Soferul ajuns senator dezvaluie detalii din culisele caderii lui Gabriel Oprea si cum a fost ofertat de Ilie Sarbu - Interviu

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 07:35
35226 citiri
Soferul ajuns senator dezvaluie detalii din culisele caderii lui Gabriel Oprea si cum a fost ofertat de Ilie Sarbu - Interviu
Foto: Facebook / Ioan Iovescu

In 2012, Ioan Iovescu a fost ales senator din partea PP-DD, partidul fondat de Dan Diaconescu. Dupa patru ani, timp in care cunoscutul om de televiziune a ajuns la inchisoare si PP-DD s-a revarsat in alte partide, Iovescu s-a inscris in PSD.

Nu mai candideaza, desi si-a dorit. "Viata nu se sfarseste cu alegerile din 2016. Eu am incredintarea ca Domnul ma foloseste in continuare", spune el.

In varsta de 55 de ani, Ioan Iovescu a devenit cunoscut dupa ce, sofer fiind, a ajuns parlamentar cheltuind doar 1.000 de lei in campania electorala.

"Dan Diaconescu este un om deosebit, am vorbit cu dumnealui de multe ori. Din punctul meu de vedere, este un al doilea Ceausescu, un mare patriot", declara el dupa victorie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com la final de mandat, Ioan Iovescu vorbeste despre destramarea partidului care l-a adus in Parlament si face dezvaluiri din bucataria politicii de nivel inalt.

De ce nu mai candidati?

Eu am dorit sa candidez, m-am rugat si Domnul mi-a dat pe inima sa merg pe diaspora. Apoi am avut o mare enigma, si n-am avut un raspuns clar de la Domnul, daca pe diaspora sa merg independent sau sa ma duc la un partid si singurul partid pe care l-am luat in calcul era PSD.

Apoi, dupa 1 septembrie (la deschiderea ultimei sesiuni parlamentare - n.red.), cand eu tot incercam dupa intonarea imnului sa spun "Tatal nostru", in sfarsit, la ultima speranta de a spune, am fost lasat sa rostesc rugaciunea si in momentul in care am rostit-o grupul PSD s-a ridicat in picioare si asta pentru mine a fost un semn sa merg la PSD. Mi-am depus cererea de candidatura pentru PSD diaspora la Senat, dar, din pacate, organizatiile de diaspora ale PSD au fost foarte hotarate, au spus ca si ele sunt similare unui judet si nu vor accepta decat candidati din diaspora.

Eu nu m-am opus, nici nu puteam, dar nici nu am considerat corect sa ma bat cumva, sa fac ceva ca sa influentez decizia, si am ramas pe dinafara.

A fost primul dvs mandat.

Sper sa nu fie si ultimul pentru ca viata nu se sfarseste cu alegerile din 2016. Eu am incredintarea ca Domnul ma foloseste in continuare si va fi un plan pentru mine.

I-am spus si domnului Dragnea, cand am purtat o discutie la sfarsitul lui iunie, cand a fost scandalul cu UNPR, ca da, am incercat o constructie, ACC, si nu am reusit pentru ca cei care au venit la masa discutiilor au crezut ca eu sunt Becali, sa bag bani si ei sa vina la "de-a gata". Nu a mers constructia pentru ca eu ma bazam pe munca fiecaruia si i-am spus domnului Dragnea: "Cu siguranta, nu reusesc sa fac alianta asta, dar n-o sa plec, n-o sa ma inscriu in PSD", ca mai aveam doua intalniri programate si voiam sa le trec si pe alea, sa fiu cu cuvant in fata oamenilor. I-am spus ca mai mult decat sa fiu parlamentar mi-as dori sa fiu in conducerea partidului. Sa fiu o voce, sa pot sa imi spun parerea si ceea ce Domnul imi pune pe suflet.

PSD merge bine, Doamne ajuta! Si eu sper ca sa faca peste 50% dupa redistribuire (la alegerile din 11 decembrie - n.red.), ca sa nu depinda de alt partid. Orice partid care vine alaturi de PSD e bine primit daca vine fara pretentii, doar cu sprijin parlamentar.

Cu ce ramaneti din aceasta experienta de senator? Ce v-a placut cel mai mult, ce nu v-a placut deloc?

Greu de spus ce mi-a placut, au fost prea multe lucruri care trebuiau schimbate, nu prea gasesc ceva care sa mearga ca uns, incepand cu regulamentul Senatului, comisiilor. Am si incercat sa schimb unele lucruri, am facut propuneri. Cel mai mult ma supara faptul ca parlamentarii nu vin la lucru.

Am fost placut impresionat, parca si acum vad ziua aia in care am intrat pe poarta principala cu masina si m-am vazut in fata Senatului si am multumit Domnului pentru ca am ajuns senator.

Am avut mari sperante ca pot sa fac mult mai mult, dar partidul daramandu-se...Dar nu a fost asta problema, problema a fost ca eu m-am incapatanat sa salvez PP-DD si in loc sa imi cladesc in alta parte am incercat sa fac tot ce depinde de mine.

