Ce nu spun liderii sindicali din invatamant?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 18:15
9266 citiri
Ce nu spun liderii sindicali din invatamant?

Profesorii au trecut luni la proteste pentru a-si apara un drept ca si castigat. Este o reactie fireasca. Au primit pleasca o majorare salariala cum nici nu sperau, pe care nici macar nu o cerusera.

Liderii sindicali si-au pus la rever cea mai mare victorie a lor, pe care nicio miscare de pana acum, cat de bine pusa la punct, n-a adus-o. Ce sa faca acum? Sa-i dea drumul din mana? Sa spuna: "Nu, multumim frumos!"? Cine ar face asa ceva?

Au luat in brate discursul agresiv si amenintator in spatele caruia ascund insa toate raspunsurile si adevarurile incomode despre situatia invatamantului romanesc, despre calitatea umana si profesionala a multora dintre dascalii ale caror lefuri vor creste cu acelasi procent, la gramada.

Invatamantul romanesc este de proasta calitate si total nereformat. Acest lucru este demonstrat fara putinta de tagada de nivelul elevilor si al absolventilor. Studii europene arata ca peste jumatate din elevii romani sunt analfabeti functional, adica nu stiu sa inteleaga un text, dupa cum nu avem nici o universitate in topul european sau mondial. Ce spune asta despre interesul profesorilor si chiar despre competenta lor?

Avem multe scoli in care se produc, sub ochii profesorilor, violente grave, avem profesori care comit violente grave impotriva elevilor, avem scoli in care se face, sub nasul profesorilor, trafic de droguri. Cum functioneaza selectia in corpul profesoral, ce au facut sindicatele pentru a-l curata de astfel de exemplare?

Elevii primesc prea multa informatie inutila, un balast pentru creierul care din aceasta cauza are dificultati sa selecteze si sa retina esentialul. Avem materii perfect inutile in totalitate. De exemplu, de ce la un profil umanist mai este studiata tehnologia materialelor? Un profesor ia leafa, care ar urma sa fie cu 50% mai mare, pentru predarea acestei materii-balast.

Cum se face ca profesorii fac meditatii pe banda rulanta, cu grupe de cate 4-5 elevi selectati in mare masura dintre elevii carora le predau la clasa. N-o fi acesta un conflict de interese? N-o fi necesitatea absoluta a meditatiilor o consecinta a faptului ca la scoala materia nu se preda cum trebuie sau nu poate fi acoperita?

Mai putina materie, mai putini profesori

Daca materia ar fi mai putina, iar obiectele de studiu alese riguros in functie de nevoile elevilor, ale pietei si de profilul scolii, oare n-ar fi si necesarul de profesori mai mic, iar lefurile lor n-ar putea fi mai mari in limitele aceluiasi buget salarial ca pana acum? Si n-ar fi asta o metoda perfecta de a scapa tocmai de cadrele didactice incompetente, violente, corupte sau dezinteresate?

Materia mai putina si mai sistematizata, cu mai mare accent pe aspectele practice, nu ar putea reaprinde interesul elevilor pentru scoala, interes ajuns acum la cote extrem de scazute?

Sunt intrebari la care liderii sindicali nu vor sa raspunda. Presedintele Traian Basescu a atins cele mai multe dintre aceste puncte in acordul semnat cu sindicatele inainte de promulgarea controversatei legi a salarizarii in invatamant. Sindicatele au semnat pentru ca nu aveau nimic de pierdut.

Si liderii si sindicalistii stiu ca legea e lege in vreme ce un acord, fie el semnat si cu presedintele, nu-i obliga decat, cel mult, sub aspectul onoarei. In rest, reprezinta doar o declaratie de bune intentii. Ce-o sa se intample daca nu fac reforma? Salariile sunt un drept castigat, nu pot fi luate inapoi.

Invatamant nereformat

Practic majorarea lefurilor intr-un invatamant nereformat reprezinta tocmai garantia nereformarii lui si pe viitor. Cum sa te mai apuci acum sa tai din materie, sa reduci catedre, deci posturi, sa faci selectie?

Pe de-o parte, ce sa-i mai motiveze pe profesori sa suporte astfel de masuri nepopulare cand ei au primit recompensele in avans? Pe de alta parte, rezistenta la disponibilizari va fi cu atat mai mare cu cat salariile sunt si ele mai mari. Cine sa plece de la bine?

Ne spun liderii sindicali ca suntem intr-un cerc vicios pentru ca fara infuzie de tineri competenti invatamantul nu poate fi reformat, iar ei nu vin sau nu stau in sistem din cauza lefurilor mici. Adevarat, insa majorarea salarialala este frectie pe picior de lemn exact pentru tineri.

Daca tinerii acestia competenti nu veneau pentru 600 de ron credeti ca vor rupe usa inspectoratelor pentru 1000 de ron? In schimb majorarile vor fi importante, chiar peste 1000 de ron, pentru profesorii cu lefuri deja mari, mai ales in invatamanul superior, si cu rezultate indoielnice.

Doreau parlamentarii si liderii sidicali sustinerea tinerilor? Aveau la dispozitie masuri tintite cum ar fi salarii mai mari doar pentru profesorii debutanti sau anumite facilitati fiscale pentru absolventii de facultate care intra in invatamant sau un salariu minim la intrarea in invatamant.

Voiau sa stimuleze performanta? Nu aveau decat sa introduca mai multe trepte de salarizare, cat de generoase la nivelurile inalte, conditionate strict de criterii precise si cuantificabile de performanta.

Dar cand le vorbesti liderilor sindicali din invatamant de performanta, criterii, competenta, reforma, schimba brusc subiectul si pun placa cu profesorii saraci si umiliti.

Sigur, principala vina pentru nereformarea invatamantului o poarta cei care s-au succedat la fraiele acestui minister si care s-au multumit sa mai carpeasca pe ici pe colo, insa nici profesorii insisi nu si-au dorit intotdeauna decat lefuri mai mari. Sa vedem daca ele ii vor motiva sa doreasca acum reduceri de personal, nevoie mai mica de meditatii si exigente sporite.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#profesori, #sindicate, #invatamant, #elevi , #stiri politice