Basescu i-a delegat pe diplomatii romani sa obtina postul de comisar al agriculturii (Video)

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:09
1452 citiri
Basescu i-a delegat pe diplomatii romani sa obtina postul de comisar al agriculturii (Video)

Presedintele Traian Basescu le-a dat miercuri sarcini importante diplomatilor din Romania anuntandu-i care sunt urmatoarele obiective pe plan extern. Printre ele se afla obtinerea mandatului de comisar european al Agriculturii, dar si rezolvarea problemei Agentiei de reglementare in domeniul energiei.

In acelasi timp, seful statului a lansat un atac nuantat la adresa jurnalistilor, spunand ca nu vrea sa supuna opiniei publice si "analistilor modalitatea cum Romania mai poate obtine cele doua voturi pentru a intra in turul doi pentru organizarea Agentiei europene pentru reglementare in domeniul energiei".

"Un alt obiectiv in interiorul UE, desi demersul a inceput prea tarziu, este formarea Agentiei de reglementare in domeniul energiei. Aici am fost printre cei care au propus amanarea deciziei pentru luna decembrie pentru ca demersurile noastre s-au declansat foarte tarziu si a trebuit ca cele mai mari demersuri sa fie facute de sef de stat si sef de guvern ca sa mai salvam ce se putea.

Ne mai trebuie doua voturi ca sa ajungem in turul doi si dupa ce pleaca presa o sa va spun de unde le putem obtine. Nu vreau sa ne spuna ziaristii de unde sa luam cele doua voturi, sunt destui analisti economici care sa ne spuna. Sunt unii care au ajuns si analisti politici si discuta de la branza si rosii pana la politica externa", a declarat Basescu.

Seful statului a declarat miercuri ca prioritatea zero in materie de politica externa este intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona, care este independent de ce se va intampla in Irlanda.

"Tratatul va intra imediat in vigoare pentru ca sunt sanse sa fie referendumul pozitiv in Irlanda. I s-au facut toate concesiile necesare Irlandei ca populatia sa nu mai aiba ingrijorari. Legat de Uniunea Europeana, pe termen scurt avem si aveti doua obiective: comisarul european, Romania trebuie sa obtina un portofoliu important, discutia este destul de larga", a mai declarat presedintele.

Traian Basescu si-a exprimat clar dorinta ca Romania trebuie sa obtina un portofoliu important.

"Asa cum am discutat cu alti lideri europeni, Romania vizeaza un portofoliu al Agriculturii. Se prevede ca din 2013 se reduc resursele pentru agricultura. Cred ca dezbaterile pe aceasta tema vor incepe inca din 2010 si atentionez toata diplomatia romaneasca ca Romania sustine mentinerea politicii agricole a Uniunii Europene desi ni se prezinta statistici ingrijoratoare.

Este drept ca veniturile din agricultura asigura doar 2% pentru PIB-ul UE. In luna iunie la intalnirea cu ambasadorii UE am informat toate cancelariile despre acest obiectiv, dar nu putem merge pe o singura carte, dar o sa discutam si despre asta, insa in mod categoric trebuie sa stim ce vrem", a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a mai declarat ca obiectivele pe parteneriate strategice vizeaza SUA si Franta, parteneriate care se dezvolta destul de rapid. Presedintele nu a uitat sa mentioneze si de proiectul Nabucco si a subliniat faptul ca Romania a fost singurul stat care la un moment dat nu a oscilat in aceasta privinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu, #politica externa, #obtinere mandat comisar european , #stiri politice