Regretul efectiv: Initiatorul legii explica de ce si cum vrea sa-i ajute pe infractori sa scape de pedeapsa

Joi, 12 Mai 2016, ora 07:32
9010 citiri
Regretul efectiv: Initiatorul legii explica de ce si cum vrea sa-i ajute pe infractori sa scape de pedeapsa
Foto: Facebook/Alfred Laurentiu Mihai

Senatorul independent Alfred Laurentiu Antonio Mihai a depus la Parlament o inititiva legislativa inedita care prevede ca autorii unor infractiuni se pot autodenunta inainte de a fi prinsi pentru a fi iertati de orice pedeapsa.

Legea "regretului efectiv" i-ar ajuta pe infractori sa scape de presiunea psihologica, argumenteaza initiatorul legii.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal a fost depusa luni la Senat, intrand in dezbaterea publica sub numele de Legea regretului efectiv.

"Conceptul 'regretului efectiv' se concretizeaza prin comportamentul benevol si efectiv al persoanei care a savarsit o infractiune pentru prima oara, denuntandu-si fapta organelor abilitate, dorind in acest fel sa contribuie la aflarea si descoperirea infractiunii sale.

Persoana care a savarsit infractiunea, aflandu-se in starea de regret efectiv, intreprinde actiuni ferme spre repararea prejudiciului moral sau material cauzat de infractiune sau prin compensarea valorii acestui prejudiciu in alt mod", se arata in expunerea de motive.

De beneficiile Legii regretului efectiv nu vor beneficia autorii unor infractiuni precum cele de viol, furt calificat, terorism, trafic de persoane sau de droguri, se mai arata in proiectul initiat de senatorul Alfred Laurentiu Mihai.

Contactat de Ziare.com, acesta a subliniat faptul ca initiativa este personala, nefiind discutata cu colegii, si a facut cateva precizari.

"O conditie esentiala este ca autoritatile abilitate sa nu aiba cunostinta de savarsirea infractiunii. Sa marturiseasca ceva de care nu se stie, nu ceva despre care au cunostinta autoritatile (...) Vorbim de niste persoane, care s-ar putea sa fie intr-un numar mare sau mic, care au comis anumite infractiuni economice prin care s-au produs niste prejudicii, de care nu se are cunostinta de catre organele abilitate sau chiar de catre pagubiti.

Practic, aceasta persoana, care stie ca a comis o infractiune si nu a depasit 2/3 din perioada de prescriptie a faptei, poate sa mearga sa spuna, daca legea va fi votata: 'Am comis o infractiune de ordin economic in care am prejudiciat cu o anumita suma de bani, vreau sa o restitui, imi recunosc fapta si vreau sa va dezvalui tot adevarul, cum am comis aceasta fapta, daca am comis-o singur, daca am comis-o cu altcineva, cu complici, intr-un anumit context', si asa mai departe.

Aceasta lege ar ajuta autoritatile sa afle despre anumite fapte despre care nu stiu si ar putea sa recupereze o mare parte din prejudiciile care au fost aduse pana acum", a declarat senatorul Mihai pentru Ziare.com.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca "este vorba despre persoane care sunt la prima abatere, care nu au mai comis infractiuni", reamintind in context si ca "in ultima perioada, Romania pierde foarte multe procese la CEDO si inchisorile sunt pline de detinuti", iar costurile cu acestia sunt "foarte mari".

"Aceasta persoana cand se intoarce in societate este foarte greu de reintegrat. Si atunci nu poate sa fie decat daunator societatii cand se intoarce de acolo, pentru ca practic nu gaseste de munca, nu plateste taxe si impozite la stat, nu aduce venituri. Iar daca vorbim de sume fabuloase, nu se recupereaza prejudiciul niciodata.

Acest proiect de lege ar ajuta statul roman sa recupereze o parte din banii de care nu se stie si cu care s-ar putea face diverse proiecte care ar ajuta societatea romaneasca, legate de sanatate, sociale", ne-a mai declarat senatorul Mihai.