De ce s-a desfiintat PP-DD? De ce n-a ramas totusi partidul pe picioarele lui, dupa ce Dan Diaconescu n-a mai fost?

In primul rand, PP-DD nu avea nicio sansa de a continua daca nu isi schimba numele si eu am spus asta in 2012, la alegerile locale. Mi-au spus "Nu esti normal la cap, acum ai ajuns la Diaconescu si la a doua intalnire vorbesti despre schimbarea numelui partidului?!" Am spus ca asta mi-a fost semnalat din teritoriu (pentru ca nu ma dau cel mai destept, pe langa ceea ce ma incredinteaza Domnul, e si ceea ce vorbesc cu oamenii). Nu este corect ca in numele unui partid sa fie numele unei persoane, mai ales ca este si in viata persoana respectiva, indiferent cata notorietate ar avea.

Apoi a fost modificarea statutului, care era total gresit facut, am avut mari discutii cu dl Daniel Fenechiu, caruia i-am reprosat ca el e unul dintre autorii morali ai desfiintarii PP-DD, pentru ca a facut un statut in care nu ai nicio sansa sa convoci Congresul, in care presedintele are absolut toate puterile (...).

Si au fost foarte multi tradatori, neasteptat de multi.

Pe unde au ajuns fostii dvs colegi din PP-DD?

Cred ca cei mai multi au ajuns in PSD, unii pentru ca au fost din PSD, altii pur si simplu, ca si mine, pentru ca si-au dat seama (mai devreme decat mine, nu au fost asa naivi) ca PP-DD nu mai are nicio sansa. S-au inscris si la liberali cativa.

Si eu am avut oferte, si le multumesc tuturor celor care m-au invitat, dar nu am vrut sa parasesc partidul. Si pentru asta nu sunt pe liste. La PSD, daca ma inscriam in 2013, cand mi-a zis domnul Ilie Sarbu: "Mai, Iovescule, nu te mai chinui, tu esti pe colegiu cu mine, eu o sa plec, vino, esti in locul meu, vei fi aici si va fi bine"... I-am spus ca nu pot sa plec. Eu tot timpul am urat tradarea.

Si la congresul de fuziune PPDD-UNPR am tras un semnal de alarma, dar ultimul nu a fost atunci, ci la sfarsitul lunii iunie, cand era vorba despre ruperea grupului parlamentar si ne-am dus o parte din noi la domnul Gabriel Oprea si i-am propus sa vina in ACC. Dar ei nu au vrut sa auda de asa ceva, se considerau prea importanti ca sa vina intr-o constructie marunta, cum li se parea lor.

Pentru ca l-ati mentionat pe Gabriel Oprea, ce parere aveti despre traiectoria sa politica, de la vicepremier si premier interimar pana la simplu cetatean urmarit penal?

Dumnezeu lucreaza. Dupa fuziune, singurul parlamentar PP-DD care urma sa vina in UNPR eram eu, si era normal sa fiu intrebat, dar nimeni nu m-a intrebat daca sunt de acord cu fuziunea.

I-am spus atunci dl Oprea: "Eu as vrea sa ma intalnesc cu dvs in fiecare zi de luni, sa va spun din teritoriu, lucruri pe care as fi vrut sa le fac si n-am putut, si sa ma rog pur si simplu pentru dvs, si pentru constructia asta, si pentru politica". Ei bine, 3 saptamani la rand ne-am intalnit in fiecare luni (lumea nu stie, dar asta este) si, poate, coincidenta sau nu, a ajuns la un moment dat la 37%. Era dupa 3 saptamani si 3 zile de luni in care ne-am intalnit si am discutat cu dansul.

Dupa ultima intalnire, mergeam cu masina de la Senat si ma intrebam ce-o fi, ca totul era liber, circulatia oprita... Cand am ajuns si am coborat - dl Oprea. Mi-am dat seama ca i s-a deschis calea lui spre Guvern si asa am ajuns si noi foarte repede. Si am primit un indemn de la Domnul in momentul ala (ca de aia ziceam ca si eu sunt vinovat de caderea dl Oprea, cu accidentul, cu tot) sa ii spun ca nu e bine cu coloanele astea oficiale si ca eu am avut o retinere de a merge la UNPR ca auzisem ca atunci cand a fost ministru a mers cu elicopterul la Lugoj... Sunt lucruri pe care trebuia sa le spun, dar n-am avut destula putere si regret asta.

Prabusirea lui Gabriel Oprea a fost cauzata de el sau a fost "lucrat" de altii?

Din vina dansului, pentru ca a abuzat. El era undeva, asa... generalul tuturor, toata lumea pana la mine ii spunea "Dle general", iar eu cand am ajuns prima oara l-am salutat cu "Dle presedinte". Mi-au zis: "Bai, nu-i mai spune asa, ca se supara, trebuie sa ii spui domnule general". Le-am zis "Stati, fratilor, ca nu e bine ce faceti cu omul asta, voi il distrugeti asa! El e presedintele nostru, nu e generalul nostru. General o fi daca il recunosc colegii lui din armata, la noi e presedintele nostru si ar trebui sa fie mandru ca e presedinte de partid".

