Alina Gorghiu: Crin Antonescu are o usoara surprindere fata de dinamica PNL zilele acestea Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Iunie 2014, ora 12:10
12016 citiri
Alina Gorghiu: Crin Antonescu are o usoara surprindere fata de dinamica PNL zilele acestea Interviu

Crin Antonescu putea fi in continuare optiunea ideala pentru a castiga presedintia unui partid de dreapta si sunt surprinsa de lipsa unei asemenea optiuni pe care PNL o avea in curte, pe gratis, cum s-ar zice, afirma deputatul PNL Alina Gorghiu.

In orice caz, nominalizarea prezidentiabilului dreptei trebuie facuta cat mai repede, "pentru ca daca o amanam mult, ar putea parea fie ca lipsa de respect fata de electorat, fie ca lipsa de candidati", spune Alina Gorghiu intr-un interviu acordat Ziare.com.

In privinta fuziunii PNL-PDL, deputatul PNL considera ca, dimpotriva, graba nu e indicata: "trebuie sa mergem la pas, sa ostoim suferinte, sa armonizam perspectivele, pentru ca mult timp ne-am aflat pe pozitii antagonice".

Noua structura politica trebuie sa insemne "o filosofie politica, care sa iasa din logica anti-Basescu, pentru ca nasterea ei inseamna oficial starpirea politica a simbolisticii basesciene, inseamna mai mult decat anti-PSD, inseamna masura in politica si decenta", a aratat Alina Gorghiu.

Ati fost surprinsa de retragerea intempestiva a lui Crin Antonescu din pozitia de prezidentiabil al PNL?

Da, de trei ori da, iar raspunsul meu nu poate fi pus pe seama imaturitatii politice. Si evident ca nu am fost singura surprinsa. Nedumerirea mea, incapatanata in ciuda argumentelor perfect justificate ale domnului presedinte Antonescu, rezida in faptul ca ar fi putut fi in continuare optiunea ideala pentru a castiga presedintia unui partid de dreapta, intr-o tara cu un partid mamut de stanga - candidatul care, cu o combustie puternica, sa genereze emotia necesara sa capaciteze electoratul.

Deci sunt surprinsa de lipsa unei asemenea optiuni pe care PNL o avea in curte, pe gratis, cum s-ar zice. Dupa cum cred, de altfel, ca si Crin Antonescu are o usoara surprindere fata de dinamica partidului zilele acestea. O placuta surprindere, in sensul ca toate directiile asumate cat era presedinte, in ciuda pasului inapoi facut de domnia sa, sunt urmate in viteza.

Dl Ghise sustine intr-un interviu acordat Ziare.com ca in PNL este in plina desfasurare un blitzkrieg, pus la cale de forte oculte care au ca scop distrugerea PNL. Cum comentati ipoteza colegului dvs?

Nu vreau sa comentez reactia dlui Ghise, care se afirma printr-o consecventa nebanuita in a crede ca si pamantul e rotund, tot din cauza domnului Basescu... E intr-o campanie interna pentru Congresul PNL de la sfarsitul lunii, dar de principiu, tot cred ca nu poti spune orice iti trece prin cap doar pentru ca este campanie.

Pe cine sustineti la urmatorul congres pentru functia de presedinte PNL?

Pe datele existente am o sigura optiune, Klaus Iohannis. Dl Ghise nu este, cu toata consideratia pentru cariera politica a domniei sale, o optiune pentru conducerea acestui partid, din punctul meu de vedere.

Dar intrebarea are un anume grad de dificultate pentru ca sunt genul de om care are o mare inertie politica... adica in momentul acesta politic extrem de important pentru dreapta din Romania, mi s-ar parea mai sanatoasa ideea sa ne fi incolonat in spatele unui proiect mare, decat in spatele unor oameni.

Are dl Iohannis suficienta anvengura politica in PNL, partid in care s-a inscris acum un an, pentru a fi un autentic presedinte?

