Adrian Cioroianu, un mandat dezastruos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 06 Aprilie 2008, ora 15:00
8978 citiri
Adrian Cioroianu, un mandat dezastruos

"Intr-o ierarhie, fiecare salariat are tendinta de urca pana la nivelul sau de incompetenta". Cariera politica a lui Adrian Cioroianu este perfect subsumata acestei ziceri, cunoscuta sub numele de principiul lui Peter. Ministrul de Externe al Romaniei a reusit sa atinga un penibil greu de egalat, dar inca nu pare multumit si pare ca vrea sa se autodepaseasca de cate ori are ocazia.

Summit-ul NATO i-a dat aceasta ocazie, in pofida eforturilor generale, chiar declarate, de a-l tine cat mai in umbra si de a-l proteja astfel de noi gafe monumentale. Adrian Cioroianu a fost mai mult absent pentru ca nimeni nu-l voia prin preajma. Dorinta expresa lui George Bush de a fi primit pe aeroport de altcineva, in pofida uzantelor, spune totul.

Cand totusi s-a strecurat la o dezbatere, daca e sa-l credem pe Mircea Geoana, s-a facut de ras fie prin tacerea ignoranta, fie prin platitutdinile debitate. Tot potrivit presedintelui PSD, impresia generala a fost foarte proasta. Norica Nicolai a recunoscut pana la urma ca ascunderea lui Cioroianu in perioada reuniunii a fost un lucru bun. Exista informatii ca premierul ar cauta deja alt titular pentru Externe. Dorindu-se spiritual, ministrul insusi si-a pus diagnosticul fara sa vrea: "Logodnica mea a fost mai vizibila decat mine la summit".

Adrian Cioroianu are asadar toate sansele sa-si incheie cat de curand o scurta si lamentabila cariera diplomatica, devenind una dintre cele mai mari dezamagiri ale ultimilor ani.

Dezamagire, din gafa in gafa

Tanarul istoric, prezentabil si spiritual, s-a remarcat odata cu scandalul manualelor alternative, in 1999. Facea parte din tabara blamatilor reformisti, insa s-a facut repede simpatic, a convins, devenind apoi istoricul preferat al presei, mai ales audiovizuale.

Parea competent, echilibrat si deschis, iar CV-ul sau, incarcat cu prestigioase specializari, impresiona suplimentar. In 2002 a intrat in politica, ca membru PNL si consilier al lui Teodor Stolojan. Au existat chiar zvonuri insistente privind o posibila candidatura a sa la presedintie, care si-a gasit rapid destui partizani.

A ajuns senator de Timis si a sustinut Legea Lustratiei, iar dupa intrarea in UE, a devenit europarlamentar si chiar vicepresedinte al Grupului ALDE din Parlamentul European. Totul parea sa mearga foarte bine. A vrut insa mai mult. Prea mult. S-a vrut minsitru de externe. Dupa regretabila demisie a lui Mihai Razvan Ungureanu, in februarie anul trecut, premierul, mai de voie mai de nevoie, l-a nominalizat la externe.

PresedinteleTraian Basescu l-a refuzat, considerandu-l insuficient pregatit, insa premierul l-a impus odata cu remanierea Cabinetului. Cine a gresit si cine a avut dreptate s-a vazut repede. De-abia numit, Cioroianu s-a si autointitulat - ministrul tampon intre presedinte si premier. Era doar inceputul.

In iunie, la Washington, la intalnirea cu secretarul de stat american Condoleeza Rice, Cioroianu n-a prea fost capabil sa spuna decat "Da, sigur" si "E corect". Cateva zile mai tarziu confunda senin Georgia cu Azerbaidjanul. In octombrie anul trecut a semnat fara obiectii un document european care includea sintagma "limba moldoveneasca".

N-a trecut decat o luna pana cand, dupa scandalul Mailat, aprecia ca Romania ar trebui sa cumpere un teritoriu in desertul egiptean pentru a-i deporta pe infractorii romani. Peste numai cateva zile insa, a fost filmat in timp ce se intretinea cordial tocmai cu un infractor, nedeportat, ci cautat prin Interpol- Costica Argint. "Sa traiasca domnul Argint!" l-a salut ministrul pe urmaritul general, dupa care l-a sarutat pe obraji. In aceeasi luna i se adresa colocvial regelui Spaniei, pe care l-a salutat cu gestul american care semnifica "OK".

Dupa o pauza de cateva luni, in martie, Cioroianu a lovit din nou. In timpul vizitei oficiale a presedintelui Traian Basescu in Suedia, la invitatia casei regale, Cioroianu a venit la intalnire dupa regele Carl XVI Gustaf, pentru ca a vrut sa fumeze o tigara.

Lectii scumpe

N-am reamintit langa lista a gafelor ministrului de Externe doar pentru amuzamentul lecturii. Ea dovedeste nu numai incompetenta initiala a lui Adrian Cioroianu, ci si incapacitatea sa de a invata din mers. De fapt asta si este cea mai mare dezamagire. Ministrul nu provine din complicata si rarefiata lume a diplomatiei, dar nici n-a vrut sau n-a putut sa acumuleze rapid.

Cioroianu a mai avut un ghinion. Cel putin dupa 1989, Romania a avut mereu ministri de Externe de un anumit calibru. Petre Roman, Teodor Melescanu, Adrian Severin, Adrian Nastase, chiar Mircea Geoana, Mihai Razvan Ungureanu si, in primul rand, Andrei Plesu sunt nume grele. Atunci cand Guvernul si Presedintia faceau prostii, ei erau trimisi sa dreaga busuiocul si sa calmeze spiritele in capitalele occidentale. De cele mai multe ori reuseau minuni. De fapt, mai tot timpul varful dimplomatiei romanesti a fost peste nivelul politicii interne. Acum e invers.

Daca mergem si mai departe, intr-o tara care i-a avut la Externe pe Titulescu sau Bratieni, Cioroianu este cu atat mai parodic. El a platit cu un cumplit ridicol descoperirea propriilor limite, in vreme ce seful sau de guvern si partid a aflat ca nu este suficient sa fii frumusel si un istoric competent pentru a face fata ca ministru de externe si ca, in general, nu oricine poate face orice. Daca in cazul Motreanu la Agricultura si Nicolaescu la Sanatate esecul a fost doar intern, Cioroianu la Externe a fost un esec atarnat de firma.

Dupa cum premierul poate sa fi inteles intr-un tarziu ca nu e bine sa renunti la un ministru de externe valoros, cum a fost Mihai Razvan Ungureanu, intr-o criza de orgoliu, si, mai ales, fara sa ai un inlocuitor pe masura.

E greu de crezut ca pentru Adrian Cioroianu mai exista viitor in diplomatie. Nici cel politic, in general, nu e chiar o certitudine. Sa speram insa ca macar lectia a fost invatata de cei care vor face pe viitor alegerile. Asa l-am putea considera pe Adrian Cioroianu un episod... exotic.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Cioroianu, #gafe, #dezastru, #externe, #summit , #stiri politice