CCR amana o decizie pe legile pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 13:37
2284 citiri
CCR amana o decizie pe legile pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea
Foto: ccr.ro

Legile pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea - Legea educatiei, Legea salarizarii unice si Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice - vor fi discutate de catre judecatorii Curtii Constitutionale dupa alegerile prezidentiale, pe 9 decembrie.

Termenul a afost amanat pentru 9 decembrie din cauza complexitatii problemelor juridice care fac obiectul examinarii, care necesita o analiza deosebit de atenta, au motivat judecatorii Curtii Constitutionale intr-un comunicat remis, miercuri, Ziare.com.

Curtea Constitutionala a amanat si la termene anterioare, pentru miercuri, discutarea sesizarilor pe Legea educatiei si pe Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice, in timp ce pentru Legea salarizarii unice ar fi trebuit sa fie primul termen pentru discutii, informeaza Antena 3.

Reprezentantii opozitiei au anuntat, pe 23 septembrie, ca au atacat Legea educatiei la Curtea Constitutionala (CCR). Potrivit liberalilor, legea prezinta cinci aspecte de neconstitutionalitate, printre care si aspectul legat de directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant, articolul 251 din lege, care spune ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Tot liberalii au contestat la CCR Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, acuzand discriminarea care se face intre mediul privat si cel public. Sesizarea s-a facut in baza articolului 117 alineatul 2 din Constitutie, care spune ca infiintarea de organe de specialitate ale administratiei publice se realizeaza cu avizul Curtii de Conturi. "

Totodata, potrivit articolului 41 din Constitutie, privind libertatea absoluta a dreptului la munca, acesta ar fi incalcat de Legea Guvernului, care obliga cetateanul sa-si ia 10 zile de concediu fara plata, limitandu-se, astfel, dreptul la munca si la venituri normale castigate din munca.

De asemenea, liberalii au acuzat incalcarea articolului 114 din Constitutie, considerand un abuz angajarea raspunderii in aceeasi zi pe trei proiecte (Legea educatiei, Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati si Legea salarizarii unitare n.red.).

Parlamentarii liberali au mai sesizat Curtea Constitutionala asupra Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea la 15 septembrie, dupa ce a fost respinsa motiunea de cenzura. Sesizarea liberalilor la CCR pe Legea salarizarii vizeaza sapte aspecte de neconstitutionalitate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 19 octombrie ca, daca legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament vor fi declarate neconstitutionale de catre CCR, "se complica enorm relatia cu FMI", iar Legislativul va trebui sa lucreze si in campanie pentru a se respecta termenii acordului.

Basescu a atentionat, intr-o declaratie data la RFI, ca fara aceste legi care vizeaza reformarea institutiilor statului, Romania ar putea sa nu mai primesca transele de imprumut de la FMI pe anul urmator.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CCR amana legi asumat raspunderea Boc, #legi Guvern Boc asumamt raspunderea prezidentiale , #stiri politice