1 sondaj, 3 concluzii. Vadim 2014 sau partidul-surpriza (Opinii)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 12:12
5253 citiri
1 sondaj, 3 concluzii. Vadim 2014 sau partidul-surpriza (Opinii)

2013, inceput de an. Aproape doi ani pana la alegerile prezidentiale si aproape patru pana la cele parlamentare. Insa lucrurile sunt cum nu se poate mai interesante in politica romaneasca, iar sondajele arata asta din plin.

Citeam acum cateva zile unul dintre cele mai interesante, realizat de Avangarde. Inainte de a-l "diseca", trebuie spus ca nu bag mana in foc ca e unul extrem de precis si riguros, menit sa arate "realitatea-oglinda" si voi spune ceva mai tarziu de ce. Dar, de asemenea, bag mana in foc si ca nu e unul fantezist, departe de adevar sau "otravit". Sunt niste cifre de la care se poate discuta pe baza solide.

Spun asta pentru ca stiu cum se fac sondajele in Romania, stiu cum cei care le platesc le influenteaza si stiu ce sunt casele de sondare a opiniei publice. In acelasi timp, trebuie sa amintesc si ca, la alegerile parlamentare, singurul institut care a "dat-o in bara" serios a fost, mai mult sau mai putin explicabil, institutul cu care lucreaza PDL, adica CSOP.

Ce spune sondajul: La prezidentiale, Crin Antonescu ar obtine 35% din voturi, urmat de premierul Victor Ponta - 15%, de Dan Diaconescu si de Mihai Razvan Ungureanu, cu cate 9%, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Corneliu Vadim Tudor si presedintele Traian Basescu (care nu mai are insa cum sa candideze pentru un nou mandat) cu cate 4%, in timp ce primarul Sibiului, Klaus Iohannis, are 3%.

Sondaj Avangarde intentie de vot

In privinta parlamentarelor, PSD ar obtine 35% din sufragii, PNL - 24 de procente, PDL - 13%, iar PP-DD - 11%. Forta Civica, partidul lui Mihai Rzvan Ungureanu, ar trece de pragul electoral, obtinand 6%.

Si acum, concluziile:

1. MRU e inca speranta (firava) a dreptei

Sondajul arata ca are 9%, insa scorul sau e, cu siguranta, mai mare. Dincolo de dubiile pe care le poate avea cineva in privinta cifrei, MRU ar lua mai mult dintr-un motiv simplu - in sondaj sunt trecuti oameni care nu vor candida, dar ai caror votanti ar merge cu el (sau cu oricare alt prezidentiabil al dreptei). Spre exemplu, presedintele Traian Basescu. El a fost trecut acolo cu scopul precis de a-i scadea scorul lui Mihai Razvan Ungureanu. Orice om cu o cultura minima stie ca Basescu nu mai are dreptul sa candideze. La fel, nu va candida nici guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si as putea pune pariu ca aproape toti votantii sai ar merge cu MRU.

2. Am putea avea un scenariu Vadim-2000

Noul Vadim, liderul populist care sa intre in turul doi al prezidentialelor, ar putea fi Dan Diaconescu. Nu trebuie sa ne gandim ca are 9% in sondajul asta. Bazinul lui e oricum la 15% si se poate mari spre 20%. Trebuie, in schimb, sa ne gandim ca nu e nimeni in fata lui din partea anti-USL. Daca acel care va fi candidatul dreptei o sa deziluzioneze si o sa aiba tot scoruri mici, cine altcineva ar putea fi politicianul de pe locul 2?

3. Forta Civica poate fura electoratul PDL

Pentru mine, cea mai mare surpriza e faptul ca Forta Civica, un partid fara structuri in teritoriu, are 6%, cu un procent peste pragul de intrare in Parlament. PDL, un partid inca "mare" din multe puncte de vedere, are doar cu 7% mai mult. Daca degringolada sa va continua, electoratul sau se va muta, natural, spre Forta Civica, din simplul motiv ca nu prea are alte variante.

Partiduletul lui MRU are avantajul ca nu e patat de scandaluri de coruptie sau de alt fel. Desigur, si dezavantajul ca nu a venit, pana in acest moment, cu nicio idee de forta, care sa atraga atentia in societate. Chiar si asa, stilul relativ combativ pe care l-a adoptat si bruma de incredere pe care o mai are liderul sau ii pot aduce multe si ar putea insemna ca va absorbi o buna parte din votantii PDL. Multi cred ca e o gluma, in momentul asta, un fel de "cel mai rau scenariu", de dragul conversatiei, de genul lucrurilor pe care le pui pe o lista doar pentru a o lungi. Nu e.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#sondaje opinie 2014, #Crin Antonescu sondaje presedintie , #stiri politice