Cod rosu in Sanatate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 18:54
5144 citiri
Cod rosu in Sanatate

Sanatatea din Romania se afla in nedeclarat cod rosu. Anul trecut au plecat sa munceasca in strainatate cel putin 1.700 de medici dupa ce, in 2008, plecasera 2.100, iar cu un an inainte 1.500 de medici parasisera tara.

Exista un deficit grav de medici in discipline de maxima importanta, dar si maxima cerere in strainatate, de exemplu anestezie terapie intensiva si medicina de urgenta. Sunt date ale Colegiului Medicilor.

Acelasi Colegiu se asteapta ca incepanand cu luna viitoare sa se manifeste un nou val al acestui exod al halatelor albe, pentru ca 2.400 de medici romani si-au negociat plecarea in strainatate inca de la sfarsitul anului trecut, cu ocazia targurilor de joburi. Cum intregul corp medical din Romania cuprinde aproximativ 41.000 de doctori, putem spune ca situatia este disperata.

Aceasta migratie galopanta se suprapune unei situatii deja critice in conditiile in care Romania ocupa inca din 2008 locul 46 din 48 intr-un clasament, realizat de OMS, al numarului de medici la mia de locuitori. Aveam atunci 2 medici la mia de locuitori, mai putini decat tari ca Republica Moldova, Bulgaria sau Ucraina. La cei 8 cu care se lauda Franta sau Germania nici macar nu putem visa.

In acest ritm, in mai putin de 10 ani Romania va experimenta un colaps al sistemului de sanatate, avetizeaza Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Dar nu o spune doar domnia sa. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in momentul in care migratia medicilor intr-o tara depaseste 2%, statul trebuie sa introduca cod rosu si sa ia masuri.

Ce masuri pot fi luate? In principiu, ele sunt de doua feluri: masuri administrative de restrictionare a migratiei sau o schimbare de atitudine fata de corpul medical.

Masurile administrative vizeaza "legarea de glie" a medicului. Scolarizarea unui medicinist costa statul cam 7.000 de lei pe an. Pentru un rezident suma se ridica la 15 mii de lei. In acesti bani intra cursuri, materiale didactice, salariile profesorilor, dar si ale rezidentilor. Insa atunci cand cetatenii romani, din impozitele carora au fost luati acesti bani, ar trebui sa beneficieze de investitia facuta, "investitia" pleaca in alte tari. Nu pare prea corect, nu-i asa?

In aceste conditii, exista voci, inclusiv a lui Vasile Astarastoae, care sustin necesitatea introducerii unor restrictii pentru medici, care sa nu poata parasi sistemul sanitar din Romania pana la amortizarea cheltuielilor facute cu formarea lor. Matematic, economic, pare corect.

Este insa o masura cu sanse mici de reusita cat timp ea nu este agreata in UE, fiind considerata o incalcare a liberei circulatii a fortei de munca. In plus, aceasta masura nu ar opri exodul, ci eventual ar aduce bani la buget, pentru ca multi medici ar lua credite pentru rambursarea costului scolarizarii, credite pe care le-ar acoperi apoi usor cu banii castigati in strainatate. Desi recuperarea banilor la buget e buna, ea nu ar rezolva problema cea mai grava: deficitul de medici.

De fapt, solutia reala nu poate consta intr-o constrangere, ci intr-o schimbare a statutului corpului medical. Este vorba in primul rand despre salarizare, dar nu numai.

Cei mai multi medici care pleaca sunt tineri. In Romania, cu tot cu garzi, pot castiga in jur de 1.000 de lei pe luna. In alte tari, salariul minim lunar este de 1.200 de euro. Si poate ajunge la cateva mii bune. Pentru medicii cu experienta sumele sunt, desigur, mai mari, cu mult mai mari decat cele la care ar putea visa in tara, cu tot cu platile informale.

Acestea sunt o alta mare problema. Mita nu este o povara doar pentru pacient. Ea este umilitoare si pentru medic, pus in situatia sa depinda de banii strecurati de pacient, bani care ii transforma intr-un fel de infractori neprinsi. Si in noua lege de salarizare a bugetarilor medicii sunt Cenusaresele sistemului caci, potrivit premierului, ei au si alte surse de castig.

In acelasi timp, in presa de toate felurile apar periodic titluri de o schioapa de tipul "medici criminali", care infiereaza presupuse cazuri de malpraxis, nedocumentate si pronuntate de nespecialisti. Sa ne miram atunci ca medicii romani sunt demotivati, frustrati si 60% dintre ei se gandesc sa plece din tara?

Dar exodul medicilor nu este numai o chestiune financiara. Cei mai multi dintre doctorii care au plecat lucrau in localitati mai mici unde practicau medicina secolului trecut, cu materiale medicale mereu insuficiente cantitativ si calitativ. Iar numarul tot mai mic de medici creeaza probleme tot mai mari pentru cei ramasi pe baricade. Sunt unitati de primire urgente care au un singur medic, sunt spitale care au doar doi ginecologi, care isi impart 30 de garzi pe luna. Cat de predispusi la eroare pot fi ei in aceste conditii? Si cat dintr-o eventuala, daca nu chiar iminenta, greseala le poate fi imputat?

Din nefericire, nu are cine sa gaseasca raspuns la aceste probleme, Sanatatea fiind parca blestemata sa aiba numai ministri nepotriviti. Tot felul de experimente esuate au aratat ca de gestionarea acestui domeniu ingrozitor de greu nu se poate ocupa decat un medic cu competente manageriale. Nu contabil, nu notar, nu doar eminent doctor. Manageri sanitari exista, insa atribuirea politica a functiei ii ocoleste mereu.

Actualul titular al portofoliului Sanatatii este de-a dreptul caricatural si activitatea sa sta sub semnul coafurii babei la vreme de incendiu.

In timp ce sistemul sanitar este in cod rosu, domnul Attila Cseke poarta grija nedefinitei taxe pe fast-food, grija concediilor medicale si, mai nou, grija programarilor la medicul de familie. Intr-adevar, programarile facute telefonic, cu cel putin 24 de ore inaintea consultului, dupa cum doreste ministrul, vor ridica din coma sistemul sanitar. Cum de nu s-a gandit nimeni pana acum la o solutie atat de simpla?

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#cod rosu Sanatate, #taxa fast food, #criza medici, #medici strainatate , #stiri politice