Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Senatul a aprobat legea de aplicare a Codului Penal

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 14:05
2354 citiri
Senatul a aprobat legea de aplicare a Codului Penal
Foto: Arhiva

Plenul Senatului a aprobat miercuri un proiect de lege pentru punerea in aplicare a Codului Penal initiat de Guvern, iar la dezbateri parlamentarii opozitiei si puterii i-au cerut explicatii ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, privind situatia numirilor CSM blocate de PD-L.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 107 de voturi pentru, 4 abtineri si 2 voturi impotriva, urmand sa intre in atentia Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala.

Catalin Predoiu a venit miercuri in plenul Senatului pentru a sustine proiectul de lege pentru aplicarea Codului Penal si modificarea unor prevederi in legislatia penala.

"Proiectul reprezinta inca un pas important catre un obiectiv cheie al Ministerului Justitiei - punerea in aplicare a noilor coduri fundamentale ale Romaniei. Transmit inca odata un mesaj fara echivoc: Codurile vor fi implementate intr-un viitor foarte apropiat. Metodologia elaborarii proiectului de catre minister a implicat analiza a aproximativ 300 de acte normative penale speciale sau extrapenale continand dispozitii penale. Aceste aproximativ 300 de legi contineau suprapuneri de texte, abrogari implicite asupra carora planeaza incertitudinea, pedepse intre care exista diferente flagrante. Prin proiect se propune modificarea, completarea sau abrogarea a unui numar de 225 de acte normative", a spus ministrul, precizand ca la nivelul comisiilor Senatului a fost imbunatatit continutul proiectului.

De asemenea, Predoiu a sustinut ca implementarea codurilor "in viata reala nu se face de la sine".

"Pregatirea sistemului judiciar pentru implementarea codurilor presupune masuri concrete din partea CSM, derularea unui program de pregatire profesionala, alocarea stiintifica a resurselor umane, dimensionarea corecta a programelor de incarcare optima pe instante si parchete. Greul institutional se muta pe umerii CSM. Iata de ce reinnoiesc apelul catre dumneavoastra pentru normalizarea cat mai rapida a situatiei cvorumului CSM.

Aceasta institutie este pusa acum in situatia de a demonstra ca poate sa guverneze sitemul judiciar si poate sa imlementeze un proiect institutional, derulat pana acum cu succes de Guvern si Parlament, respectiv noile coduri fundamentale ale Romaniei. Iata motivul pentru care am sprijinit constituirea si operationalizarea CSM, iata motivul pentru care am acceptat solicitarile CSM pentru gasirea unor solutii temporare de cvorum, pentru asigurarea functionalitatii reale a plenului, pana cand procesul electoral se va finaliza", a sustinut Predoiu, referindu-se la ordonanta de urgenta care modifica cvorumul de sedinta a CSM.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a mentionat ca la nivelul comisiei au avut loc circa zece sedinte special consacrate proiectului de lege. "E un text care, in opinia tuturor, este echilibrat, e pus in acord cu prevederile corespunzatoare din Codul Penal si s-a avut in vedere si adoptarea a Codului de procedura penala. Mai avem, din pacate, foarte multi pasi de facut pana la intrarea in vigoare a noului Cod penal", a spus Grebla, precizand ca la nivelul comisiei au fost adoptate in unanimitate peste 100 de amendamente.

Protocolul USL, incalcat in Parlament la nici 24 de ore de la semnare

In cadrul dezbaterilor a luat cuvantul liderului grupului PNL, Puiu Hasotti, mentionand ca in mod normal, conform protocolului USL din Parlament, opozitia ar fi trebuit sa dea un vot negativ. "In cazuri deosebite opozitia va vota proiectele venite de la Guvern dupa ce la nivelul liderilor grupurilor parlamentare vor avea consultari. Am avut o consultare fructoasa cu conducerea grupului PSD si am convenit sa votam acest proiect", a spus liderul PNL.

La randul sau, senatorul PSD, Adrian Tutuianu, a afirmat ca si social-democratii se vor pronunta in favoare. "Vom vota acest proiect de lege din considerente ce tin de importanta lui si pentru MCV si pentru ceea ce inseamna reforma in justitie", a declarat senatorul PSD. Adresandu-se ministrului Justitiei, Tutuianu i-a cerut sa faca demersuri in coalitie pentru deblocarea numirilor in CSM de la nivelul Senatului.

"Am rugamintea ca vis-a-vis de CSM sa faceti apel la coalitia de guvernare, fiindca noi cei din opozitie tot incercam sa rezolvam aceasta problema de vreo trei saptamani, deci problema nu este la opozitie, problema este in interiorul puterii. Este inacceptabila ordonanta prin care ati modificat regulamentul CSM, pentru ca solutia nu era aceea, ci sa rezolvam problema completarii numarului de membri prin desemnarea reprezentantilor societatii civile", a mai spus Tutuianu.

CSM, functionare cu deficiente

De asemenea, senatorul social-democrat, Dan Sova, i-a atras atentia lui Predoiu ca parlamentarii puterii nu sunt interesati de progresele in domeniul justitiei, contrar celor clamate. "Palamentarii coalitiei din care domnia sa (Predoiu, n.r.) face parte nu sunt prezenti in sala nici macar in cvorum pentru a sustine legea de punere in aplicare a Codului penal, nu sunt interesati de raportul pe justitie pe care il clameaza toata ziua, insa sunt prezenti pana la unu, cu tot cu ministri atunci cand trebuie sa voteze impotriva CSM", a sustinut Sova.

Totodata, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a anuntat ca grupul Uniunii se va pronunta in favoarea proiectului de lege, insa a criticat ordonanta de urgenta referitoare la cvorumul CSM.

"Cred ca am gresit cu totii cand am abordat si am votat pe modificarea CSM, cred ca ordonanta prin care modificati cvorumul de lucru al CSM pune un mare semn de intrebare asupra constitutionalitatii actului. CSM are atributul de a stabili propriile reguli inclusiv ale cvorumului. A interveni printr-un act al Guvernului mi se pare putin fortat si cred ca daca cineva va apela la CCR are sanse reale sa castige. (...)

Fac un apel catre dvs. sa folositi mecanismele pe care le aveti, si la colegii senatori, ca de urgenta sa gasim compromisul politic intelept pentru a face CSM functional. Daca nu vom face acest lucru sigur Romania va fi penalizata in iunie pentru nefunctionarea Consiliului care este singurul si organul de baza care asigura independenta justitiei", a pledat senatorul UDMR. Frunda a facut, de asemenea, un apel ca saptamana viitoare sa fie rezolvata problema CSM.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vot Senat codul Penal, #protocol USL, #validare CSM Senat , #Senat