Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Fatadele schimonosite, rezultatul compromisului pe care il fac arhitectii

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 15:36
1723 citiri
Basescu: Fatadele schimonosite, rezultatul compromisului pe care il fac arhitectii
Foto: Arhiva

Traian Basescu este de parere ca fatadele schimonosite care sunt in Bucuresti si in toate orasele tarii sunt rezultatul compromisului pe care profesionistii in arhitectura il fac cu banul.

"Nu putem arunca totul in spatele statului, in spatele administratiei. Pana la urma, in unele segmente ale sale, responsabilitatea respectarii regulilor de arhitectura, care de multe ori nici macar nu sunt scrise, sunt reguli ale bunului-simt, este chiar a profesionistilor acestei meserii. Ei sunt cei care cedeaza in fata omului cu bani care vrea "asa".

Cred ca daca cinci arhitecti ar refuza un om cu bani care vrea o vila care schimonoseste arhitectura, macar ar fi o lectie minimala pentru omul cu bani si ar trebui sa apeleze la un arhitect foarte prost pentru ca cei buni nu s-ar angaja in a-i face hatarurile si in a-i afisa prostul gust", a declarat luni seful statului, cu ocazia lansarii Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale din Romania, de la Cotroceni, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Traian Basescu a mai precizat ca dincolo de realitatile care tin de legislatie si alte probleme trebuie sa functioneze si respectul pentru meseria de arhitect.

"Trebuie sa functioneze si respectul pentru meseria de arhitect, respectul pentru ceea ce ai invatat la scoala, la facultate sau in viata de zi cu zi ca inseamna respectul pentru tine insuti", a mai declarat presedintele.

Basescu spune ca nu este prea tarziu daca Guvernul va prelua acest Raport si va introduce un set de masuri severe pentru incalcarile de la normele europene pe care Romania le-a adoptat deja.

"Am convingerea ca va fi receptivitate la Guvern pentru a se transpune in legislatie tot ceea ce inseamna recomandare a acestei Comisii si, in acelasi timp, am convingerea ca odata legislatia aparuta, ea va fi si respectata de toate partile: administratie locala, investitor, dar si arhitect.

Sunt conditii obligatorii si vreau sa stiti ca oricare dintre cei trei nu respecta regula, practic, legea oricat ar fi de buna, nu va putea sa fie un progres pentru ceea ce noi incercam prin acest Raport: sa dam un instrument, o baza pentru modificari legislative care sa incetineasca si chiar sa stopeze procesul de degradare a patrimoniului construit si a siturilor arheologice si a siturilor naturale", a mai declarat Basescu.

Seful statului a anuntat ca va trimite oficial atat Parlamentului, cat si Guvernului, Raportul Comisiei Prezidentiale si este optimist in ceea ce priveste efectul acestuia.

"Avem experienta Raportului pentru Educatie de care Guvernul si Parlamentul au tinut cont, avem experienta Raportului pe Sanatate din care Guvernul a preluat etapele de modernizare a sistemului de sanatate si ceea ce a putut fi facut anul acesta s-a facut. Am convingerea ca si acest Raport va fi parte din actiunea guvernamentala si parlamentara viitoare", a mai spus Basescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu compromis arhitecti, #fatade schimonosite compromis bani, #Raport Comisie patrimoniu construit , #stiri politice