Ce ne asteapta cu Guvernul Dancila. Mizele si cheia deznodamantului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 13:07
21297 citiri
Ce ne asteapta cu Guvernul Dancila. Mizele si cheia deznodamantului

Singura veste mai buna din Guvernul Dancila vine din zona Finantelor, unde catastrofa numita Misa este inlocuita de Eugen Orlando Teodorovici, care are nu doar o mai buna cunoastere a domeniului, dar si mai multa personalitate.

Revine si Viorel Stefan, ministrul de Finante din Guvernul Grindeanu, evacuat pentru ca nu intra voios in orice aventura inepta. Deci putem avea o speranta ca macar va inceta haosul de pana acum.

Doar o speranta, pentru ca nu uit nici aventura lui Orlando Teodorovici cu impozitarea bacsisului, care s-a dovedit atat de stupida incat a fost nevoit sa o retraga. Dar este fapt ca noul ministru vine mai degraba din zona opozitiei fata de Liviu Dragnea, a cerut repetat demisia dlui Misa, cu critici extrem de severe, a fost consilierul lui Mihai Tudose, pozitie din care a plecat dupa ce a criticat proiectul noului stadion la Alexandria.

Cum de a fost acceptat? Pot exista doua explicatii. Fie pentru ca Teodorovici este un martor important in dosarul Tel Drum si Dragnea vrea sa-l apropie. Fie pentru ca si PSD a inteles ca situatia in care a adus Finantele este atat de grava incat e nevoie de cineva care sa redreseze cat de cat corabia care se scufunda rapid. As zice chiar amandoua la un loc.

In rest, Guvernul Dancila se anunta un dezastru pentru Romania, rezultat din negocierea ca la taraba dintre baroni. Prim-secretarii si-au impins in executiv reprezentantii si fiecare are de acum feuda sa. Daca ministrul va numi si secretarii de stat, uneori chiar mai importanti decat ministrii insisi, tribalizarea va fi perfecta.

Avem din nou un agramat la Educatie, un rector care vorbeste cu "pamblica", "celalanti" si dezacorduri pentru care un elev de clasa a VIII-a poate pica Evaluarea nationala si un absolvent de liceu Bacaluareatul.

La Sanatate avem o doamna in casa careia au fost gasite droguri si al carei fiu a fost condamnat pentru trafic de droguri. Mai avem un suspect de spalare de bani pe Mediul de Afaceri, plus o seama de anonimi pe care nimeni nu poate explica ce ii recomanda pentru functia de ministru.

Liviu Dragnea a fost in mod evident obligat la o partajare de putere cu baronetul. In schimbul ei a scapat de Tudose si a obtinut-o pe Dancila. Si pretul platit este acum la vedere.

Dar a obtinut ce-l intereseaza cel mai tare.

In primul rand, are in sfarsit un premier care nu va iesi cu adevarat din cuvantul lui. Si aici este marea, uriasa culpa a lui Klaus Iohannis ca i l-a facut cadou. Eu sunt convinsa ca dna Dancila va emite orice ordonanta de urgenta ii va cere Daddy, incepand cu cele pe Justitie.

Pentru Dragnea, procesul Bombonica se apropie de final si la ce marturii si probe sunt in acel dosar, condamnarea pare practic inevitabila. E drept, ar fi in prima instanta, dar dupa ea pentru Liviu Dragnea va incepe cu adevarat numaratoarea inversa, iar orice modificare a legii va deveni si mai grea.

Tensiunile majore intre Liviu Dragnea si cei doi premieri maziliti, dincolo de pretextele publice, au tinut tocmai de refuzul acestora de a mai da curs demersurilor antijustitie, dupa cele intamplate cu OUG 13. Iar Liviu Dragnea exact asta vrea sa obtina si exact asta i-a oferit pe tava Klaus Iohannis prin desemnarea Vioricai Dancila.

Deja la capitolul Justitie programul de guvernare face referire la necesitatea "unui moment de reinceput", deci mai pe romaneste amnistie si gratiere, care sa se dea prin OUG desigur. Dupa cum nu ma indoiesc ca presiunile pentru revocarea procurorului sef DNA si a procurorului general vor creste si mai mult.

Dragnea isi pastreaza si Internele, cu tot cu DIPI si DOS, adevarate perle ale Coroanei, si cu Jandarmeria pe care sa o poata folosi impotriva contestatarilor. Si va avea probabil si SGG prin Sevil Shhaideh.

Nu cred ca avem de ce spera la vreo minune luni in Parlament. Da, triburile pesediste se razboiesc intre ele, am vazut si ciocnirea dintre Liviu Dragea si Codrin Stefanescu la impartirea prazii. Dar toti, fara exceptie, vor sa distruga Justitia, vor furt fara riscuri. Daca tot au obtinut feuda, sa o poata mulge linistiti. Si pentru asta se vor alinia la vot cuminiti, fara obiectii.

Pot sa o faca si sunt decisi sa o faca. Codrin Stefanescu nu a fost decat vocea intregului PSD.

Dupa Comisia Europeana, si presa presa straina a inteles perfect mizele puterii de la Bucuresti, dupa cum arata titlul fara echivoc din Le Figato: Un nouveau gouvernement roumain pour juguler la justice.

Comisia Europeana a lansat deja, prin vocile cele mai inalte, un avertisment foarte dur. "Junker si Timmermans au transmis acest mesaj public ca sa pregateasca opinia publica pentru ceea ce va urma", spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. Adica taierea fondurilor europene si deschidera procedurii pentru suspendarea dreptului de vot.

Deci linia frontului e clara: PSD si ALDE vs Uniunea Europeana si SUA, daca luam in calcul comunicatul sever al Departamentului de Stat pe tema legilor justitiei.

Ramane asadar o sigura intrebare, din punctul meu de vedere: sub presiunea externa va da actuala majoritate inapoi de la hacuirea Justitiei sau va merge pana la capat, cu orice pret, urias pentru Roamnia?

Raspunsul cred ca depinde de un sigur lucru: reactia poporului roman. Ei isi apara pielea si sunt gata de orice, ca animalele incoltite. Mai mult decat libertatea si averile nu au ce pierde. Ne vom apara si noi dreptul de a trai intr-o tara europeana normala sau vom consimti sa fim tot mai izolati, mai saraci, mai bolnavi, mai needucati?

Aici e singura cheie si sunt convinsa ca dezondamantul nu se va lasa prea mult asteptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#guvern Dancila investitura, #ministri Guvern Dancila , #stiri politice