Bogdan Chirieac: Nesansa de a fi om de afaceri roman

Autor:
Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 13:23
16331 citiri
Bogdan Chirieac: Nesansa de a fi om de afaceri roman

Un latifundiar din Pipera, mare om politic si de fotbal, posesor odinioara de sacose cu milioane de euro, ofera, acum, orice teren pentru 2-300.000 de euro cash.

Un alt om de afaceri roman, cu interese in domeniile bancar, auto si imobiliar, ar fi pierdut circa 80 la suta din averea afisata in topurile gen Capital.

Un motiv de bucurie pentru romanii care pot vedea ca moare capra vecinului? Poate, dar pentru scurta durata. Mii de alti romani angajati in diverse domenii conexe, de la constructii la asigurari, si-ar putea pierde slujbele, daca nu pana la Craciun, imediat dupa Revelion...

Si acesta nu este decat inceputul crizei in tara noastra. Daca nimeni nu va plange de mila fostilor miliardari, multe familii vor plange dupa slujbele pe care le ofereau Bucurestiul si marile orase, platite cu mii de euro pe luna, sau chiar dupa salariile de 200 de euro oferite de fabricile de confectii cu patroni italieni si spanioli, preponderent in mediul rural si in zonele defavorizate.

Situatia va deveni din rea in mai rea, in Romania si in lume. Pe tot parcursul weekend-ului trecut, oficialii americani si directorii Citigroup au negociat un pachet de salvare pentru gigantul bancar, prima banca din America si, pana la inceputul crizei, prima banca a lumii.

Citigroup a inghitit deja 25 de miliarde de dolari din pachetul pus la dispozitie de guvern. Cu toate acestea, vineri, la inchiderea bursei de la New York, toata corporatia abia daca mai valora 20 de miliarde.

Foarte tristi sunt niste seici arabi care tocmai bagasera cateva sute de miliarde in banca. Supararea este mare in tot Golful Persic. In Dubai insa, oglinda lumii arabe, supararea s-a transformat in disperare.

Dupa ce, saptamana trecuta, s-a dat o petrecere de 60 de milioane de euro pentru a inaugura o insula artificiala in forma de palmier, Dubaiul a consemnat o scadere a valorii activelor cu 60 la suta.

Emirul majorase nejustificat valoarea monedei nationale cu 20 la suta pentru a pune mana pe valuta. Faptul a provocat fuga a sute de miliarde de dolari, bani de investitii, intr-o lume ce parea desprinsa din basmele celor 1001 de nopti.

Mai mult, s-a constatat ca apa din canalele insulei de super-lux pute, marea nereusind sa improspateze apa. Nici mirosul de petrol nu se mai simte de cand barilul trage sub 50 de dolari...

Rusia, la randul ei, da orice pentru imagine, incercand sa pastreze aparentele de mare putere economica si militara. Ba 800 de milioane de dolari cadou la FMI, ba niste lovituri de mortiera in coloana oficiala a presedintelui Saakasvilli, care il avea ca invitat in Georgia pe presedintele Poloniei, Lech Kaczinsky.

Pe tot acest fond a avut loc summitul tarilor din Asia-Pacific, cu participarea presedintelui George W. Bush. In afara de ingrijorare, nu a reiesit nimic de acolo, la fel ca la summitul G20, desfasurat la Washington cu o saptamana in urma.

Doar ca s-a reiterat din nou o idee: pentru relansarea economiei, dobanda la toate depozitele bancare ar trebui sa fie, vreme de cinci ani, 0 la suta, la fel ca in Japonia.

Deocamdata, faptul este greu de realizat, bancile avand mare nevoie de un cash pe care nici guvernele nu-l pot asigura in totalitate. Desi pe fata se vorbeste deschis despre necesitatea inlaturarii protectionismului, deocamdata singurul model eficient de stavilire a efectelor crizei pare cel britanic.

