Basescu cedeaza in fata USL: il accepta pe Puiu Hasotti la Cultura

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:58
6936 citiri
Basescu cedeaza in fata USL: il accepta pe Puiu Hasotti la Cultura

Traian Basescu accepta propunerea transmisa de Guvernul USL, ca Puiu Hasotti sa preia Ministerul Culturii, a anuntat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei.

Potrivit acestuia, Traian Basescu a apreciat ca liberalul a depus la Guvern declaratia pe propria raspundere ca lucrarile sale stiintifice nu sunt plagiate.

Decizia presedintelui vine la doua zile dupa ce seful statului i-a solicitat lui Puiu Hasotti sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu si-a plagiat nicio lucrare stiintifica mentionata in CV.

Intr-o interventie televizata la Realitatea Tv, Bogdan Oprea a mentionat ca seful statului nu a conditionat niciodata numirea lui Puiu Hasotti de acea declaratie pe propria raspundere.

"Traian Basescu nu a conditionat in niciun moment de aceasta declaratie. A vrut sa faca tot ce poate pentru a diminua din eventualele efecte pe care le-ar putea avea un eventual scandal de plagiat. Da, (Puiu Hasotti - n.r.) ar fi fost acceptat", a declarat Bogdan Oprea.

Potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui, Puiu Hasotti va depune juramantul, luni, 25 iunie, ora 19.00.

La inceputul saptamanii, presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a anuntat ca senatorul Puiu Hasotti este propunerea Partidului National Liberal pentru functia de ministru al Culturii, dupa ce Mircea Diaconu a demisionat. Diaconu si-a dat demisia dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti, definitiv si irevocabil, ca acesta s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011 cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara.

Joi, presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca nu a plagiat in teza de doctorat sau in alte opere stiintifice.

"Luand in considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Executivului si impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de existenta unor astfel de suspiciuni, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a solicitat joi, 21 iunie, intr-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cum i-a raspuns Hasotti lui Basescu

La scurt timp dupa solicitarea presedintelui, Puiu Hasotti a depus o declaratie pe propria raspundere la guvern in care mentiona ca nu a plagiat nicio lucrare stiintifica trecuta in CV.

"Domnule presedinte al Romaniei, subsemnatul Puiu Hasotti, senator PNL, ministru desemnat al Culturii si Patrimoniului, declar pe propria raspundere ca propriile lucrari pe care le am in CV sunt creatii proprii si nu sunt susceptibile de plagiat.

Nu sunt jurist, dar indraznesc sa reflectez asupra cererii dumneavoastra. Poate se datoreaza simpatiei pe care mi-o purtati. Sper sa nu constituie un precedent periculos", a mentionat Hasotti in replica la solicitarea lui Traian Basescu.

Guvernul raspunde Presedintiei, pe tema Hasotti: un abuz caruia nu i se va da curs

Guvernul Romaniei a reactionat la conditia pe care presedintele Traian Basescu a pus-o pentru ca senatorul PNL Puiu Hasotti sa fie investit in functia de ministru al Culturii.

Guvernul raspunde Presedintiei, pe tema Hasotti: un abuz caruia nu i se va da curs

Guvernul Romaniei a luat act de pozitia Administratiei Prezidentiale privind prerogativele constitutionale care ar da dreptul presedintelui sa faca o solicitare precum cea inaintata in cazul domnului Puiu Hasotti, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Antonescu: Basescu ii va semna investirea lui Hasotti ca notarul sau il suspendam

"Solicitarea facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu reprezinta o verificare a modului in care domnul Hasotti corespunde functiei pentru care este propus, ci o actiune menita a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o forma de impiedicare a bunei functionari a Guvernului.

Dupa cum deja a fost adus la cunostinta opiniei publice, domnul senator Puiu Hasotti a redactat o declaratie pe proprie raspundere in sensul solicitarii presedintelui, dar aceasta nu va fi inaintata Administratiei Prezidentiale, pentru ca solicitarea a fost facuta fara temei legal.

Presedintele Romaniei poate verifica tot ceea ce doreste legat de compatibilitatea domnului Hasotti cu functia de ministru, cu structurile pe care le controleaza, fara a initia actiuni preliminare, de tipul acestei solicitari, cu rol vadit de sabotaj.

Totodata, pe aceasta cale, Guvernul Romaniei solicita presedintelui sa puna capat campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al Romaniei", se mai arata in comunicatul Guvernului Romaniei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu Puiu Hasotti, #declaratie plagiat, #solicitarea Traian Basescu , #stiri politice