Basescu, Ponta, Antonescu - intre oglinzi paralele (Opinii)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:31
7943 citiri
Basescu, Ponta, Antonescu - intre oglinzi paralele (Opinii)

Dintotdeauna, lupta dintre generatii a constituit o repetabila povara pentru reprezentantele ambelor combatante. Intoleranta a fost si ramane un numitor comun, o caracateristica aproape imposibil de combatut. Indiferent de domeniul in care s-a consumat.

Negarea este fatisa, taioasa, fara nuante, fara concesii. La maturitate deplina, Emil Cioran scria: "Ii dispretuiam pe 'batrani', pe 'ramoliti', adica pe toti care depasisera 30 de ani". Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica, Emil Cioran faceau parte din grupul "lupilor tineri".

O generatie venita pe lume intre 1905-1910, juni care in 1930 aveau putin peste 20 de ani. La randul sau, George Calinescu persifla "invazia adolescentilor". "Suntem terorizati de tipul 'mucosus'. Acesta te intreaba de varsta si-ti da un respect invers proportional cu numarul de ani", constata carturarul.

Asadar, in Romania interbelica, mai cu seama in cel de-al 3-lea deceniu al veacului trecut, se desfasura un conflict direct intre taberele intelectuale abundand de nume celebre. Tinerii luptau sub stindardul idealismului (uneori exacerbat), al indraznelii, cu inclinatii spre extreme.

"Varstnicii" detineau atuurile consacrarii si experientei. Fiindca infatuarea nu are certificat de nastere, fireste ca era prezenta si in perioada cu pricina. Actualizand, se poate extrapola vesnicul diferend, dar pe taram politic.

Intre "clasici" il aflam pe Traian Basescu. Dincolo, se gasesc challengerii, Ponta si Antonescu. Toti trei intelectuali. Fie ca este vorba de marinarit, profesorat sau magistratura.

Primul afirma, inaintea plecarii sale la Bruxelles, ca: "Nu ma mai schimba nimic, e greu dupa 61 de ani". Cum suna vorba aceea populara cu calul batran.

Nu stiu daca ar fi mizat cineva pe o metamorfoza instanta a presedintelui, dupa piesa referendum, actul II. Intr-adevar, conservatorismul este propriu sexagenarilor in 9 cazuri din 10.

Aici avem insa de-a face si cu un mixt vanitate-staruinta inflexibila. Un cuplu de trasaturi paguboase in politica.

Sigur, nimeni nu-i poate solicita lui Traian Basescu (or fi facut-o consilierii sai de-a lungul timpului, cu rezultatele cunoscute) sa propuna armistitii in mod neconditionat. Aspectul probabilei demisii este doar un exemplu. Asta ii e croiala, acesta e chimismul sau interior.

Fara a-si asuma o eventuala vina, a mentionat ca Romania a iesit slabita din conflictul intern. Ori, un casus belli presupune cel putin doi inamici. De unde provine inversunarea pravalita de actuala Putere peste pedelismul condus de catre presedintele tarii?

Doar accederea la fraiele tarii, cu toate beneficiile ce deriva din asta sau o sete neostoita de revansa dupa principiul "an eye for an eye", dinte pentru dinte? Daca dl Basescu s-a aratat transant, abrupt chiar, in declaratiile ce-i priveau pe "uzurpatorii" Ponta si Antonescu, altul a fost registrul interpretat la o intrebare venita din partea unei jurnaliste. A fandat lateral pe tema spuselor presedintei lituaniene despre tensiunile politice din Romania:

"M-ati vazut pe mine agitat in ultima perioada, chiar si la garaj? Presupun ca nu mi s-a adresat. Eu doar spun, cei care au misiunea sa comenteze sunt cei din presa. Este o femeie extrem de prestigioasa, un om care stie ce spune, a fost comisar pentru buget, n-as vrea sa-i comentez declaratiile."

Prin urmare, s-a autodetasat din ecuatia ultimelor luni de tranta politica, iar seful statului Baltic ii viza doar pe cei aflati la putere, respectiv arcul USL. Cu acest "no comment" a mai parat intrebari incomode avand ca tematici coabitarea cu premierul Ponta sau actiunile de protest.

Lupii tineri, manati in "invazia adolescentilor" de nazuinta unui control politic total, au esuat in cucerirea ultimului bastion al fostei ocarmuiri, presedintia Romaniei. De aceasta data, intelepciunea anto-pontista a fost direct proportionala cu varsta.

Au gresit strategic decisiv, neluand in calcul aplicat flancurile aliatilor externi ai "solitarului" Basescu. Iar cand au facut-o, s-au dovedit ageamii in negocieri, in a-si impune punctul de vedere considerat, asa cum au declarat de nenumarate ori, in deplina concordanta cu Cartea Cartilor. Plus o inexplicabila timiditate. Ceea ce au mai adaugat verbal, post factum, rezolvarii plebiscitului conteaza cat doua parale emise gresit.

Revenind, in loc de concluzii, agresivitate nesustinuta in niciun fel de vreo infaptuire de ordin intelectual, pentru simplul motiv ca, citandu-l din nou pe Calinescu: "La 20 de ani nu se pot face opere durabile; abia la 50 de ani un intelectual poate da cele mai legitime nadejdi."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#declaratii Basescu, #Basescu Bruxelles, #lupta generatii politice , #stiri politice