Colegiile electorale asteapta in zadar sa fie "decupate"

Marti, 17 Iunie 2008, ora 18:30
1182 citiri
Colegiile electorale asteapta in zadar sa fie "decupate"

Comisia de Cod Electoral nu a reusit sa avanseze prea mult cu lucrarile din cauza absentei membrilor sai, dar si pentru ca partidele si parlamentarii nu au trimis propuneri pentru delimitarea colegiilor electorale pentru fiecare judet.

Majoritatea parlamentarilor prezenti la sedinta au sustinut ca, in afara neintrunirii cvorumului, lucrarile sunt intarziate si pentru ca la nivelul fiecarui judet partidele nu au cazut la intelegere pentru decupajul electoral astfel incat sa trimita propunerile respective la comisie, informeaza NewsIn.

"Daca ar veni propuneri de decupaje din judete facute de parlamentari, ar fi bine, am avea o baza de lucru, am verifica daca sunt legale si le-am putea vota", a declarat la finalul sedintei Mihai Voicu, presedintele comisiei.

Voicu a sustinut ca exista in continuare dificultati in obtinerea datelor statistice necesare, precum numarul total de alegatori sau arondarea lor pe strazi si apoi pe sectii de votare.

El le-a povestit colegilor sai cum a cerut aceste date de la ministerul de Interne, acesta a cerut datele de la prefecturi, iar prefecturile, la randul lor, au cerut informatiile de la primarii.

In plus, a mai aratat si pesedistul Florin Iordache, exista diferente semnificative intre datele furnizate de institutele de statistica si cele de la evidenta populatiei. Iordache a propus ca acestea din urma sa fie folosite ca reper pentru ca sunt la zi.

In timpul dezbaterii, pesedistii Anghel Stanciu si Florin Iordache au propus sa se astepte pana saptamana viitoare ca parlamentarii sa trimita propuneri de decupare, astfel incat comisia sa aiba mai mult un rol de verificare a legalitatii si respectarii normei de reprezentare pentru fiecare tip de colegiu in parte, pentru Senat si pentru Camera.

Anghel Stanciu s-a plans ca parlamentarii nu au la dispozitie harti digitale ale judetelor.

El a spus ca hartile A4 cu fiecare judet pe care le-au primit parlamentarii in mapa sunt insuficiente.

"Asa nu se poate lucra", i-a spus el lui Mihai Voicu, care i-a replicat ca aceste harti digitale nu exista pur si simplu si ca a cerut asa ceva, dar nu i s-a putut trimite.

In afara de dificultatile tehnice, parlamentarii din comisia de Cod Electoral au invocat si lipsa de cvorum printre impedimente.

Reprezentantii PD-L au absentat de la aceasta sedinta (doar Valentin Iliescu a venit la final, cand ceilalti plecasera), prilej de a fi acuzati de dublu limbaj, adica spun ca vor uninominal, dar nu participa la sedinte.

"Vrem sa stim: doreste PD-L sa participe la aceste sedinte sau nu? Sa ne spuna", a declarat udemeristul Marton Arpad. "Banuiesc ca dl. Basescu i-a lasat din sedinta pe care au inceput-o duminica seara", i-a ironizat si liberalul Horia Uioreanu, care a adaugat ca pedelistii vor face ca de obicei: vor veni doar la ultima sedinta si vor critica tot.

Mihai Voicu a remarcat si el absenta celor de la PD-L si a prevenit ca delimitarea colegiilor uninominale nu se poate face daca nu este rezultatul unui consens, sau macar al unei majoritati cat mai largi.

Pe de alta parte, Voicu si-a reiterat disponibilitatea de a convoca sedinta in fiecare zi, pentru a nu se ajunge la situatia ca, dupa 19 iulie, cand expira termenul pana la care comisia si Parlamentul trebuie sa faca delimitarea, sa intervina Guvernul.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul a mai spus ca punctele de vedere ale parlamentarilor din comisie sunt in mare masura asemanatoare si ca divergentele sunt chestiuni tehnice, ce pot fi ajustate.

Urmatoarea sedinta va avea loc luni, a mai spus Voicu.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat pe 3 martie legea ce prevede alegerea prin vot uninominal a parlamentarilor si presedintilor de Consilii Judetene.

In termen de 90 de zile de la publicarea legii, lucru care s-a intamplat pe 13 martie, Comisia de Cod Electoral trebuie sa faca o prima delimitare a colegiilor, ce este apoi aprobata prin Hotarare de Guvern.

Daca termenul este depasit si Parlamentul nu face delimitarea, Guvernul are libertate totala in desenarea colegiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisia Electorala, #decupare, #colegii uninominale, #sedinta , #stiri politice