O presiune psihologica insuportabila

Intrebat de ce s-ar autodenunta cineva, daca oamenii legii nu sunt deja pe urmele lui, Alfred Laurentiu Mihai a explicat ca este vorba despre dorinta de a scapa de presiunea psihologica.

"Eu cred ca sunt persoane care au facut o infractiune si pe care nici n-au realizat-o prima oara, infractiunea pe care au facut-o, si au realizat dupa, nu neaparat cu buna stiinta, poate din greseala, sau poate unii au facut cu buna stiinta, dar nu au realizat la momentul in care au comis-o gravitatea faptei. Si cred ca si din punct de vedere psihologic, al persoanei care a comis fapta, poate sa aiba o presiune a faptului ca a gresit si sa regrete si sa vrea sa reintre in normalitate. Nu suporta presiunea, in momentul cand a realizat ca a comis o fapta atat de grava.

Si cred ca sunt persoane care, de exemplu, au comis infractiuni economice si acuma au firme care au 200 de angajati. Si se simt vinovati si spun 'Vreau sa intru in legalitate, regret ceea ce am facut, si daca ma duc acum sa spun ceea ce am facut, o sa pot sa inchid firma, sa las oameni fara serviciu pe strada si imi fac si mie rau ca ajung la inchisoare'.

Or, nimanui nu cred ca ii face placere sau are curajul sa se duca la inchisoare, chiar daca are o presiune psihologica. Or, in cazul asta cineva poate ar zice: 'Sunt de acord sa platesc prejudiciul, sa nu mai am presiunea psihologica si sa imi continui viata, cariera, business-ul in mod legal si sa nu mai comit vreo fapta de acest gen'", a argumentat acesta.

Totodata, senatorul spune ca "regretul efectiv" nu ar fi aplicat decat o singura data.

"Practic, a doua oara nu mai este valabil acest proiect de lege. Nu s-ar crea un precedent. Daca o mai face inca o data, e recidivist si e penal. Se merge pe o altfel de judecare a faptei. Sa incercam, zic eu, sa reusim sa integram persoanele, nu sa le ducem in penitenciar si sa nu mai poata fi integrate in societate", a conchis acesta.

Intrebat daca s-a inspirat din legislatia altor tari, senatorul a precizat ca aceasta sintagma nu mai exista, dar "modelul justitie restaurative" mai este aplicat si in tari precum SUA sau Canada.

Cine este Alfred Laurentiu Mihai

Alfred Laurentiu Antonio Mihai a fost ales senator in Colegiul 7 din Bucuresti ca urmare a alegerilor partiale organizate in 25 mai 2014, dupa demisia lui Victor Ciorbea, numit Avocat al Poporului. In varsta de 33 de ani, Mihai a candidat pe listele PSD-UNPRC-PC, fiind cel mai tanar senator din Parlamentul Romaniei.

In iunie 2015, el a demisionat din PC si impreuna cu alti colegi a fondat Partidul Puterii Umaniste (PPU), unde a fost ales presedinte al Consiliului National.

Este absolvent al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" si are un masterat in Integrare europeana. Inainte de a fi ales senator, a lucrat la Banca Italo-Romena, S.C. "Interfire Import-Export" S.R.L, Sc. Logicons S.A Bucuresti, iar din martie 2010 a fost consilier al fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

In ultima declaratie de interese depusa la Senat in iunie 2015, Alfred Laurentiu Mihai figura ca asociat la firmele S.C. Spider Bar SRL si Galeria de Stil SRL, sotia sa fiind notar public in Bucuresti, iar in declaratia de avere, senatorul PPU a trecut mai multe imobile si terenuri, numeroase conturi, dar si obiecte de arta in valoare de 343.000 de lei, precum si metale pretioase si bijuterii de 290.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#legea regretului efectiv senator Mihai , #senatori