Ambasadorul Norvegiei: Norvegienii, mai disciplinati decat romanii

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 11:59
1510 citiri
Ambasadorul Norvegiei: Norvegienii, mai disciplinati decat romanii

Norvegia, una dintre cele mai "ecologice" tari din lume, investeste anual in Romania 100 de milioane de euro si este in egala masura interesata de combaterea coruptiei cat si de protejarea mediului in tara noastra.

Intr-un interviu acordat Newsin, ambasadorul norvegian Oystein Hovdkinn, atrage atentia asupra faptului ca tara sa urmareste cu interes modul in care Romania gestioneaza reformarea justitiei, lupta anticoruptie si reducerea birocratiei, dar si protectia mediului.

"Este bine ca lupta anticoruptie se afla in fruntea dezbaterii publice, dar ar fi si mai bine sa se aiba in vedere mai multe idei deodata, nu una singura. Norvegia este bineinteles interesata de modalitatea in care se desfasoara lupta anticoruptie, intrucat transferam o suma considerabila catre Romania - aproape 100 de milioane de euro pe an. Dar, in egala masura suntem interesati de ceea ce face Romania in domeniul protejarii mediului", a spus ambasadorul.

Poate unul dintre indicatorii care reflecta cel mai bine atitudinea pe care un popor o are fata de mediu este cum si unde isi arunca gunoaiele. Si nimeni nu poate ignora gunoaiele aruncate in tot locul in Romania sau lipsa de respect a unor romani care nu se obosesc sa caute o ghena de gunoi pentru a se debarasa de un ambalaj.

"Permiteti-mi sa fiu sincer, chiar daca sunt un oaspete in aceasta tara. Respectarea mediului tine si de nivelul de dezvoltare economica si de standardul de viata. Oamenii din Norvegia sunt, cred eu, mai disciplinati. In plus, statul are grija ca oamenii sa nu comita actiuni care sunt interzise.

In afara de cresterea standardului de viata si a resurselor economice, eu cred ca solutia consta in exemplul pe care liderii politici il pot da, prin legislatia pe care o pot impune. Este vorba despre a face ca aruncarea gunoiului pe jos sa devina o practica neatractiva. Numai asa poti schimba mentalitatea oamenilor", a spus Oystein Hovdkinn.

"Romania este acum un membru al UE si va fi astfel obligata sa respecte anumite conditii. Dar UE nu trebuie sa reglementeze totul, este nevoie si de o vointa politica", a explicat diplomatul norvegian a carui tara nu face parte din Uniunea Europeana.

Intrebat daca in Romania un partid ecologist mai puternic ar putea sa aduca problema mediului mai sus pe agenda politica, Hovdkinn a atras atentia ca tematica mediului nu trebuie sa fie monopolizata de un singur partid.

"In Norvegia nici macar nu avem un partid ecologist, pentru ca toate partidele isi doresc intr-o anumita masura sa fie verzi si exista o competitie constructiva intre ele in acest sens", a atras atentia ambasadorul, care a indicat insa si societatea civila si sectorul neguvernamental, care adesea este foarte critic la adresa politicienilor si foarte agresiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#Norvegia, #coruptie, #Romania, #mediu, #investitii , #stiri politice