CNS pregateste documentele pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Sambata, 15 August 2009, ora 21:15
6019 citiri
CNS pregateste documentele pentru autonomia Tinutului Secuiesc
Foto: Blogspot

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Ijak Balasz, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca la Marea Adunare a Consiliilor Locale din Tinutul Secuiesc, care are loc in 5 septembrie, se vor adopta o serie de documente in vederea obtinerii autonomiei.

"Am discutat, in cadrul Comisiei Permanente a CNS, propunerile referitoare la documente si modalitatea elaborarii lor. Ideile principale sunt cunoscute: asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti, un proces de institutionalizare a autoorganizarii CL din Tinutul Secuiesc, un Parlament al Tinutului Secuiesc. Regiunile sa fie conduse de Parlamente regionale", a declarat Ijak.

Liderii separatisti ii invita la discutii atat pe reprezentantii partidelor romanesti din zona, cat si organizatiile neguvernamentale si biserica.

"Am observat ca toate organizatiile din Tinutul Secuiesc considera importanta Adunarea Consiliilor Locale. Trebuie sa punem accent pe continut si functia pe care trebuie sa o aiba in viata publica si viitorul, rolul si rostul in reforma administrativa si constitutionala din Romania", a declarat si fostul presedinte al CNS, Fodor Imre.

El a adaugat ca au fost invitate sa participe si partidele romanesti, consilierii si primarii alesi, preotii, conducatorii partidelor unguresti si ONG-urile.

Liderii secuilor spun ca, pana la data cand are loc evenimentul, vor incerca un dialog cu toata lumea. "Pana in 5 septembrie vom initia discutii cu toti. Daca, in ciuda acestor initiative, nu vom avea succes, responsabilitatea nu este a noastra", a afirmat Ijak.

"Noi consideram ca dialogul nu se termina la o declaratie. Noi, indiferent de declaratii politice, incercam reluarea tratativelor", a afirmat liderul CNS.

El a adaugat ca, daca UDMR contesta doar locul si data evenimentului, sunt deschisi la o intelegere. "UDMR s-a temut de continutul documentelor. Domnul Marko are probleme de continut sau organizare? Daca pentru continut, noi suntem deschisi la dialog. Dar ar trebui intrebat daca 20 de ani nu a avut timp sa organizeze aceasta intalnire. Desi in preambulul programului UDMR este trecut ca scop, din 1995, Autonomia Tinutului Secuiesc", a spus Ijak Balasz.

"Noi am spus ca, daca diferenta este doar data si locul nu este nicio problema. Daca dansii doresc sa organizeze si daca ideile sunt aceleasi, nu este niciun impediment", a adaugat el.

Acesta considera insa ca, in conditiile in care UDMR nu a facut nimic pana acum "noi suntem mandatati de locuitori sa continuam procesul de obtinere a autonomie a Tinutului Secuiesc".

Ijak Balasz a conchis ca si cadrul actual legal permite o conlucrare intre CL, chiar asocierea, deci nu vede un impediment in asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#autonomie Tinutul Secuiesc, #Marea Adunare Consiliilor Locale, #Ijak Balasz autonomie , #stiri politice