Bogdan Chirieac: Europa unita - faliment in Est, fascism in Vest

Autor:
Marti, 24 Februarie 2009, ora 12:24
9078 citiri
Bogdan Chirieac: Europa unita - faliment in Est, fascism in Vest

La putina vreme dupa inceperea procesului de reunificare europeana, in fata crizei mondiale Europa incepe sa arate mai divizata decat in perioada razboiului rece, cand pe continent existau doua sisteme, comunism si capitalism.

Astfel, in Estul Europei se petrec lucrurile anticipate acum o luna de agentiile de rating: incep falimentele de stat. Presa internationala consemna, saptamana trecuta, primul faliment al regiunii: Letonia.

Premierul de la Riga si-a prezentat demisia, situatia economica nelasand nici o speranta. Tara cu 2,2 milioane de locuitori are nevoie urgenta de 7,5 miliarde euro. Bancile nu mai efectueaza plati si elibereaza foarte greu depozitele populatiei, somajul s-a generalizat, salariile la stat s-au diminuat cu 25 la suta si, oricum, nu se mai platesc.

In mediul privat, situatia este la fel de grea. Lituania si Estonia, tari care, impreuna cu Letonia formau asa-numitii Tigrii Baltici - tari cu cea mai rapida dezvoltare din UE - vor urma in faliment, conform previziunilor facute pe Wall Street.

Lucrurile nu se opresc aici. Agentiile de rating privesc cu mare suspiciune acum spre Polonia si Romania. Daca ar fi sa pastram proportiile, ca numar de populatie Letonia fiind de zece ori mai mica decat Romania, atunci tara noastra ar avea nevoie pentru relansare economica nu de 5-7 miliarde euro cat este vorba sa imprumutam anul acesta, ci de 75 de miliarde.

Desigur ca in economie nu se aplica tabla inmultirii intre Letonia si Romania. Politic insa, ingrijorator este ca reactia Bruxelles-ului nu a fost deloc pe faza, semn ca presedintia Cehiei nu seamana deloc cu cea a Frantei.

O salvare tot exista insa pentru Tarile Baltice: bancile si guvernele din tarile scandinave, inclusiv Norvegia, care nu e membru UE, dar e putred de bogata datorita petrolului din Marea Nordului, au anuntat ca regiunea are suficiente resurse pentru a depasi criza, subliniind ca ele vor fi puse la dispozitie atat pentru scandinavi, cat si pentru baltici.

In vechea Europa, in Italia, criza economica provoaca reactii politice ce amintesc ingrozitor de mult de intronarea fascismului dupa criza din 1929 -1933. Membrii minoritatilor etnice care comit infractiuni sunt transformati in demoni de guvern si presa.

Premierul Berlusconi a propus infiintarea de garzi nationale, un fel de detasamente de pedepsire ale oamenilor muncii, menite sa-i starpeasca pe tigani sau pe africani. Anumite grupari politice din Italia de astazi par sa uite o valoare fundamentala a lumii occidentale de astazi: criminalii, violatorii, talharii si hotii nu au nationalitate.

Ei sunt infractori nu fiindca s-au nascut romani, tigani sau albanezi. Nici in acest caz Bruxelles-ul nu pare sa aiba un cuvant de spus. E mai usor sa dai vina pentru somaj si prabusire economica pe cei care nu sunt italieni.

Asa cum arata lucrurile in acest moment, Uniunea Europeana pare prea putin pregatita sa faca fata crizei, in primul rand din punct de vedere politic. Spre deosebire de Statele Unite, unde, bine sau rau, Washingtonul actioneaza unitar pe cuprinsul tarii, spre deosebire de Rusia sau China, unde exista o singura directie de actiune, Europa, care se auto-denumeste Unita actioneaza deocamdata in 27 de feluri diferite.

Probabil ca este cea mai nefericita metoda de a face fata celei mai puternice crize economice care zguduie omenirea de la infiintarea sistemului capitalist.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#criza Letonia faminet, #infractori romani Italia , #stiri politice