Avertisment din Bundestag: Romania risca activarea clauzei de salvgardare pe justitie

Joi, 28 Februarie 2008, ora 18:15
1340 citiri
Avertisment din Bundestag: Romania risca activarea clauzei de salvgardare pe justitie

Daca Romania va continua regresele in reforma justitiei si in lupta anticoruptie, Germania va relua presiunile asupra Comisiei Europene sa activeze clauza de salvgardare pe justitie, a declarat presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, informeaza NewsIn.

Intrebat care au fost reactiile in cercurile politice germane cu privire la raportul interimar al Comisiei Europene privind justitia romana, Krichbaum a raspuns ca "nu se poate vorbi de progrese in Romania".

"In privinta justitiei, urmarim foarte atent discutia privind reforma penala. Consider ca este ridicol ca in viitor anchetele penale sa fie limitate la sase luni, ca inregistrarile si perchezitiile sa se faca doar cu acordul suspectului, iar ca infractiunile cu daune sub 9 milioane de euro sa fie incadrate la pedepse mai mici, cu inchisoare de pana la cinci ani.

Sunt masuri pe care atat Comisia Europeana, cat si statele membre le urmaresc foarte atent, pentru ca ele indica stadiul statului de drept din Romania", a spus Krichbaum, aflat la Bucuresti intr-o vizita de lucru.

"Presiunea va creste, pentru ca nemultumirea este tot mai mare", a declarat oficialul german referindu-se la presiunile pe care Germania le-ar putea exercita asupra Comisiei Europene pentru a aplica clauza de salvgardare pe justitie.

"S-a pierdut deja destul timp si ma refer aici la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, prin care sentintele romanesti nu ar mai fi recunoscute in UE. Ar fi o situatie unica. Romania este in acest moment stat membru cu drepturi egale cu celelalte state, iar tocmai aceasta egalitate ar fi compromisa", a explicat parlamentarul crestin-democrat consecintele unei astfel de decizii europene.

"Romania nu ar trebui sa-si diminueze prestigiul de stat membru, dar acest lucru se va intampla, daca nu se vor inregistra progrese reale in reforma justitiei. Iar in acest moment nu numai ca nu sunt progrese, dar observam regrese fata de cadrul legal de pana acum. Or, aceste regrese nu sunt acceptabile nici pentru Comisia Europeana, nici pentru celelalte state membre", a spus Krichbaum.

"Ce ne intereseaza pe noi in Uniunea Europeana este sa avem un aquis comun si functional, care sa fie recunoscut si aplicat de statele membre. De aceea sunt absolut inacceptabile aceste carente, care ar avea urmari importante in intreaga Uniune", considera parlamentarul german.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Krichbaum, #salvgardare, #Justitie, #Romania, #Comisia Europeana , #stiri politice