Anvengura nu tine de vechimea intr-un partid politic in mod cert. Imi doresc sa vad la presedintie un liberal sustinut de dreapta unita, nu un Ponta, care e ca personajul principal din Benjamin Button, o adaptare dupa nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a nascut pe la 80 de ani si care in loc sa imbatraneasca, intinereste....

Politic vorbind fac paralela asta, pentru ca pe masura ce avanseaza cariera domniei sale, Victor Ponta este din ce in ce mai imatur, gafeaza ca un adolescent in pragul varstei de 14 ani... si parca asta nu ar fi destul pentru cineva care conduce Executivul, traieste si cu senzatia ca le stie pe toate si ca toata lumea care are alta opinie sau il contrazice trebuie certata public si eventual pedepsita.

Si ca sa raspund la intrebare, Iohannis poate fi varianta corecta, buna, nealterata, proaspata, discreta, usor iesita din canoanele prezidentiabilului despre care teoretic noi, alegatorii, stim si ce a mancat la micul dejun.

Fuziunea PNL-PDL pare sa inainteze cu mare repeziciune. Sunteti de acord cu proiectul si celeritatea lui?

Una e sa anunti aceasta fuziune a doua zi dupa alegerile europarlamentare, proiect pe cat de surprinzator pentru unii, pe atat de sanatos pentru viata politica, deloc plictisitoare, din Romania si alta inseamna demararea procedurilor interne.

Cred insa ca nu trebuie sa ne grabim, ci trebuie sa mergem la pas, sa ostoim suferinte, sa armonizam perspectivele, pentru ca mult timp ne-am aflat pe pozitii antagonice. Cu dialog, rabdare, concentrati pe proiecte si platforme comune si nu pe persoane, putem ajunge la un final care sa se suprapuna peste intentiile de reunire a dreptei.

Si as vrea sa vad cat mai repede nominalizarea prezidentiabilului dreptei, pentru ca, daca o amanam mult, ar putea parea fie ca lipsa de respect fata de electorat, fie ca lipsa de candidati. Ca atare sper ca aura aceasta de incertitudine asupra candidatului dreptei sa dispara repede.

Cine ar trebui sa fie candidatul unic al dreptei si pe ce criterii sa fie desemnat?

Cred ca desemnarea acestui candidat trebuie sa fie clara, transparenta si explicata public. Din cauza aceluiasi factor - timpul scurt. Si nu ma astept la un candidat providential, nu mai cred in asa ceva... dar cred ca orice candidat al nostru va fi jignit daca incercam sa-l comparam cu profilul Ponta prezidentiabil sau al viitorului fost presedinte Basescu.

Or, cel mai potrivit mod in care sa facem desemnarea ar fi sondarea opiniei publice, verificarea in piata a profilului de candidat propus de PNL si PDL, pentru ca la final sa avem acel candidat pe care noi si votantii de dreapta ni-l dorim.

Are domnul Iohannis legitimitatea sa duca negocierile din pozitia de presedinte interimar? Nu trebuia asteptata instalarea unei conduceri votate de Congres?

Nu exista regiune sau filiala care sa nu fi avut reprezentare si care sa nu-si fi spus cuvantul in privinta asta. Liderii partidului au mandatat actuala echipa, chiar daca interimara, sa poarte negocierile cu PDL. Ca sunt unii care s-au trezit ca nu ar fi de acord cu unele propuneri, desi le-au votat, asta tine de discernamant si asumare.

In plus, se poate vorbi de o oarecare lipsa de timp. Fuziunea, congresul PNL, redactarea unui nou statut, desemnarea candidatului pentru prezidentiale, toate sunt procese care trebuie grabite. Alegatorul trebuie sa aiba timp pentru a discerne si a se pozitiona in raport cu candidatii la alegerile prezidentiale din toamna.

Domnul Iohannis vorbeste despre fuziune prin comasare. Sunt voci in PNL care refuza categoric orice alta varianta decat absorbtia PDL in PNL si mentinerea numelui PNL. De care parte va situati?

