Anastase vrea sa afle cat castiga functionarii parlamentari

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 17:08
1708 citiri
Anastase vrea sa afle cat castiga functionarii parlamentari

Presedintele Camerei Deputatilor i-a solicitat secretarului general, Gheorghe Barbu, sa prezinte situatia veniturilor functionarilor parlamentari, urmand ca, daca va fi cazul, Parlamentul sa revizuiasca legea care permite acestora sa castige mai mult decat alesii.

Secretarul Camerei, deputatul PD-L Sever Voinescu a precizat, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca Anastase l-a rugat pe Gheorghe Barbu sa-i prezinte "situatia exacta" a castigurilor incasate de functionarii parlamentari.

"Urmeaza sa vedem daca situatia este reala (n.r. situatia privind veniturile unor angajati ai Legislaivului care le depasesc pe cele ale parlamentarilor), apoi care e temeiul legal care permite aceste castiguri, apoi ramane la latitutinea legiuitorului sa ia o decizie in consecinta in legatura cu aceste legi", a spus Voinescu.

Democrat-liberalul a adaugat ca, personal, nu i se pare normal ca functionarii parlamentari sa obtina venituri mai mari decat ale senatorilor, deputatilor sau sefului statului.

"Sunt doua planuri, mie personal nu mi se pare normal. Pe de alta parte, avem o legislatie in domeniul asta si oamenii castiga salarii in temeieul unor legi. Daca legile le permit sa castige aceste salarii, atunci evident ca vom avea de revazut acest sistem legislativ" a aratat deputatul. Comentariul intervine dupa aparitia unor articole in presa, care au avut la origine date publicate in premiera de Agentia NewsIn.

Zeci de persoane, care detin functii de conducere in structurile parlamentare, beneficiaza de venituri peste nivelul indemnizatiei unui senator, deputat, chiar a sefului statului, intre acestea numarandu-se fosti parlamentari sau functionari aflati in organismele Legislativului inca din anii '90.

Potrivit declaratiilor de avere completate de functionarii publici parlamentari, peste 40 de persoane au beneficat anii trecuti de salarii mai mari decat un parlamentar de rand. Daca actualul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a declarat in 2008 venituri anuale din indemnizatie de 53.433 de lei, premierul si fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu de cate 62.075 de lei, iar sefului statului 67.097 de lei, sunt functionari publici parlamentari care au castigat mai mult.

In topul directorilor si a sefilor din Parlament cu salarii consistente se afla, Constanta Calinoiu (sef Departamentul Legislativ din Senat), cu un venit anual declarat , in iunie 2008, de 96.494 lei. Calinoiu este angajat al Senatului din 1991, fiind initial sefa Departamentului Administrativ. Pe locul doi se afla Madalina Ozana Ududoiu, director general al Centrului International de Conferinte(CIC), aflat in subordinea Camerei Deputatilor, cu 93.589 de lei.

Topul continua cu directorul Directiei Administrative din Camera, Manole Araiman (85.674 de lei), directorul pentru Relatii Bilaterale, Luminita Iordanescu(85.500 de lei) si directorul Departamentului Economic-Financiar, Alexandra Oprea (81.109 de lei).

De asemenea, in cazul Senatului, figureaza seful Departamentului Economic, Adriana Iliescu (80.000 de lei) si directorul din cadrul Departamentului Legislativ, Mihaela Ciochina (78.305 de lei).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#venituri functionari parlamentari, #venituri deputati functionari , #stiri politice