AFP: Romania, de la Coca Cola si McDonald's, la mancare bio

Autor:
Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 21:54
4183 citiri
AFP: Romania, de la Coca Cola si McDonald's, la mancare bio
Foto: AFP

Daca in urma cu 20 de ani, romanii indoctrinati de ciocan si de nicovala descopereau, cu satisfactie, lanturile de magazine care simbolizau Vestul, printre care Coca Cola si McDonald's, astazi, in ciuda crizei, opteaza pentru mai scumpele dar sanatoasele produse organice.

Acest trend a fost observat nu doar in Romania, ci cu precadere in tarile din fostul bloc comunist: in Romania si Bulgaria se deschid cafenele si restaurante bio, in Ungaria incep sa apara tot mai multe piete cu produse bio, iar in Polonia supermarketurile au acum si raioane bio, potrivit unui studiu al biroului britanic de studii Organic Monitor publicat, sambata, de AFP.

Vanzarile de produse bio in 21 de magazine Carrefour in Romania au crescut de 15, 20 de ori in primul semestru al anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, a declarat Andreea Mihai, directoarea de marketing Carrefour Romania. In 2009 au fost deschise magazine specializate in produse bio, la Cluj fiind inaugurat un restaurant 100 % bio, iar la Sofia o cafenea.

Campanii pentru produse bio

In Ungaria, asociatia Biokultura sprijina crearea de piete bio pe care le posteaza pe site-ul sau, furnizand pana si pretul legumelor. La noi, organizatia Bio Romania desfasoara o campanie similara pentru ca statul roman sa aprovizioneze cantinele institutiilor publice cu produse bio.

Cu toate ca, in prezent, produsele bio nu reprezinta decat 1% din alimentele comercializate in Romania, potrivit datelor anuntate de Guvernul Romaniei, cresterea este sustinuta chiar si pe timp de criza, mai ales in Capitala si in orasele mari.

Astfel, din 2007 si pana in prezent au aparut raioane bio in majoritatea lanturilor de supermarketuri, magazinele naturiste tip "plafar" au inaugurat o sectiune speciala pentru alimentele organice, iar in unele locatii se vand doar produse de acest gen, fara pesticide si conservati, controlate pas cu pas pe lantul de productie - ambalare- distributie.

"Imediat dupa revolutie si dupa lipsurile suferite in perioada comunista, romanii au dezvoltat o fascinatie uriasa pentru Coca Cola si pentru hamburgerii de la McDonald's. Insa acum, dupa 20 de ani, oamenii incep sa revina usor, usor la alimentatia bio.

Cel mai bine se vand produsele bio care au pret cat mai apropiat de produsele conventionale similare, cum ar fi mierea de albine ecologica, doar cu 10% mai scumpa decat cea conventionala. Din pacate, avem producatori agricoli in sistem ecologic, dar nu avem procesare, respectiv fabrici de alimente, care sa proceseze materia prima ecologica", spune Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania.

Bio, mai scump

Potrivit lui Cioceanu, principalii cumparatori bio sunt cei avizati: "cei care au suferit sau sufera de diferite boli de nutritie, cei educati, care sunt responsabili fata de sanatatea lor, a copiilor lor si responsabili fata de natura in care traim".

"Exportam pana la 90% din materia prima si importam alimente ecologice din Occident, care sunt, frecvent, mai scumpe decat la ei. Din informatiile obtinute de la membrii Bio Romania, circa 70% din alimentele bio vandute in Romania sunt de import si 30% sunt romanesti", a adaugat presedintele Bio Romania.

Specialistii straini cred ca, odata cu cresterea nivelului de trai pentru anumite categorii, a crescut si interesul pentru o viata mai sanatoasa, care a dus, printre altele, la aparitia paginilor "verzi" si pentru "sanatate" in cotidiene.

Pe de alta parte, moda bio are si un handicap, pretul ridicat, spun specialistii straini: costul produselor ramane un obstacol, cel putin la romani, unde sunt de cel putin doua ori mai scumpe decat produsele obisnuite, in timp ce la polonezi costa cu cel putin 30% mai mult, iar la bulgari, intre 30 si 50% mai mult. Insa tot specialistii spun ca, odata cu cresterea nivelului de trai pentru anumite categorii, va creste si interesul pentru o viata mai sanatoasa. (A.T.)

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania mancare organica bio, #produse bio Romania, #AFP Romania produse bio , #stiri politice