A celei care a construit Romania moderna si a ajutat la realizarea Romaniei Mari. De partea celor aproximativ 140 de ani de politici publice liberale, aplicate de oameni talentati, cu viziune si strategie, excluzand, desigur, anii dictaturii comuniste. Asta in ciuda faptului ca mai aud analisti care spun ca nu-i mare branza sa renunti la titulatura de PNL.

Eu cred ca pentru PDL nu e o mare concesie, nu s-ar rupe cerul daca ar renunta la numele partidului pentru "brandul" PNL. Nu cred ca acest lucru va constitui piatra de moara a negocierilor, mai ales cand avem cu totii in vedere un obiectiv care este peste toate acestea - dreapta unita.

Exista conditii de nenegociat pentru fuziune, din punctul de vedere al PNL?

In politica nu exista "conditii de nenegociat". Cu atat mai mult intre doua partide cu rezultate apropiate, care au acelasi statut de partid de opozitie. Se discuta deci de pe pozitii relativ egale.

In teritoriu pare ca apropierea PNL-PDL creeaza tensiuni. Exista riscul unei rupturi in PNL?

Sa va spun cate tensiuni a creat formarea USL in teritoriu? Cum Stavarache si Hrebenciuc au fost nevoiti sa-si dea mana, Marian Oprisan cu Nini Sapunaru, Adomnitei cu Nichita si alte cupluri celebre? Cum eu insami am respins ideea unei colaborari cu PSD in sectorul 5?

Daca atunci nu s-a "rupt" PNL, acum nu vad niciun argument pentru care unii membri ar parasi partidul. Pe de alta parte, mi se pare neprincipial sa ne spalam rufele in public, cu atat mai mult acum, in perioada de negociere, fapt pentru care sper ca toate animozitatile vor fi lamurite intern.

Care credeti ca trebuie sa fie principiile fundamentale ale viitoarei constructii de dreapta?

Imi doresc sa fie un mecanism functional, unitar, pentru ca s-a dovedit ca in Romania aliantele politice au viata scurta. Fundamental, aceasta constructie, care se va numi, sper, tot PNL, va trebui sa raspunda nevoilor rapide de redresare economica prin incurajarea micilor intreprinzatori si a investitiilor, garantarea drepturilor si libertatilor civile, precum si consolidarea statului de drept.

O structura care sa insemne o filosofie politica, care sa iasa din logica anti-Basescu, pentru ca nasterea ei inseamna oficial starpirea politica a simbolisticii "basesciene", inseamna mai mult decat anti-PSD, inseamna masura in politica si decenta.

Poate fi ea credibila dupa toate cele spuse de-a lungul timpului intre cele doua partide?

Orice poate fi credibil daca e animat de buna credinta, daca e conceput cu ochii spre viitor, nu spre galceava lasata in spate. Veti vedea foarte repede dupa fuziune, comasare, indiferent cum se va realiza in cele din urma, ca se va vorbi despre un singur partid, o singura voce, iar prin ce va promova la nivel de mesaj politic sunt convinsa ca va deveni cea mai credibila voce. Va fi in schimb o mare, dar mare problema daca acest proiect nu va fi dus la bun sfarsit.

Va amintesc ca, pentru a oferi romanilor o alternativa la incapacitatea administrativa a guvernelor Boc, PNL s-a aliat cu un rival politic de mai lunga durata - PSD, iar alianta USL a fost in procent de 70 la suta credibila. Insa, cand unul dintre parteneri tradeaza, toate protocoalele si intelegerile scrise sunt de prisos.

Tocmai de aceea, si in opinia mea, un singur partid are mai multe sanse sa castige increderea populatiei, saturata deja de combinatii, permutari si aliante politice.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Alina Gorghiu PNL, #fuziune PNL PDL, #candidat unic al dreptei , #stiri politice