Averile, datoriile si sfaturile de supravietuire pe timp de criza ale ministrilor lui Boc

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 12:12
2911 citiri
Averile, datoriile si sfaturile de supravietuire pe timp de criza ale ministrilor lui Boc
foto: Arhiva

Ministrii Cabinetului Boc se intrec in averi, dar si in credite si datorii, insa cu totii au trecut cu bine de criza si nici de acum incolo nu vor fi afectati.

Cativa dintre cei mai cunoscatori ministrii au impartasit, pentru Gandul, cateva dintre secretele lor.

Desi are un depozit de 408.300 de euro, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, recomanda romanilor sa tina banii in lei. "Fiecare decizie de investitie este personala. Am vazut comunicatul BNR, el spune ca recomanda romanilor sa-si pastreze economiile in lei".

Si ministrul Educatie, Petru Funeriu, supranumit si "ministrul Jaguar", ii sfatuieste pe cetateni sa ia credite in moneda in care sunt platiti si sa isi tina banii in moneda tarii in care locuiesc, chiar daca el isi pastreaza toate economiile in afara tarii.

Singurul care a si facut precum sfatuieste este detinatorul portofoliului Sanatatatii, Cseke Attila, care a ales sa isi pastreze economiile in lei.

Unul dintre cei mai bogati ministri este Radu Berceanu. In declaratia de avere el a mentionat ca este posesorul unui depozit de 843.000 euro, la Raiffeisen Bank. La aceeasi banca ministrul are si un cont curent de 9.832 euro si un altul in lei, de 42.513 lei. La B.B.V.A. Spania el are un cont curent de 1.500 euro. Este unul dintre putinii ministri care nu au datorii.

Si ca tot s-a ajuns la capitolul datorii, cel mai indatorat ministru este cel al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Ea are de achitat un credit de 3,297 milioane euro la BRD, care va ajunge la scadenta la finele acestui an, dupa ce anul trecut ea a obtinut rescadentarea acestuia, declarand, la acea vreme, ca a angajat creditul pentru cumpararea unui teren si ca intentiona sa ramburseze imprumutul tot din investitii imobiliare.

"Sper si cred ca nu va fi cazul sa cer reesalonarea creditului in conditiile in care am finalizat o parte din investitiile imobiliare pe care le-am planificat. Sper sa valorific investitiile la un pret suficient de bun astfel incat sa acopar creditul", a declarat pentru sursa citata ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Cat despre moneda in care sa-si pastreze economiile, Udrea spune ca nu este specialista, dar ca o pot face fie in lei, fie in euro.

Primul ministru are si el destule datorii. In acest an el va trebui sa achite datoria de 8.452 euro la Eurial Leasing, care ajunge la scadenta in acest an. De la precedenta declaratie de avere, din octombrie anul trecut, primul ministru a reusit sa economiseasca inca 3.000 lei pe cardul bancar. Asadar, in prezent Boc are depozite de circa 253.000 lei, 11.000 euro si 2.449 dolari.

Mare parte dintre depozitele mentionate in declaratia de avere de catre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, depusa la finele lunii octombrie, sunt fie pe numele fiului, fie pe cel al sotiei. Acestia au economii in banci din Germania, dar si in Romania. Per total, depozitele membrilor familiei Blaga sunt de circa 188.000 lei, 41.800 euro si 55.000 dolari. Blaga are datorii contractate in 2007 de 1.100.000 lei si 215.000 euro, toate fiind insa la persoane fizice, nu catre banci.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, le spune romanilor sa economiseasca "totul in lei. Sincer!!!". In declaratia sa de avere Videanu a specificat mai multe conturi curente, toate la Raiffeisen Bank, cu valori cuprinse intre 30 dolari si 41.477 lei.

Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, este cel mai sarac. Acesta nu are nici un depozit, dar are un credit de 80.000 euro la BRD, scadent in 2033.

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, avand in vedere ca a lucrat la Bruxelles, la Comisia Europeana, are cea mai mare parte a banilor intr-un depozit de 139.000 euro la ING Bruxelles. In tara, la RBS Bucuresti, ministrul are un depozit de 18.477 euro, un depozit de 6.485 lei la BCR si 2.477 lei intr-un cont curent la ING Romania.

Restul ministrilor, printre care cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, al Muncii, Mihai Seitan, nu si-au depus declaratiile de avere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#averi ministri Boc, #datorii ministri Boc, #sfaturi economice criza ministri , #stiri politice