Cel mai harnic senator, despre Legea pajistilor si influenta ministrilor in Parlament

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 18:55
2777 citiri
Cel mai harnic senator, despre Legea pajistilor si influenta ministrilor in Parlament
Foto: Camera Deputatilor

Senatorul cu cele mai multe initiative legislative din actuala legislatura este preocupat in special de proiectele legate de agricultura, precum Legea pajistilor si scoate in evidenta reusitele ministrilor din Parlament care au foarte putine initiative.

Reprezentant al UNPR in Senat, Liviu Bumbu se afla la primul mandat de parlamentar, ales intr-un colegiu din judetul Neamt, si explica numarul foarte mare de initiative legislative ale sale (20), in comparatie cu ceilalti colegi ai sai.

"Am lucrat in Ministerul Agriculturii ca secretar de stat si aveam foarte multe initiative in stand-by, pe care nu le-am putut promova atunci cand eram acolo sau care n-au fost agreate atunci si am considerat ca acum am posibilitatea.

Si am avut bucuria sa am la comisiile de agricultura un corp tehnic foarte bun care m-a ajutat", a declarat senatorul UNPR, pentru Ziare.com.

Parlamentarii premianti: Cine sunt si ce au facut cei mai activi dintre alesi

Acesta recunoaste ca a avut "inconstienta" sa creada ca toate consultarile sale cu asociatiile de profil, cu agricultorii si cu cei interesati si care sunt de acord cu forma si cu structura unei initiative legislative pe care o gandeste sau pe care si-a adaptat-o in functie de cum gandesc ei "pot fi si duse pana la final".

"In multe initiative sunt prim initiator si am cerut sprijinul si altor colegi si toate sunt pe colectiv, deci n-am avut niciodata inconstienta sa le scriu singur, am solicitat si sprijinul altora, o serie de colegi au contribuit la ele.

Dar adevarul este ca am venit cu ele in bagaj, pe cand cei cu experienta mai mare stiu ca trebuie sa faca una, doua, trei propuneri legislative, dar pe care sa le pregateasca foarte bine, sa faca lobby la ministerul de profil, la comisiile de specialitate, la cele doua Camere, ca sa poata duce la capat.

Eu am crezut ca daca sunt bune, sunt aprobate, ele pot fi finalizate. Am avut si o situatie foarte stranie - propuneri legislative respinse sub motivatia ca ministerul are in lucru ceva asemanator si e respinsa, cand procedura ar fi fost sa fie retrimisa la comisie si nu respinsa", a spus Liviu Bumbu.

Ministrii din Parlament, lenesi la numarul initiative legislative, dar harnici la promovarea lor

Senatorul UNPR are multe initiative legislative in comun cu colegul sau din PNL, Stefan Tomoioga, care are de asemenea 20 de propuneri.

Totodata, Bumbu precizeaza ca a beneficiat de ajutorul corpului tehnic de la comisia de agricultura de la Camera Deputatilor si Senat, dar si ca cea mai importanta initiativa legislativa este cea legata de Legea pajistilor (Propunerea legislativa privind pajistile permanente - n .red.).

"Cea care se impunea absolut, adica era ceva straniu, era un haos practic: Legea pajistilor trebuia sa fie pusa in practica, a fost amanata de catre guvernarea trecuta cu un an de zile, la 1 ianuarie trebuia sa isi faca efectul, dar pana atunci trebuia sa fie amendata, schimbata. De asemenea, sa aiba normele metodologice.

Nu s-a realizat acest lucru si s-au trezit in primavara primariile intr-o situatie de-a dreptul halucinanta. Nu stiau ce sa aplice, cum sa faca licitatiile pentru concesionarea pasunilor. Si atunci, avand-o in sertar legea cu care am plecat, am lansat-o imediat.

Dar, spre surpriza mea, si Guvernul, cu o forma asemanatoare, dar cu niste modificari foarte neinspirate, care au fost amendate ulterior in comisie, cand a trecut, au lansat-o sub forma de ordonanta de urgenta", a afirmat senatorul UNPR.

O alta propunere legislativa a lui Liviu Bumbu este cea pentru modificarea art.29 din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole.

Nu in ultimul rand, acesta a explicat de ce mai multi ministri, aflati in Parlament, au foarte putine sau chiar nicio initiativa legislativa in actuala Legislatura, apreciind ca acestia desfasoara o activitate importanta de promovare in ce priveste initiativele legislative.

"Fiind ministri, beneficiaza de un ajutor nemaipomenit si aleg sa promoveze toata legislatia pe cale executiva, deci minister-Guvern si ulterior trimise in Parlament. Deci ei cu certitudine se afla in spatele foarte multor initiative legislative, dar care, pentru a da mai multa forta, au venit pe calea cealalta.

Va dati seama ce aparat au in spate si ce sansa de reusita, venind cu aviz favorabil de la minister, ca este initiatorul, aviz favorabil de la Guvern si influenta pe care o au si asupra comisiilor de specialitate", a conchis Liviu Bumbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#cel mai harnic senator, #senator cele mai multe initiative, #Liviu Bumbu initiative legislative, #Liviu Bumbu proiecte lege agricultura, #ministri lenesi Parlament , #senatori
Comentarii