700 de cuvinte catre cei deschisi la minte

Autor:
Vineri, 12 Martie 2010, ora 23:45
10193 citiri
700 de cuvinte catre cei deschisi la minte
Foto: people.com

In ultimii ani s-a construit o imagine denaturata a omului de succes. Folosind gratuit atribute gen "supradotat" s-a cladit perceptia ca oamenii se impart in doua categorii, unii cu sanse, altii condamnati la mediocritate, in functie de calitatile cu care au fost inzestrati.

Succesul nu este un dar divin, ci se obtine cu entuziasm si ambitie, prin foarte multa munca. Iar cei mediocri nu pot sa-i controleze la nesfarsit pe cei cu adevarat buni.

Acestea sunt doar cateva dintre convingerile exprimate intr-un apel remis redactiei Ziare.com de mai multi studenti romani de exceptie raspanditi in intreaga lume.

Unii sunt la universitati de foarte mare notorietate, altii nu. Unii sunt fosti olimpici, altii nu. Dar toti cred in mesajul pe care il transmit public, prin intermediul redactiei noastre, tuturor celor deschisi la minte, atat parintilor, dar mai ales copiilor si adolescentilor care sunt la inceput de drum si vor sa realizeze ceva in viata.

Pentru ei, pentru toti cei care isi doresc sa aiba succes, sfatul acestor tineri exceptionali poate fi rezumat astfel: Gasiti ceva ce va place, acel ceva care conteaza pentru voi si pentru care sunteti dispusi sa lucrati, fiti fermi in alegerea voastra si priviti intotdeauna inainte!

Ziare.com va prezinta mai jos acest apel remis redactiei de Andrei Anghel si va invita la o dezbatere pe tema "Care este reteta succesului in societatea romaneasca?"

700 de cuvinte catre elevi, studenti si toti ceilalti

"Eu pot, eu sunt magician!" - o fraza dintr-o emisiune pentru copii, celebra printre multi tineri de azi. O fraza care din pacate in Romania se foloseste prea mult, in prea multe cazuri, in viziunea prea multor oameni.

In ultimii ani s-a construit o imagine denaturata a omului de succes. Folosind gratuit atribute gen "supradotat" s-a cladit perceptia ca oamenii se impart in doua categorii: cei cu un talent innascut pe care ajung (sau nu) sa si-l puna in valoare, si cei condamnati la mediocritate. Succesul este mai nou considerat un dar divin, nicidecum o masura a efortului fiecarui individ.

TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala

Noi, "supradotatii", nu suntem de acord, si avem si motive.

Aceia dintre noi care au ajuns sa fie numiti astfel stiu ca nu sunt fundamental diferiti de ceilalti. Declaratiile noastre insa nu au mare valoare pentru cei din jur, fiind de multe ori catalogate drept (falsa) modestie. Speram totusi ca unele dovezi stiintifice in acest sens sa aiba mai mult succes; cu astfel de argumente venim noi astazi.

Conform unor studii din domeniul pedagogic, al caror pionier este K. Anders Ericsson de la Florida State University (SUA), un om are nevoie de un timp relativ standard pentru a invata ceva foarte bine. Nu conteaza ce este acel ceva: poate fi istorie universala, mecanica cuantica, chirurgie cardiotoracica, cantat la harpa sau orice altceva.

Mai mult, analizele stiintifice nu au fost capabile sa detecteze niciun fel de diferenta inerenta intre oameni: performanta are ca surse principale munca si atentia, nu talentul innascut.

Rezultatele studiilor vorbesc de la sine: poti invata orice, indiferent de bagajul genetic. Trebuie doar sa vrei cu adevarat. De exemplu, un matematician bun este de regula creat prin expunerea la un set foarte mare de probleme; vechiul proverb "Repetitia e mama invataturii" se aplica perfect. Desigur, nimeni nu neaga inteligenta lui Albert Einstein sau aptitudinile sportive ale lui Ilie Nastase, insa cazuri ca acestea sunt rare si nu stirbesc cu nimic sansele ca orice om sa exceleze in domeniul de care este pasionat.

Patru medalii pentru elevii romani la Olimpiada Internationala de Informatica

Povestea lui Radu Toma, vicecampion mondial la sah la doar 11 ani

Descoperiri ca acestea ar trebui sa fie un dus rece pentru toti cei care inca se mai indoiesc ca pot ajunge in varf. Cu totii trebuie sa ne repetam ca putem sa invatam orice ne propunem, indiferent cat de greu.

In plus, cu cat avansam cu atat vom avea mai multa incredere in noi insine. In final ne vom da seama ca ceea ce ii face speciali pe asa-zisii "supradotati" este ca au muncit mai mult.

De fapt, daca analizam "supradotatii" vedem ca nu au multe in comun: unii sunt copii simpli de la tara, unii sunt oameni sofisticati din Capitala; unii au posibilitati financiare mult mai bune decat altii.

