Ambasadorul SUA in Romania: La romani ma ingrijoreaza filosofia "asta-i viata"

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 22:15
2095 citiri
Ambasadorul SUA in Romania: La romani ma ingrijoreaza filosofia "asta-i viata"

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat joi ca il ingrijoreaza filosofia romanilor "asta-i viata", un mod de gandire destul de pesimist dupa parerea sa.

Mark Gitenstein, invitat la o emisiune la postul de televiziune Antena3, a declarat ca ce il ingrijoreaza la romani este filosofia "asta-i viata", pentru ca el este "un om optimist, americanii tind sa fie optimisti, in general".

"Ceea ce ma ingrijoareaza este si situatia educatiei si sanatatii in Romania", a mai declarat Mark Gitenstein. Pentru ambasadorul SUA la Bucuresti, un alt motiv de ingrijorare este birocratia si procesul administrativ romaneasc.

"Este o problema de 20 de ani (birocratia n.r.), nu aveti decizii administrative asa cum se intampla in SUA. In SUA avem o lege a procedurilor administrative, exista un proces foarte clar, daca nu reusesti, mergi in instanta. Decizia trebuie luata de ministru in Romania, procesul este mult mai politic", a explicat Mark Gitenstein.

Cat despre problema legii micsorarii salariilor bugetarilor, care a fost declarata constitutionala de Curtea constitutionala, dar ilegala de mai multe instante din tara, Mark Gitenstein a declarat ca: "Stiu ca exista aceste decizii, nu stiu care a fost baza, ceea ce mi se pare ingrijorator este ca Curtea Constitutionala a spus ca este constitutional si curtile interioare nu, in America nu se putea asa ceva".

"Nu sunt un expert intre sistemul vostru constitutional, dar exista o mare diferenta, in SUA constitutia nu ii ofera Curtii Supreme posibilitatea sa ofere pareri politice (...) Aici Curtea Constitutionala poate oferi un aviz consultativ, chiar daca nu exista o controversa, acest lucru nu s-ar putea intampla in SUA. Curtea Constitutionala din Romania pare a avea implicatii politice", a mai spus Mark Gitenstein.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mark Gitenstein ambasador SUA, #Mark Gitenstein Romania, #Mark Gitenstein Bucuresti , #stiri politice