A cazut si Cehia. Cine urmeaza?

Autor:
Joi, 26 Martie 2009, ora 19:38
10171 citiri
A cazut si Cehia. Cine urmeaza?
Foto: Reuters

Comentariu de Bogdan CHIRIEAC -

Guvernul ceh a picat. Este pentru a doua oara in istorie cand o tara care detine presedintia Uniunii Europene are o schimbare de Guvern in timpul mandatului care dureaza sase luni (dupa Italia, in 1996).

Premierul Mirek Topolanek, liberal convins, era impotriva interventiei statului in economie in orice fel. El este cel care a prins la timp miscarea lui Sarkozy de acum o luna, care incerca sa lesteze din corpul Uniunii Europene zona non-euro si a propus un summit informal cu participarea tuturor membrilor Uniunii.

Pe fondul crizei economice, Guvernul a cazut in Parlament si nu sunt sanse sa se formeze in curand un altul. De la presedintele tarii, Vaclav Klaus, nu se poate astepta mare lucru pe plan european, el fiind de-a dreptul euro-ostil.

Pe tacute, criza loveste naprasnic Estul Europei. Dupa Letonia si Ungaria, tari care sunt, practic, in faliment, si unde premierii si-au dat demisia - ultimul fiind Gyurcsany, saptamana trecuta - Lituania a anuntat oficial ca va intra in faliment in luna aprilie.

Bulgaria vecina este intr-o situatie la fel de disperata. Premierul Serghei Stanishev a trimis o scrisoare secreta Bruxelles-ului. Cum in Balcani orice secret tine cam doua minute, lumea a aflat continutul ei cu mult inaintea oficialilor europeni.

Stanishev, care va avea alegeri generale in vara, a cerut Uniunii Europene ministri de import pentru a conduce ramurile economiei nationale bulgare.

Bruxelles-ul a refuzat cererea, neobisnuita pentru un stat membru cu drepturi depline. Problema este ca Bulgaria, confruntata cu miscari de strada la inceputul anului, vede si ea spectrul falimentului.

Zona geo-economica nefasta

Polonia, cel mai mare stat din Estul UE, are o situatie deocamdata mai buna. Varsovia nu apeleaza la FMI, ci ridica de pe piata libera un imprumut de 40 de miliarde de euro.

Apropierea de Germania, in continuare locomotiva Europei, are, se pare, multiple avantaje... Romania, in schimb, al doilea stat ca marime din regiune, a ajuns intr-o zona geo-economica nefasta. Astfel, la Est si Nord, Ucraina si Republica Moldova sunt, practic, in faliment. Ucraina, in ciuda unui sprijin occidental de 15 miliarde de dolari.

Acum, Ungaria si, in curand, Bulgaria, la Vest si Sud de Romania, infrunta si ele o situatie economica fara precedent. Serbia nu mai conteaza economic dupa faramarea Iugoslaviei.

Dintre statele membre UE, constatam o inrautatire a situatiei in Est, deocamdata pentru tari de dimensiuni mai mici. Slovacia, desi membra a zonei euro, face eforturi disperate de a se mentine pe linia de plutire.

Tara era cel mai mare producator de automobile pe cap de locuitor din Europa. La cei 5,5 milioane de locuitori ai sai, Slovacia avea o economie infloritoare pana anul trecut, economie care s-a prabusit odata cu vanzarile de masini.

Romania, incinsa in cercul crizei

Privind pe harta astazi, vedem practic Romania incinsa in cercul crizei. Tarile care s-au prabusit primele au avut o situatie politica interna tensionata, adica exact ca si cea de la noi.

Cu alte cuvinte, exista toate ingredientele coctailului Molotov - criza economica si criza politica - pentru ca Romania sa urmeze calea vecinilor ei. Desigur ca imprumutul de la FMI, chiar daca menit in primul rand sa achite o parte din criza Vestului, ar putea amana cu cateva luni de zile o catastrofa economica in Romania.

Din nefericire, campaniile electorale, europarlamentara si prezidentiala, sacrifica decizia economica interesului electoral. Cata vreme cancerul cu metastaze nu s-a instalat, se mai poate inca lupta.

Anul trecut, toata presa internationala vuia despre criza economica, iar Romania nu si-a luat nici o masura de precautie din cauza campaniei electorale legislative.

Astazi, noul Guvern de la Bucuresti este din nou avertizat in legatura cu ceea ce va urma. Nu se pot lua masuri care sa opreasca criza la granitele tarii.

Ar fi absurd, monstrul deja s-a instalat. Dar se pot lua acele masuri, chiar daca impopulare, care sa conduca la o minima functionare a statului in viitoarele 24 de luni.

Dupa intensitatea scandalurilor de tot felul de la Bucuresti si a loviturilor politice pe care PDL si PSD si le aplica in teritorii, se pare ca nu se mai pune problema daca Romania va avea soarta vecinilor ei, ci doar cand se va intampla acest lucru: in mai, in septembrie sau in decembrie...

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cehia, #cadere guvern, #criza economica, #efecte Romania , #stiri politice