Binele posibil din raul PNL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 07:25
11610 citiri
Binele posibil din raul PNL

Daca era nevoie de un exemplu graitor pentru faptul ca uneori succesul e mai greu de gestionat decat esecul, acesta cred ca este PNL. Dezastrul liberalilor ma tem ca a inceput in seara zilei de 16 noiembrie 2014, atunci cand lumea a iesit in strada la Bucuresti pentru a se bucura de victoria lui Klaus Iohannis.

Ceea ce nu au inteles atunci liberalii si, probabil, nici presedintele, este ca nu ei au obtinut acea victorie, ci au fost dusi spre ea de un val de emotie si furie, de nevoia uriasa de schimbare reala si profunda. In loc sa purceada la ea, liberalii au asteptat sa sa intample ceea ce stiau ei de 10 ani si anume ca presedintele sa-i duca la putere.

Aceasta a fost credinta intensa pana la mistic a majoritatii liberalilor cu care am vorbit, prizonieri in paradigma Basescu. Dar fara Basescu. Pentru ca la Cotroceni se instalase alt tip de presedinte. Nu stiu daca intr-adevar patruns de spiritul Constitutiei, dar in mod cert total neexperimentat si, mi se pare, netalentat politic.

Liberalii nu s-au reformat, in pofida schimbarii de la varf. Ba, dimpotriva, imbatati de mirajul puterii despre care credeau ca e ca si cucerita si le va fi livrata, au incetat practic lupta. Opozitia moale, lipsa de mesaj, indepartarea de electoratul care a iesit masiv la vot la prezidentiale, o seama de erori strategice, de balbaieli, de suspiciuni de blat in numele nostalgiilor useliste, i-au adus in fata esecului de la locale, care ar fi trebuit sa le fie un semnal cert de alarma.

N-a fost. Momentul in care cuplul Gorghiu - Blaga a declarat ca rezultatul de la locale a fost unul bun pentru PNL a fost cel care, in opinia mea, au pecetluit infrangerea de la parlamentare.

Daca atunci ar fi inteles cum se explica ascensiunea USB, o iluzie de partid, de ce au pierdut complet Bucurestiul si alte fief-uri tradionale mari, in loc sa numere veseli cati primari de mici comune au obtinut, daca ar fi avut o evaluare calitativa, nu cantitativa a rezultatului, ar fi inteles ca e nevoie de o schimbare rapida si majora.

In numele aceleiasi credinte oarbe ca va veni cineva din afara si ii va duce la victorie, au acceptat si solutia stranie de a prelua premierul anuntat deja de un partid mic, USR, partid care nici macar nu voia sa aiba vreo legatura cu PNL.

Daca se puneau serios pe treaba, daca isi promovau programul, daca mergeau cu un premier propriu si, mai ales, daca nu se bazau exclusiv pe campania negativa pentru care sa le dea munitie PSD, o munitie care, ce sa vezi? n-a venit, nu stiu daca ar fi castigat, dar nu am nicio indoiala ca ieseau mai bine.

PNL si-a pierdut electoratul pentru care nu a mai avut mesaj, a fost vampirizat nu numai de USR, dar, culmea, si de PSD, a incercat fara succes sa acceseze electoratul PSD si a iesit ce a iesit.

Nici acum, dupa ce i-a lovit trenul, liberalii nu dau semne ca inteleg mare lucru. Daca intelegi, nu defilezi la consultari cu Falca si Petrache.

Eu cred ca pentru liberali va urma o mare contractie. Cu 20% nu e chiar asa rau, l-am auzit spunand pe dl Raetchi intr-o emisiune la TVR unde eram amandoi invitati. Sigur ca se putea mai rau, sa fie sub 5% precum PNTCD dupa guvernarea CDR. Dar sa pierzi in doi ani un milion si jumatate de alegatori nefiind nicio clipa la putere e de-a dreptul tragic.

Si e foarte discutabil daca acest 20% va ramane asa. Pentru ca aripa vechiului PNL este atrasa spre ALDE, iar vechii democrati liberali spre ultimul lider de mare calibru pe care l-au avut, adica Traian Basescu. Ce va ramane trebuie reconstruit si repede, si solid. Aceasta va fi marea incercare a viitorului lider PNL si de aceea alegerea lui trebuie sa fie o decizie cu adevarat inteleapta.

PNL trebuie sa isi gaseasca identitatea, mesajul, suflul, agilitatea pe care o avea candva micul PD, partid ca o pisica cu noua vieti. Trebuie sa se reformeze in mod real, nu doar cu o fatuire a listelor, sub care, daca dadeai putin cu unghia, gaseai prieteni de familie, consiliere, iubite etc. Trebuie sa faca opozitie la baioneta si priza cu electoratul sau pierdut.

Altfel, nu am nicio indoiala, la viitoarele alegeri, acest 20% va fi o amintire frumoasa de sub pragul electoral.

Dar, pana la urma, in tot raul poate fi si-un bine. Fara un asemenea soc, reforma reala nu se poate. Daca dupa el tot nu intelegi nimic, chiar meriti sa dispari, iar daca intelegi ce trebuie, chiar poti deveni un partid mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#PNL rezultate alegeri parlamentare , #stiri politice