Senatul respinge alegerea primarilor in doua tururi, desi ALDE a votat alaturi de PNL

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 22:27
3895 citiri
Senatul respinge alegerea primarilor in doua tururi, desi ALDE a votat alaturi de PNL
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a respins, luni, cu 59 voturi "impotriva", 46 voturi "pentru" si 6 abtineri initiativa PNL privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi.

ALDE a votat alaturi de PNL aceasta initiativa, dar voturile PSD si UDMR au fost decisive.

Comisia Juridica a Senatului a adoptat, in sedinta din 6 noiembrie, un raport de respingere a initiativei PNL de reintroducere a alegerii primarilor in doua tururi.

Cu doua saptamani inainte, pe 24 octombrie, comisia de administratie a Senatului, co-raportoare pe acest proiect, a respins raportul initial de respingere, ceea ce a echivalat cu adoptarea unui raport de admitere.

Insumate voturile celor doua comisii, insa, raportul comun care a ajuns in plenul Senatului a fost unul de respingere.

Pe 2 noiembrie, dupa votul din Comisia de Administratie, unde ALDE a votat alaturi de PNL, si inainte votului din Comisia Juridica, unde ALDE a votat impotriva initiativei liberalilor, presedintele Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai, a declarat ca partidul pe care il reprezinta isi doreste alegeri in doua tururi pentru primari.

"Vrem alegeri in doua tururi. Legitimitatea democratica este mult mai mare, in conditiile in care lehamitea de politica este evidenta. Daca va uitati la structura prezentei la vot a populatiei, veti vedea ca tot mai putini romani aleg sa participe la acest exercitiu democratic.

In aceste conditii, este nevoie de al doilea tur de scutin pentru a da legitimitate celor care sunt alesi. Formula cu un singur tur a creat un gen de vechil, de baron local. Cred ca este bine ca, indiferent cine ar fi intr-un mandat de decizie, sa aiba un anumit tip de control democratic. Intotdeauna cel care are puterea la un moment dat tinde sa si-o conserve prin orice mijloace. Si, din pacate, unii si-au atins limitele de incompetenta", a afirmat Norica Nicolai.

Despre posibilitatea aparitiei unor tensiuni intre ALDE si PSD pe tema alegerilor locale in doua tururi, Nicolai a spus ca ALDE este partener de guvernare al PSD, nu "o anexa" a social-democratilor.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Senat alegere primari doua tururi , #Senat