Cand v-ati intalnit ultima oara cu Gabriel Oprea?

A fost o intalnire scurta, apoi a plecat in America, s-a intors si nu ne-am intalnit, iar apoi a fost acidentul cu Bogdan Gigina. A doua zi m-a sunat dl Oprea si mi-a spus "Iovescule, te rog roaga-te pentru mine, ca am vazut ca mi-a mers bine cand m-am intalnit cu tine si te-ai rugat".

Si v-ati rugat?

M-am rugat pentru dansul.

Pentru ca am vorbit despre un urmarit penal, dvs cum ati votat in cazul cererilor trimise de DNA la Senat? Ati citit dosarele respective sau le-ati respins din start?

Am votat dupa un principiu: am fost, de regula, impotriva arestului preventiv, in rest am votat cercetarea penala fara probleme. Arestul preventiv este o exceptie, nu trebuie sa facem o regula din el.

Asa, sa citesti dosare, dosarul dl Oprea.. Ce dosar, ca a fost un dulap intreg. Am fost la comisie, am semnat si eu, nici macar dl Serban Nicolae, care e in domeniu, nu a reusit sa citeasca tot.

Dvs ati devenit foarte cunoscut in 2012 pentru ca ati ajuns senator dupa ce v-ati facut campanie cu doar 1.000 de lei. Cum a evoluat averea dvs in acesti patru ani?

A crescut cu salariul meu. Eu mi-am facut treaba si am fost foarte multumit si sunt foarte multumit de salariu si nu cred ca ar trebui crescut salariul niciunui demnitar. Sper ca in PSD sa fiu o voce si sa se ajunga la un raport al salariilor de 1/5. Asa e corect, un raport de 1/5 intre salariile mici si mari. Va vorbeste un om care a lucrat si la sapa, a pazit si vacile, de toate am facut la viata mea, am facut si soferie. Nu este corect ca salariul minim sa fie de o mie de lei si salariul maxim de douazeci de ori mai mare.

Daca eu ca parlamentar am 10.000 de lei salariu, atunci ma gandesc ca sa dau salariul minim de 2.000 de lei, sa se ajunga la raportul de 1/5, maxim 1/7. Asta este solutia, restul sunt basme.

Eu am fost multumit de salariu si sper sa mai ajung in Parlament la urmatoarele alegeri. Parlamentarii ar trebui sa fie multumiti de salariu. Va spun, cand am ajuns noi, cei 21 de senatori PP-DD la masa discutiilor, le spuneam colegilor ca noi venim dintr-un partid in care o mare parte din oameni si-au pus speranta. "Hai sa fim altfel!". Mi-au zis: "Tie ti-e usor, ca tu ai cheltuit putin in campanie, dar noi am cheltuit mult si trebuie sa ne scoatem banii."

Eu am spus mereu, inca din 1992, cand am candidat prima data in viata mea: Pana nu se subventioneaza campania, nu o sa se rezolve nimic cu coruptia si cu tot ce se intampla in politica, pentru ca sunt prea multi bani - negri, imprumutati, bani care trebuie intorsi cu dobanda inapoi, inzecit. E groaznic ce am auzit ca se intampla cu banii din campanie. In 2009, m-am ingrozit cand am venit la Bucuresti si am vazut orasul plin de bannere.

Eu am spus si in Parlament, am vorbit foarte mult in comisii, ca toate campaniile trebuie sa fie subventionate si au fost voci care au spus ca nu sunt normal la cap, ca nu se poate asa ceva, sa "dam banii poporului"... Si uite ca acum legea e mai drastica decat m-as fi gandit eu.

Ce vreti sa faceti in continuare, dupa incheierea mandatului?

Sper foarte mult ca PSD sa considere ca as fi potrivit sa fiu folosit la ceva. Nu sa mi se dea o functie pentru care sa am un anumit salariu si sa fiu multumit, pentru ca nu asta urmaresc. Un loc unde as putea sa imi aduc aportul. Asa cum i-am spus dl Dragnea, vreau sa fiu o voce in conducerea partidului, nu am veleitati de lider, nu cred ca o sa ajung vreodata lider de partid, dar sunt un bun observator si as putea fi consilier la orice nivel.

Pentru ca ati spus ca PSD merge bine si ar putea trece de 50% in Parlament, puteti sa ne spuneti cine credeti ca ar fi bun de premier?

Daca dl Ponta a rostit numele, il rostesc si eu: cred ca va fi dl Teodorovici (Eugen, fost ministru de Finante - n.red.). Cred ca dl Dragnea e foarte intelept ca nu a aruncat niciun nume, pentru ca ar fi fost tarat in noroi.

Eu cred ca dl Teodorovici ar fi un om potrivit, din discutiile pe care le-am avut cu el. Sigur ca la investirea Guvernului Ciolos am avut diferente de opinii: eu spuneam ca este foarte bine, el spunea ca e total gresit. Se pare ca el a avut dreptate. Este o mare dezamagire pentru mine dl Ciolos. Multa vorba, putine fapte.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Iovescu senator PSD Oprea , #Senat