Care mai este locul credintei azi?

Duminica, 27 Aprilie 2008, ora 19:42
3772 citiri
Care mai este locul credintei azi?

Indiferent ce sarbatoare e, ca e Pastele sau Craciunul, ca e Sfanta Marie sau Sfantul Dumitru, opulenta e cea care primeaza. Ce fac oamenii sa fie mai buni crestini? Isi iau cartile de credit si pleaca in goana sa ia pulsul supermarketurilor si al agentiilor de turism.

Orice sarbatoare, indiferent care este insemnatatea ei, este un motiv perfect pentru gratare si bautura. Acum, omul crede ca este mai curat atunci cand se spala cu bani, crede ca este mai linistit cand are burta plina si se crede mai impacat cu el insusi atunci cand are casa, masina si conturi in banca. Credinta este uitata intr-un colt de gand si calcata in picioare de zeul caruia, asa cum spunea Balzac, i se inchina toti: banul.

"Daca Dumnezeu nu exista si tu nu crezi in El, nu pierzi nimic. Dar daca Dumnezeu exista si tu nu crezi in El, ai pierdut totul", spunea Blaise Pascal. Sunt oameni care cred in Dumnezeu si sunt in stare sa faca diferenta dintre Biserica, care manipuleaza, si credinta purificatoare in El, Atotputernicul. Sunt oameni care nu sunt convinsi de existenta unui Dumnezeu, dar care cred intr-o forta ce nu are nume, forma, dar care exista. Sunt si oameni care spun ca nu cred in nimic, desi paradoxal, nu poti crede in nimic fara sa crezi in ceea ce spui.

Intr-un fel sau altul, toti credem in ceva. Avem credinta. Mircea Eliade, desi nu a scris din punct de vedere teist, explica in "Tratat de istorie a religiilor" ca fiecare om are propria lui credinta religioasa, de care, de cele mai multe ori, nici nu este constient. De obicei, este vorba de adorarea propriului eu. Religia copiilor este jocul, religia tinerilor este dragostea fireasca, iar religia batranilor este intelepciunea pamanteasca.

Dupa ce facem diferenta dintre religie si credinta, ne intrebam care mai este locul acestei credinte intr-o lume in care fiecare zi este o serie de negocieri cu noi insine pentru a continua acest joc numit viata. In fiecare zi ne indepartam tot mai mult de credinta. Cel mai mult doare ca este o indepartare naturala, poate chiar fireasca, si nu fortata. Am putea sa dam vina pe epoca, pe viata, pe globalizare, avem destui tapi ispasitori. Insa stim, undeva intr-un sertar din mintea noastra, ca noi suntem singurii vinovati ca nu facem nimic pentru a ne pastra credinta.

Andre Malraux a prevestit ca "secolul XXI ori va fi unul religios, ori nu va fi deloc". Insa secolul XXI inseamna viteza, inseamna razboaie, inseamna tehnologie, inseamna terorism, inseamna conspiratii, inseamna vicii, inseamna indepartarea de credinta. Omul nu poate fi mai bun, mai curat, mai linistit sufleteste pentru ca pasarile au mancat lintea si nu mai stie calea spre propria redescoperire.

Traim in epoca vitezei. Ne trezim, fumam prima tigara, plecam la munca, ne invartim peste zece ore pe zi prin diverse locuri, ne intoarcem acasa si ne predam in fata pernei. Cand mai avem timp de credinta? Cand mai avem timp sa ne redescoperim calea, cand mereu o luam de la cap, iar si iar?

Asadar, nu stiu cat e de condamnat ca sarbatoare in ziua de azi inseamna atunci cand ne dam jos costumul de furnica si facem tot ce nu avem timp sa facem in mod obisnuit. Poate arunca cineva cu piatra? Este cineva care nu face asta? In caz ca nu muncim, de sarbatori mancam, bem si dormim. Daca nu de sarbatori, atunci cand?

Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Când revine vremea caldă. Prognoza meteo actualizată pentru 1 Mai și Paște
Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (22 aprilie - 5 mai) va fi unul cu alternanţe semnificative de temperatură, atât pe timpul zilelor, cât şi pe...
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
#biserica, #paste, #Dumnezeu, #credinta , #stiri politice