Andreea Paul-Vass: Eliminarea cotei unice, greu de acceptat pentru unii economisti

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 19:42
1639 citiri
Andreea Paul-Vass: Eliminarea cotei unice, greu de acceptat pentru unii economisti
Foto:Evenimentul Zilei

Consilierul de stat din Guvern Andreea Paul-Vass a sustinut, luni, ca o eventuala renuntare la cota unica de impozitare este greu acceptabila pentru economistii de dreapta.

"Interesele politice pe termen scurt incetoseaza uneori ratiunea si se abat flagrant de la interesele reale ale cetatenilor. Ele se afla, de pilda, in spatele unei propuneri recente, venite din partea presedintelui PNL, o disponibilitate greu acceptabila de a renunta la cota unica atat pentru economistii de dreapta, cat si pentru romanii care aleg sa munceasca mai mult si mai bine, care aleg sa fie mai educati si mai bine platiti sau care au initiative antreprenoriale", a aratat pe blogul sau consilierul de stat Andreea Paul-Vass.

Ea este de parere ca revenirea la sistemul progresiv de impozitare ar fi "o grava eroare pentru Romania actuala si pentru nivelul de dezvoltare".

Andreea Paul-Vass si-a motivat punctul de vedere prin faptul ca majoritatea statelor din regiune au o cota unica de impozitare, iar Romania nu ar mai putea face fata concurentei in Europa Centrala si de Est in privinta atragerii investitorilor.

De asemenea, arata consilierul economic al premierului Emil Boc, veniturile fiscale, ca pondere in Produsul Intern Brut, au crescut imediat dupa introducerea cotei unice de impozitare, in timp ce sistemul progresiv nu a adus niciodata cresterea incasarilor la bugetul de stat.

Consilierul de stat mai explica si faptul ca in statele Uniunii Europene in care se aplica un sistem progresiv de impozitare categoria de salariati cu cele mai scazute venituri brute este exceptata de la plata impozitului, insa in cazul Romaniei scutirea s-ar aplica unei foarte mari paturi de salariati.

"Vedeti cazul Spaniei, care pune in aplicare cota 0 la veniturile anuale de mai putin de 17.707 euro anual (dar o cota progresiva de pana la 43%), sau al Austriei, pentru veniturile anuale aflate sub 11.000 euro (dar o cota progresiva de pana la 50%), sau al Greciei, pentru veniturile anuale situate sub 10.500 euro (dar o cota progresiva de pana la 40%) in 2010", a exemplificat Andreea Paul-Vass.

Oficialul guvernamental a mai sustinut ca liderii politici care promoveaza impozitarea diferentiata "incearca doar sa mimeze o protectie sociala similara tarilor dezvoltate, vehiculand politici pe care tara noastra nu si le poate permite inca cativa ani de acum inainte".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat joia trecuta ca, personal, sustine in continuare ideea cotei unice, dar o formula finala in acest sens va fi prezentata dupa ce problema va fi dezbatuta de specialistii celor trei partide de Opozitie.

"Eu, personal, da, sustin cota unica, insa la nivelul acestei aliante, daca ea se va realiza, exista oameni cu competenta economica, in domeniul financiar (...) la toate cele trei partide care vor gasi formula pe care o vom prezenta foarte clar", a sustinut Antonescu.

El a explicat ca economia nu poate fi incurajata decat cu o fiscalitate redusa, care sa incurajeze crearea de locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vass Antonescu cota unica, #Vass renuntare cota unica , #stiri politice