Ce faci dupa ce omori vaca?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Mai 2009, ora 16:50
6194 citiri
Ce faci dupa ce omori vaca?
Foto: expressibian.ro

Actuala putere marcheaza 1 Mai in modul care ar fi placut, cu siguranta, comunistilor (cei care au confiscat Ziua Muncii, desi nu detin paternitatea ei), adica printr-o lovitura de gratie data intiativei private.

Impozitul forfetar, care intra in vigoare astazi, a fost precedat de un val de radieri sau suspendari de activitate in zona firmelor mici. Si cand se intampla asta? Cumva intr-o perioada de crestere economica, cand statul se gandeste sa fac ordine in sectorul privat si sa scape de micii evazionisti? Nicidecum.

Se intampla la inceputul unei crizei economice de proportii inspaimantatoare, probabil cea mai cumplita din istorie, cand fiecare loc de munca este vital pentru ca reprezinta un om care se intretine singur si nu are nevoie de asistenta statului. E drept, micul bacan, frizer, spalator de masini sau covrigar poate ca nu platea statului tot impozitul datorat si mai facea cate o smecherie in acte.

Gata, i-am dat in cap, va inchide taraba! Si ce-o sa faca? Pai, ori va continua sa lucreze complet la negru, deci nu va mai da statului nici stropul pe care-l dadea, ori se va angaja tot la negru, pentru ca patronii nu sunt prea dornici sa faca acte in regula, tot din cauza fiscalitatii mari, ori va cere ajutor de somaj de la stat.

Care este beneficiul pentru buget?

Zero, poate zero virgula ceva, daca totusi cativa patroni vor prefera sa plateasca impozitul forfetar decat sa inchida taraba. Care este paguba? Toate locurile de munca pierdute la vreme de criza, toate ajutoarele sociale in plus care vor fi platite. Si nu este vorba doar despre asistarea celor deveniti someri dupa inchiderea afacerii, ci si despre descurajarea actualilor someri care se gandeau sa-si deschida o mica afacere, dar s-au razgandit de teama impozitului forfetar.

Sunt multi tineri care-si deschisesera o mica afacere IT sau o mica firma de publicitate, nu produceau poate mai nimic deocamdata, in orice caz sub cei 500 de euro anual de la care incepe impozitarea forfetara, dar lasate sa creasca poate ca intr-o zi aceste firme ar fi ajuns sa produca. Asasinate din fasa, nu au chiar nicio sansa.

Alta tampenie este cea referitoare la nereturnarea TVA-ul pentru masinile luate in leasing de firme. Dl. Pogea a fost "vigilant" si a descoperit pe unde se drena bugetul. Poate ca partial are dreptate, unele dintre masinile luate in leasing nu erau folosite in scopuri legate strict de activitatea firmei, ci pentru interesele personale ale angajatilor sau ale patronilor, asa ca returnarea TVA nu era justificata.

Lovitura in sectorul privat

In vremuri normale, puteam discuta despre oportunitatea revizuirii acestei facilitati fiscale. Acum insa, masura nu face decat sa mai dea o lovitura sectorului privat. Firmele se trezesc cu schimarea regulilor in timpul jocului, adica dupa ce au facut contracte de leasing in anumite conditii si pe baza unor socoteli care, deodata, nu mai sunt valabile.

Unele dintre aceste contracte nu vor mai putea continua. Firmele de leasing se vor trezi cu ele inapoi si vor intra in blocaj. Isi vor da in judecata clientii rau platnici, insa degeaba pentru ca acestia nu mai au bani. Mai putine contracte de leasing lezeaza si firmele de asigurari, deja in dificultate, dealerii auto, deja cu probleme, si, in final, producatorii de masini (Dacia supravietuieste, deocamdata, datorita masurilor luate de guvernul german).

Exceptional, contabilul cel viteaz pocneste 5 domenii dintr-o lovitura! Ce primeste ca rasplata pentru asa vitejie? Vreo cateva sute, poate mii de someri in plus, adica sute, poate mii de impozite pe salariu in minus la buget si cateva sute, poate mii de ajutoare de somaj in plus.

Asa tampenii nu face nimeni la vreme de criza. Nimeni nu omoara vaca datatoare de lapte. Peste tot sectorul privat, cel care sustine bugetul si bugetarii, a fost stimulat, usurat de cat mai multe poveri ca sa poata tura motoarele, sa creeze locuri de munca, sa degreveze statul de someri, sa aduca venituri in visterie. Din sectorul privat va veni, cand si daca veni, iesirea din criza. Poate la altii, nu la noi.

In Romania, actualul Guvern nu a dat decat lovituri sectorului privat. E drept, i-a dat si o gura de oxigen prin achitarea facturilor restante, dar imediat a pus piciorul pe tubul de oxigen, cu majorarea CAS, cu impozit forfetar, cu leasingul. Acum ministerul de Finante vorbeste si despre taierea din investiile publice preconizate.

Sigur, nu face asta de placere, ci pentru ca bugetul e aproape gol. Guvernul a ales insa exact acele metode care nu numai ca nu-l vor umple si il vor secatui de ceea ce mai are in el, ci vor taia si orice posibilitate a mai aduna bani. Daca omori vaca iti iei gandul de la lapte. O sti asta dl. Pogea?

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#impozit forfetar, #buget 200, #Pogea impozit forfetar , #stiri politice