Bomba cu ceas din Biserica

Vineri, 15 Mai 2009, ora 12:37
11763 citiri
Bomba cu ceas din Biserica
Foto: Ziua de Constanta

Raul nestarpit la vreme creste si provoaca daune tot mai mari. Este un adevar simplu pe care il experimenteaza acum Biserica Ortodoxa Romana, izbita in plin de scandalul Teodosie Tomitanul.

Pentru prima data, o inalta fata bisericeasca, un Arhiepiscop, este cercetat pentru fapte penale. Si ce fapte! Potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Inalt Prea Sfintia Sa este cercetata pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual.

Ancheta a inceput in urma unui articol aparut in Romania Libera, in care jurnalistii relatau ca i-au dat bani si cadouri Arhiepiscopului pentru a-l ajuta pe unul dintre ei sa devina preot, desi nu avea pregatirea necesara. Prea Sfintia Sa a fost chiar filmata in timp ce cadea la pace cu jurnalistii sub acoperire.

Incurajati de acest scandal, 26 de preoti si fosti preoti, destituiti sau caterisiti de Teodosie Tomitanul, l-au reclamat pe acesta la DNA tot pentru fapte de coruptie.

Au aparut apoi si relatari despre hotelul de lux pentru pelerini construit de Teodosie in satul sau natal din Suceava, deci pe teritoriul altei mitropolii, hotel ridicat, se pare, cu banii din donatii primite de Arhiepiscopia Tomisului, ajunsa acum in executare silita.

Capcana pentru vulnerabil

IPS Teodosie neaga acuzatiile si acuza rautatea presei, considerand ca este vicitma unei inscenari. Intr-un fel are si dreptate. Ziaristii de la Romania Libera i-au intins o capacana. L-au tintit, in mod evident. Dar asta nu e o scuza pentru el, ci o circumstanta.

Nu avea decat sa-i dea pe usa afara sau, cel putin, sa-i refuze cu o dojana parinteasca pe mituitori. Ar fi ingropat astfel tentativa, indiferent daca ea a fost un demers jurnalistic onest sau un gest de rea credinta.

In plus, de ce s-or fi dus ziaristii tocmai la Teodosie Tomitanul? De ce nu au incercat sa mituiasca alt inalt prelat? Poate pentru ca stiau cu cine aveau de-a face? Poate pentru ca Arhiepiscopului de Tomis i se duse buhul de coruptibil si imoral? Cele 26 de plangeri de la DNA par sa confirme reputatia sa indoielnica.

Un personaj controversat

In plus, pentru cei care au mai citit presa in ultimii ani, bomba de la Constanta nu e nicio surpriza. Teodosie Tomitanul este un nume extrem de controversat cel putin din 2005, cand deconspirat de CNSAS, Prea Sfintia Sa a fost nevoita sa-si admita colaborarea cu fosta Securitate.

Petrescu Macedon, pe numele sau adevarat, a semnat pactul cu Diavolul in 29 septembrie 1987, pe cand era asistent universitar. Nu a fost amenintat, nu a fost batut, nu a fost supus presiunilor de niciun fel. De buna voie a acceptat sa-si vanda colegii si studentii pentru a capata o bursa in strainatate.

A recunoscut acest lucru fara vreo remuscare, fara vreun semn de cainta, spre deosebire de Nicolae Corneanu, cazut si el in pacatul colaborarii, dar in cu totul alte circumstante.

In plus, Teodosie s-a simtit minunat in lumea securistilor. Chiar el a povestit, cu mandrie, ca era omul de casa al ofiterului securist Stanescu, de la Departamentul Cultelor, caruia ii medita copilul. A relatat si ca aghiotantul lui Ceausescu i-ar fi marturisit cat de mult suferea dictatatorul cand se demolau bisericile. Uluitor!

A ramas aproape de politica si dupa 1989, fiind recunoscut ca un apropiat al lui Adrian Nastase (cine se aseamnana se aduna?), datorita caruia ar fi si primit Arhiepiscopia Tomisului. Anul trecut a fost acuzat ca s-a implicat puternic in campania PSD.

Tot Teodosie a transformat slujba de Inviere intr-un show cu reflectoare si muzica rock pe malul marii, a adus Lumina Sfanta cu salupa, intr-o adaptare modernista de prost gust a celei mai mari sarbatori crestine, adaptare catalogata de alti inalti prelati drept blasfemie.

Si totusi, Tomitanul a fost tolerat. Si Teoctist si Daniel au inchis ochii, lasand la varful Bisericii o bomba cu ceas a carei explozie nu mai era o chestiune de "daca", ci doar de "cand" Si iata ca a explodat.

Momentul este mai mult decat delicat pentru BOR. Una este preotul de parohie care primeste bani sau cadouri pentru serviciile religioase, practica "neortodoxa" destul de larg raspandita, dar acceptata de popor, si cu totul altceva un arhiepiscop care face preoti pe bani.

Deflagratia afecteaza dramatic increderea in invatamantul religios si in intreg corpul bisericesc. De-acum orice preot tanar poate fi privit cu suspiciune: daca si el a fost clientul vreunui Teodosie? Si daca Tomitanul nu e singurul? Jurnalistii de la Romania Libera au gasit manifestari de acest fel si la Manastirea Cozia.

Si care este institutia unde a fost tolerata si a proliferat o astfel de imoralitate? Biserica Ortodoxa, aflta la varful increderii romanilor in toate sondajele de opinie.

Scandalul Teodosie mai da astfel o lovitura unui popor cu foarte putine repere si intr-o prelungita degringolada morala. Daca pana si inaltii prelati sunt corupti, ce pretentii sa mai aiba de la politicieni si demnitari?

Macar pentru acest lucru, BOR poarta o uriasa raspundere si ar trebui sa cauterizeze rapid si fara crutare toate necrozele de pe corpul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Teodosie mita, #arhiepiscopul Tomisului spaga, #coruptie BOR , #stiri politice
Comentarii
D
DIN SOUTHERN CALIFORNIA - THE TOP OF THE WORLD
rank 1
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Constănţenii îi spun Shpagoveanu !