Intre altele, guvernul lui Gordon Brown a procedat la ceea ce s-ar putea numi planificarea consumului. Cu alte cuvinte, este vorba despre incurajarea consumului de produse britanice. Pe tacute, modelul a fost imbratisat si de francezi - oricum, foarte nationalisti - dar si de germani, italieni sau spanioli.

In Romania, presedintele Traian Basescu a incercat sa promoveze acest concept, din nefericire, intr-o maniera mai mult electorala. Astfel, dl presedinte merge cu Loganul si cumpara unt Dorna. Aici este vorba, insa, despre realizarea unei adevarate structuri prin care firmele romanesti sa poata primi comenzi de stat, sa poata angaja oameni si sa poata fi stimulate sa mearga la export pe niste piete, in acest moment oricum mult mai bine protejate decat piata interna romaneasca.

In Romania vor fi alegeri peste o saptamana. Intre cei care tot apar la televiziuni, foarte multi nu au avut in viata lor nici o firma productiva, nu au simtit niciodata apasarea de la 1 si 15 ale lunii, zile in care salariatii proprii ar trebui sa fie platiti.

Multi dintre ei se viseaza in posturi-cheie, in ministere economice, invartind miliarde de euro din banii tarii. Culmea este ca o buna parte din opinia publica considera acest lucru perfect normal.

Faptul ca niciodata nu ai lucrat in mediu privat, ci doar la stat e considerat o garantie ca nu esti corupt. Oare ce-i califica pe multi dintre acesti oameni, care n-au condus in viata lor in mod real nimic, sa creada ca vor putea conduce Romania in cea mai teribila criza mondiala din ultimele sute de ani?

In toata Europa Occidentala, in Statele Unite si in Japonia, oamenii politici coopereaza strans cu oamenii de afaceri. In Romania, in campanie electorala, oamenii de afaceri s-au manifestat doar prin donatii peste si pe sub masa.

In mod absurd, toata lumea promite locuri de munca si salarii mai mari la profesori, medici sau politisti. Nimeni nu a ridicat un deget pentru firmele romanesti care, prin plata impozitelor de tot felul, sunt singurele ce pot asigura aceste cresteri salariale.

Presa a prezentat, in ultimii patru ani, sute de cazuri (de pilda in domeniul constructiei de drumuri), in care licitatiile sunt atribuite unor firme straine ce au in Romania un director, o secretara si un laptop.

Pana la 50 la suta din valoarea lucrarii este automat profitul firmei straine, despre care se spune ca are expertiza, iar restul este realizat cu ingineri, muncitori si utilaje din Romania. Nu este vorba despre avioane cu reactie sau sisteme de comunicatie spatiale, ci de pietruit si asfaltat drumuri, fapt care se face, totusi, in Romania de vreo suta de ani.

Lumea confunda adesea licitatiile trucate cu spagi de milioane - care sunt clar de competenta Justitiei - cu lucrarile absolut necesare infrastructurii din Romania si care pot fi facute, macar acum, in vremuri de restriste, transparent si corect.

Se deplange inchiderea santierelor de constructii, a uzinei de la Pitesti, a combinatului de la Galati sau a celui de la Mures. In afara de cohortele flamande de functionari de stat care "controleaza" firmele, fie in cautare de spaga, fie de angajare de rude pe posturi fabricate, dar platite gras, statul roman, in general, nu are alte legaturi cu firmele romanesti.

Pana acum, lucrurile au mers cum au mers. Razboiul politic la varf a permis companiilor sa rasufle si sa se dezvolte mai bine ca in trecut in ultimii patru ani. In rest, tot ce a insemnat infrastructura si performanta a administratiei a avut rezultate absolut mediocre.

In actualul context politic international, daca statul roman isi va trata companiile si oamenii de afaceri la fel ca si pana acum - ca pe niste hoti inca nebagati la zdup - nu vor fi afectati doar "privatii", ci insusi statul.

Comentariu de Bogdan Chirieac

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#afaceri, #mediu, #stat, #alegeri, #politica, #oameni de afaceri, #criza, #economie , #stiri politice