Proiect de lege al ONG-urilor pentru legalizarea adoptiei internationale

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 22:05
2887 citiri
Proiect de lege al ONG-urilor pentru legalizarea adoptiei internationale
Foto: brasov.pnl.ro

Mai multe ONG-uri au elaborat un proiect de lege care prevede ca pot fi adoptati intracomunitar sau international copiii pentru care nu s-a identificat o familie de adoptie nationala in sase luni, proiectul fiind insusit de senatorul PNL Sebastian Grapa (foto), membru al Comisiei juridice.

Mai multe ONG-uri din domeniul protectiei copiilor au cerut joi, in cadrul dezbaterii "Drepturile copilului sunt lege", organizata de Comisia juridica a Senatului si Asociatia Catharsis Brasov, legalizarea adoptiilor intracomunitare si a celor internationale.

Organizatiile neguvernamentale au elaborat un proiect de lege privind adoptia, potrivit caruia ar urma sa fie permise, alaturi de adoptia nationala, cea intracomunitara, incuviintata persoanelor si familiilor care au resedinta obisnuita intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, si cea internationala, incuviintata persoanelor si familiilor care au resedinta obisnuita intr-unul dintre statele semnatare ale Conventiei de la Haga.

Potrivit proiectului, ar putea fi adoptat intracomunitar sau international copilul pentru care nu a fost identificata o familie de adoptie nationala timp de sase luni de la data dobandirii statutului de copil eligibil la adoptie si copilul institutionalizat pentru care nu au fost identificate familii de adoptie nationala pana la implinirea varstei de un an.

ONG-urile mai propun sa poata fi adoptat copilul lipsit definitiv de ocrotire parinteasca, de care nu s-au interesat parintii firesti sau rudele apropiate in primele sase saptamani de la abandonul sau in maternitate, spital, institutii de ocrotire sociala, OPA (organismul privat agreat, cu competente in activitatea de adoptie) sau locuri publice.

Proiectul de lege face referire si la atestatul de persoana sau familie apta sa adopte unul sau mai multi copii. Acest document ar urma sa se elibereaze de catre Comisia pentru Protectia Copilului, la cererea persoanelor interesate, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, pe baza rapoartelor de evaluare si a propunerilor Serviciului de adoptie din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau ale OPA.

In cazul persoanelor care au resedinta obisnuita pe teritoriul altui stat, parte a Conventiei de la Haga, care doresc sa adopte copii din Romania, atestarea ar urma sa fie facuta de catre serviciile sociale competente sau de OPA de la resedinta obisnuita.

In proiectul insusit de senatorul PNL Sebastian Grapa se mai arata ca, in mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau al tutorelui de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste, prin orice mijloace de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului.

In cadrul dezbaterilor, Sebastian Grapa a declarat ca sunt extrem de multe neajunsuri in actele normative care reglementeaza domeniul adoptiilor, considerand ca este necesara interventia directa asupra acestor legi.

Potrivit datelor furnizate de ONG-uri, 61.656 de copii se aflau in grija statului la sfarsitul anului 2012, numarul de familii atestate pentru a putea adopta fiind, la sfarsitul lunii februarie, de 1.351. Dintre acestea, 199 se afla la al doilea atestat, 39 la al treilea, iar 18 la mai mult de trei atestate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Sebastian Grapa adoptii internationale, #ONG adoptii internationale , #senatori