Ce nu va schimba campania electorala?

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 19:06
1923 citiri
Ce nu va schimba campania electorala?
Foto: cartoonpress.ro

Nu aveti niciodata senzatia ca va aflati intr-o oala sub presiune, al carui capac sta sa explodeze? Cand, de exemplu, mergeti pe strada, nu simtiti nelinistea, preocuparea, stresul de neoprit ale trecatorilor?

Nu va tulbura vecinii dumneavoastra, rudele, chiar prietenii care ies in strada sa-si ceara drepturile, impinsi de nevoile si lipsurile tot mai greu de dus in ultima vreme?

E tensiune multa de cand a inceput campania electorala, singura problema e ca atunci cand ea se va fi terminat, la nivelul educatiei si responsabilitatii politice nu se va fi schimbat mai nimic.

E mult zgomot pentru functia suprema in stat, intr-o perioada atat de marcata de criza economica in care riscam sa ramanem fara fondurile financiare externe. Atat zgomot fac candidatii incat reusesc sa acopere realitatea economica, sociala. Ne asurzesc cu promisiuni ca sa uitam ca suntem intr-o situatie disperata.

De ani de zile, pierdem miliarde de euro din cauza incompetentei. Acum suntem la un pas sa pierdem si banii de salarii, de pensii, pentru urmatoarele trei luni. Practic, riscam sa ramanem fara colac de salvare.

Cel mai bun exemplu al incompetentei si al nepasarii ni l-a oferit in urma cu doua zile chiar premierul interimar Emil Boc, care, din motive absolut hilare, o emisiune la Etno Tv, a intarziat la intalnirea cu delegatia FMI - care a venit la Bucuresti dupa ce a fost implorata sa faca acest lucru, chiar daca la noi are ca parteneri de discutie interimari cu zilele numarate.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, se explica faptul ca "primul-ministru in exercitiu, Emil Boc, a intrat in sala in care a avut loc intalnirea de lucru, impreuna cu ministrii in exercitiu Adriean Videanu si Radu Berceanu, cu cateva minute inainte de inceperea intrevederii" si ca "participarea premierului in exercitiu la emisiunea de la 'Etno TV' nu a afectat in nici un fel inceperea, la ora stabilita, a intalnirii cu delegatia organismelor financiare internationale". Asta, desi jurnalistii prezenti la Guvern in acea seara i-au vazut asteptand minute bune pe cei din delegatia FMI pana la venirea lui Emil Boc. O "gazda" al carui interes nu pare sa coincida cu cel al Romaniei.

Nu stiu daca ar trebui sa dam prea multa importanta nici unei nefericite interventii telefonice, isterica si necontrolata, a premierului Boc, la cateva ore dupa transmiterea comunicatului, intr-o emisiune tv. Cert e ca nu se cade pentru un premier sa reactioneze asa.

Iar acest tip de reactie nu se va schimba nici el dupa campania electorala. Faptul ca tara noastra atarna de banii FMI nu l-a responsabilizat deloc pe Emil Boc, care deloc intamplator a condus Guvernul in ultimul an. Prioritatile sunt electorale. Atat. Iar din 2010 se poate alege praful de noi, important e sa votam asa cum vor ei sa ne manipuleze.

Candidatii nostri nu sunt obisnuiti cu rationamente care sa contina printre constante interesul national. Nu sunt nici responsabili, doar isi joaca rolul. Ei prefera sa ne spuna povesti cu Feti-Frumosi care salveaza tara, care ofera cat ai clipi bani romanilor plecati sa munceasca pe alte meleaguri, care fac rost de bani pentru salarii si pensii, care se lupta cu zmeii veniti sa privatizeze companiile de stat... si apeleaza la Ilene Cosanzene care zambesc frumos si cuceresc electoratul.

Nu vom reusi sa iesim din criza cu promisiuni fara acoperire ca acestea. Nu vom iesi din criza nici cu mai putini parlamentari, nici demonizand Parlamentul.

Ma intreb insa daca dupa campania electorala, presedintele ales ne va explica, sa zicem, cum are de gand sa contribuie la adoptarea euro prognozata pentru 2014 sau cum va tine inflatia in frau sau, si mai la obiect, cum va reusi sa evite intrarea in incapacitate de plata a Romaniei? Am o vaga banuiala ca va schimba placa de campanie si va raspunde senin ca inflatia nu e treaba presedintelui... si ca prerogativele sale sunt limitate.

Si-atunci? De ce-si trec in platformele pentru prezidentiale propuneri legate de adoptarea euro, de nivelul impozitelor? Si pana la urma, de ce ne mai cheama la vot, daca treaba presedintelui e doar sa faca impresie buna in campania electorala?

Presedintele se poate schimba, Constitutia se poate modifica, Parlamentul se poate micsora, dar naravurile si moravurile clasei politice, ba.

Intrebarea esentiala, cine isi asuma readucerea stabilitatii in Romania, nu va avea raspuns nici dupa campania electorala. Nici Traian Basescu si niciun alt candidat n-are raspuns la aceasta intrebare, in primul rand, din simplul motiv ca nu-si pun aceasta intrebare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri prezidentiale 2009, #campanie electorala prezidentiale 2009 , #stiri politice