Unul dintre putinele lucruri care ii uneste este ca sunt dispusi sa investeasca timp si efort in idealurile lor. Sa muncesti pentru ceva in care crezi cu adevarat NU este cel mai usor lucru din lume, dar aduce mereu satisfactii.

Poate veti spune: "E usor sa vorbesti atunci cand ai deja reusite, dar e greu sa incepi". Sa incepi e mai simplu decat pare. Gasiti ceva ce va place, acel ceva care conteaza pentru voi si pentru care sunteti dispusi sa lucrati.

Apoi fiti fermi in alegerea voastra si priviti intotdeauna inainte!

E usor sa ne consolam spunandu-ne "a reusit pentru ca are o minte sclipitoare"; astfel ne scuzam fata de noi insine pentru ca noi n-am reusit. Aceasta este mentalitatea predominanta in Romania de azi - mentalitatea de care trebuie sa scapam.

Noi suntem exemple vii ca se poate, si stim ca o astfel de atitudine va da roade.

Gasiti-va o pasiune, concentrati-va pe ceea ce va place! Responsabilitatea pentru eventuale esecuri va fi a voastra, insa meritul pentru succes va fi tot al vostru. Daca acceptati aceasta idee si incepeti chiar acum sa va faceti cu adevarat singuri destinul, veti fi surprinsi de rezultate.

Intr-un sistem care promoveaza fatis mediocritatea si "succesele" de peste noapte o asa schimbare poate parea imposibila. Dar nu este. Cei mediocri nu pot sa-i controleze la nesfarsit pe cei cu adevarat buni. In final, starletele imbatranesc si isi pierd suportul financiar, iar cei cu afaceri neortodoxe pot fi mereu falimentati de o criza economica. Ce ramane?

Raman cei cu ambitie si entuziasm pentru o cauza personala - fiti voi aceia!

Profesorul Radu Gologan: 60% dintre olimpicii romani pleaca din tara

Asa se incheie apelul nostru catre elevi, studenti si toti ceilalti. A fost redactat in exclusivitate de romani studenti la 30 de universitati din 11 tari diferite.

Corespondenta: * anghel@fas.harvard.edu * alexandra.cocleaza@yale.edu

Semneaza: Stefan Andrei Anghel (1,*), Adina Badea (2), Silvia Bobeica (3), Sebastian Burduja (1), Alexandru Cosmin Buteica (4), Anca Diana Campean (5), Alexandra Cocleaza (6,*), Sorina Codrea (1), Ciprian Mihai Coman (7), Sonia Coman (1), Bogdan Cristea (8), Elmi Erchin (9), Adina Roxana Feier (1), Ioana Firescu (10), Patricia Florescu (1), Ramona Galantonu (11,12), Diana Hasegan (13), Robert Heler (14), Andreea Camelia Huma (15), Andreea Iorga (16), Ana Maria Iorgu (17), Ira Alexandra Iosub (11), Raluca Lazar (18), Denes Lenard (19), Cezar Lupu (11), Cristian Miere (20,21), Andreea Militaru (22), Mihai Mosneanu (23), Ana Neferu (14), Raluca Pauna (24), Cristina Popa (25), Laura Postolache (11), Radu Simionescu (26), Sebastian Trofin (27), Maria Voinica (28,29) si Sumaya Yacoob (30).

1.Harvard University (SUA); 2. Wellesley College (SUA); 3. Colgate University (SUA); 4. Rotterdam School of Management (Tarile de Jos); 5. University of Toronto (Canada); 6. Yale University (SUA); 7. Universitatea Politehnica Bucuresti (Romania); 8. University of Cambridge (Marea Britanie); 9. Universitatea din Istanbul (Turcia); 10. Aarhus University (Danemarca); 11. Universitatea Bucuresti (Romania); 12. Universita degli studi di Padova (Italia); 13. Lafayette College (SUA); 14. University of Richmond (SUA); 15. University of Bristol (Marea Britanie); 16. York University (Canada); 17. Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" (Romania); 18. Universitatea Spiru Haret (Romania); 19. Maastricht University (Tarile de Jos); 20. King's College London (Marea Britanie); 21. National University of Singapore (Singapore); 22. Towson University (SUA); 23. University College London (Marea Britanie); 24. Ecole Nationale Superieure de Chimie (Franta); 25. Princeton University (SUA); 26. Manchester University (Marea Britanie); 27. Jacobs University Bremen (Germania); 28. University of Edinburgh (Marea Britanie); 29. McGill University (Canada); 30. Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" (Romania)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#succes tineri, #tineri supradotati, #olimpici romani , #stiri politice
Comentarii
Poza otevist_de_grota
otevist_de_grota
rank 5
" Intr-un sistem care promoveaza fatis mediocritatea si "succesele" de peste noapte o asa schimbare poate parea imposibila. Dar nu este. Cei mediocri nu pot sa-i controleze la nesfarsit pe cei cu adevarat buni. "