3.000 de candidati la alegerile parlamentare

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 10:03
1424 citiri
3.000 de candidati la alegerile parlamentare

Aproape 3.000 de romani candideaza pe 30 noiembrie pentru un mandat de senator sau deputat.

Daca pana acum se intreba "Eu cu cine votez?", slava Birourilor Electorale romanul poate alege acum din 3.000 de candidati la alegerile parlamentare, care se bat pentru 315 locuri la Camera Deputatilor si 137 la Senat.

Potrivit listelor, 2.965 de persoane au intrat in cursa, dintre care 2070 vor sa ajunga deputati, iar 895 senatori, iar pentru fieare fotoliu de deputat sau senator se vor infrunta nu mai putin de sase candidati.

Din totalul de aproape 3.000, 31 sunt independenti, iar 18 sunt reprezentanti ai minoritatilor nationale. Restul sunt reprezentanti ai partidelor politice, informeaza Realitatea Tv.

Tot atatea sanse au si reprezentantii unor partide mici, printre care Partidul National Crestin si Partidul Romaniei Europene, fiecare cu cate un singur candidat.

Chiar daca ar castiga majoritatea voturilor in colegiile unde candideaza, aceste doua formatiuni nu au cum sa atinga pragul electoral. Lupta se va da in cele 452 de colegii electorale dupa regulile noii legi a votului uninominal.

Norma de reprezentare pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori, iar in ceea ce priveste Camera Deputatilor, un deputat reprezinta 70.000 de locuitori.

Pentru a ajunge in Parlament, partidele politice trebuie sa obtina minim 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii tari sau sa aiba candidati castigatori in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si in 3 colegii uninominale pentru Senat. Aceasta a doua modalitate de acces in Parlament reprezinta pragul electoral alternativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
#Romania, #candidati, #partide, #parlamentar, #alegeri, #senator, #deputat, #colegiu uninominal , #stiri politice