Senatul a respins reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal

Luni, 14 Martie 2016, ora 21:45
2543 citiri
Senatul a respins reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Senatului a respins, luni, propunerea legislativa initiata de senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) care vizeaza modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul Penal prin reglementarea ca infractiuni a calomniei si insultei.

Raportul la propunerea legislativa semnata de Cristiana Anghel care reincrimineaza insulta si calomnie a primit 56 de voturi "pentru", 11 abtineri si 5 voturi impotriva. Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a precizat in plen ca raportul de respingere nu a intrunit numarul de voturi necesar, potrivit News.ro.

Initiatoarea propunerii, senatoarea ALDE Cristiana Anghel, a venit la tribuna si a cerut sa se accepte votul secret, si pentru amendamente si pentru votul final la propunerea sa legislativa.

"Cererea dumneavoastra este impotriva Regulamentului", i-a replicat Ioan Chelaru.

Cristiana Anghel a insistat ca votul sa fie secret, insa Chelaru i-a explicat ca nu poate reveni asupra votului, dupa ce raportul comisiei a fost deja votat in plen.

Senatorul PNL Tudor Barbu i-a cerut in plen Cristianei Anghel sa explice de ce se cere vot secret pentru propunerea legislativa. "Trebuie sa aiba un argument doamna senator. Sa ne spuna de ce cere procedura de vot secret", a spus senatorul PNL.

Supuse la vot, amendamentele la propunerea legislativa au fost respinse in plenul Senatului. De asemenea, propunerea legislativa a fost respinsa in plen.

Proiectul initial depus de Cristiana Anghel prevedea pedepse cu pana la trei ani de inchisoare pentru "afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public".

Initiatoarea propunerii legislative propunea completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede ca atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura se pedepseste de la o luna la 2 ani inchisoare sau cu amenda.

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, o boala sau infirmitate.

Referitor la calomnie, Anghel propunea completarea Codului penal printr-un articol care stipuleaza ca "afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

De asemenea, initiativa Cristianei Anghel prevedea un nou articol potrivit caruia "proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim" si "fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie".

Senatoarea ALDE a revenit, asupra proiectului si in dezbaterile din comisia juridica a scos pedeapsa cu inchisoarea si a inlocuit-o cu "zile-amenda", o zi-amenda fiind, potrivit initiativei legislative, in cuatum de 150/zi.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#calomnie insulta cod penal, #modificare Cod Penal , #Senat