Ziare.com

Biro Rozalia il inlocuieste pe Gyorgy Frunda

de Madalina Mitan
Sambata, 08 Decembrie 2007, ora 12:30

   

Biro Rozalia il inlocuieste pe Gyorgy Frunda
Inlocuitorul lui Gyorgy Frunda in functia de presedinte al Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) este Biro Rozalia (foto), viceprimar al Oradei, ales in urma alegerilor desfasurate sambata la Targu Mures, informeaza NewsIn.

La sedinta Consiliul Reprezentantilor Unionali au fost prezenti 130 de membri din 152. In urma primului tur de scrutin, Biro Rozalia a obtinut 60 de voturi, Korodi Attila, ministrul Mediului, a primit 53 de voturi, iar senatorul Szabo Karoly doar 14, astfel ca doar Biro si Korodi au ramas in cel de-a doilea tur.

Desi niciunul nu a obtinut necesarul de voturi, 50% plus unu, Biro 71 de voturi si Korodi 53, Korodi a declarat ca este de acord ca Biro sa devina presedintele CRU pentru a nu mai continua alegerile la nesfarsit.

Dupa multi ani este pentru prima oara cand in UDMR se desfasoara alegeri interne la care nu se porneste cu cartile deja facute si practic orice rezultat este posibil. Consiliul Reprezentantilor Uniunii (CRU), considerat miniparlamentul UDMR, se reuneste in noua sa formula, iar Gyorgy Frunda, care ocupa din 2001 functia de presedinte al acestui for, a anuntat ca nu isi mai asuma un nou mandat.

Potrivit informatiilor aparute in ziarele maghiare din Romania, pentru acest post concureaza viceprimarul orasului Oradea, Rozalia Biro, si ministrul mediului, Attila Korodi, dar, dupa cum a declarat cotidianului Uj Magyar Szo presedintele executiv Peter Kovacs, este posibil sa intre in concurs si alti candidati. Este insa o certitudine ca, daca presedinte va fi unul dintre cei numiti, asta va insemna o schimbare de generatie, tinand cont ca Rozalia Biro apartine celei de a doua generatii a UDMR, iar in persoana lui Attila Korodi, de 30 de ani, incearca sa obtina functii cea de a treia generatie.

Conform informatiilor cotidianului Kronika, in ce priveste aceste alegeri opiniile sunt impartite si la nivelul celor mai influenti politicieni ai UDMR. In timp ce presedintele Bela Marko si liderul fractiunii din Senat, Attila Verestoy, il sprijina pe Rozalia Biro, ministrul Laszlo Borbely, vicepresedintele executiv pentru activitatea guvernamentala, il sustine pe Attila Korodi. Alegerile au si un aspect regional, avand in vedere ca ministrul Korodi, originar din Miercurea Ciuc, este sustinut in principal de delegatii din tinutul Secuiesc, iar Rozalia Biro in primul rand de cei din Partium si de maghiarii din alte zone.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1113 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor