Basescu la patrat - dincolo de "succesuri" si "nesimtire"

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 12:27
8105 citiri
Basescu la patrat - dincolo de "succesuri" si "nesimtire"

"Am avut o discutie cu ea iar chestiunea candidaturii a fost transata. O sa va spuna ea daca mai candideaza sau nu" - este cel mai decent raspuns pe care presedintele Romaniei il putea da pentru a inchide in mod decent subiectul controversatei candidaturi la europarlamentare a fiicei sale Elena.

Prin aceste fraze rostite luni seara la Realitatea Tv, pe care nici macar Emil Boc nu le-ar fi putut edita mai bine, Basescu a reusit, pentru prima data, sa combine meseria de presedinte cu aceea de tata.

Insa, daca in alte dati nu a stiut cand sa se opreasca, presedintele nu a stiut acum cu ce sa inceapa si a simtit nevoia unui preambul: "Fiica mea e mult mai desteapta decat credeti. Are studii facute in SUA, vorbeste o limba straina. Si acele "succesuri"... daca televiziunea respectiva ar fi lasat inregistrarea ati fi vazut ca a rectificat imediat.

Ni se intampla tuturor sa gresim. Alina Mungiu Pippidi mizeaza pe nesimtirea mea ceea nu e caracteristic familiei mele. Nu mizati ca fiica mea sau eu nu avem bun simt... Va sugerez sa va uitati mai atent la fiica mea inainte de a o critica. O sa o cunoasteti mai bine de acum inainte..." Iar aceste fraze au reusit sa darame tot rationalul din frazele finale.

Poate Elena Basescu e mai "desteapta" decat "credem", indiferent cine am fi "noi": tonomate, moguli sau Associated Press. Dar nu e datoria noastra sa cotrobaim in profunzimile intelectuale ale fiicei presedintelui ci, din momentul in care a decis sa intre in politica, era treaba ei sa isi expuna inteligenta in mod convingator.

Poate mai mult decat si-a expus preferintele in materie de branduri de imbracaminte in reviste glossy. Studiile in SUA sau limba straina pe care o vorbeste nu reprezinta garantii ale calitatii unui politician si nici un cec in alb pe care electoratul este obligat sa i-l acorde.

Exista mii de romani care au studiat in SUA, la Sorbona sau la Oxford, care sunt poligloti dar asta nu-i face automat oameni politici de calitate.

"Succesurile" Elenei Basescu, dincolo de faptul ca au intrat in antologia gafelor politice romanesti, reprezinta un moment din evolutia sa publica pe care nu a stiut sa-l gestioneze. Chiar daca intr-adevar televiziunea respectiva i-ar fi reprezentat trunchiat declaratia, Elena Basescu nu a ripostat fata de posibilul fals jurnalistic.

In momentul in care tatal sau este nevoit sa devoaleze contextul, nici macar el nu mai poate fi credibil.

"Ni se intampla tuturor sa gresim", si-a continuat presedintele pledoaria. Perfect adevarat, dar greu de acceptat din partea unui politician care de la inaltimea scaunului prezidential si-a anuntat de mai multe ori electoratul ca s-a inselat.

Uman si de inteles, dar, in momentul in care transfera aceasta mostenire a erorilor asumate catre fiica sa, ar fi fost elementar sa admita un lucru: ca un politician nu greseste pe socoteala sa, ci pe cea a electoratului.

Cat despre "nesimtirea" de care o acuza pe Alina Mungiu Pipidi ca ar fi mizat, Traian Basescu comite mai mult decat o "alintatura" nonsalanta: lasa sa se intrevada raporturile de negociere intre el si cei a caror sustinere politica o acorda sau nu.

Daca Pipidi, reprezentanta a acelei parti din "societatea civila" care l-a creditat de-a lungul anilor, ar fi avut drept combustibil "nesimtirea" intuita a sefului statului, nu ne ramane decat sa ne ingrozim care sunt premisele prezidentiale in momentul in care deschide dialogul cu adversarii politici.

Dincolo de asta, depinde doar de Traian Basescu sa evalueze valoarea "succesurilor" pe care le obtine cu un astfel de discurs.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu tv, #Elena Basescu succesuri, #politica Elena Basescu , #stiri politice