Basescu: Romania ar putea suplimenta temporar trupele din Afganistan

Joi, 12 Martie 2009, ora 20:00
1218 citiri
Basescu: Romania ar putea suplimenta temporar trupele din Afganistan

Romania isi va suplimenta temporar contingentul din Afganistan daca va fi nevoie, in contextul alegerilor din aceasta tara, in conformitate cu angajamentul asumat de tara noastra la summit-ul din 2008, de la Bucuresti, a anuntat, joi, dupa sedinta CSAT, presedintele Traian Basescu.

"Ne mentinem obiectivele avute si la summit-ul de la Bucuresti. Consolidarea coeziunii aliantei si continuarea procesului de modernizare a NATO.

Continuarea prezentei noastre in Kosovo la acelasi nivel de forte, si in Afganistan la nivelul de forte atins acum si care reprezinta integral angajamentul asumat de marire a capacitatii militare.

Romania a atins cifrele la care s-a angajat la summit-ul de la Bucuresti. Daca va fi nevoie de o suplimentare temporara cu ocazia alegerilor din Afganistan, este posibil sa o facem, numai daca ni se va solicita", a declarat seful statului.

Totodata, presedintele a trasat cateva abordari politice ale Romaniei in raport cu Alianta Nord-Atlantica: "Romania va sustine continuarea procesului de extindere a NATO. Am dori solutionarea problemei Macedoniei. Speram ca acest summit va constata gasirea unei solutii ca si Macedonia sa se integreze in structurile NATO.

Romania insista pentru consolidarea relatiei NATO cu Federatia Rusa. Vom incerca sa dezvoltam temele legate de prezenta NATO la Marea Neagra si in Balcanii de Vest, ca elemente de securitate".

Un alt subiect aflat pe agenda de joi a sedintei CSAT a fost restructurarea si organizarea Politiei de Frontiera, ca element de pregatire a eliminarii politiei de frontiera de pe partea de Vest, la intrarea in spatiul Schengen.

Presedintele Basescu a explicat ca "se va constitui o directie operativa in portul Constanta, care sa aiba ca prioritate supravegherea traficul ilegal de persoane prin porturile Constanta Sud, Mangalia, Midia".

Un alt subiect a fost legat de securitatea frontierei, mai concret, contractul cu EADS, despre care Traian Basescu a declarat ca "s-a constatat o intarziere de cateva luni a procesului de implementare si o solicitare de crestere a pretului". Solutia agreata in CSAT a fost "reluarea discutiilor cu furnizorul de echipamente, in asa fel incat termenul de intrare in spatiul Schenghen sa nu fie periclitat".

Tot in sedinta de joi a CSAT a fost aprobat si raportul de activitate a institutiei pentru anul 2008. Potrivit sefului statului, din 151 de hotarari, sase nu au fost implementate. Acestea s-au referit la problemele echiparii celor doua fregate si la unele achizitii pe care armata nu le-a facut. Banii au fost returnati la bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Romania NATO Afganistan, #Romania NATO Kosovo, #Romania Schengen , #stiri politice