Boc ii pune pe Andronescu si pe Miclea sa-si dea mana si sa reformeze Educatia

Miercuri, 19 August 2009, ora 21:56
2738 citiri
Boc ii pune pe Andronescu si pe Miclea sa-si dea mana si sa reformeze Educatia
Foto: Realitatea Tv

Premierul Emil Boc a anuntat infiintarea unei Comisii care sa-i reuneasca pe Ecaterina Andronescu, Mircea Miclea si expertii in domeniul Educatiei, cu scopul elaborarii unui pachet legislativ care sa reuneasca solutiile Codului Educatiei si ale Comisiei Miclea, in acord cu Pactul pentru Educatie.

Premierul Emil Boc a apreciat ca legile Educatiei, pe care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament, trebuie sa respecte atat Parteneriatul pentru Romania, semnat de PSD si PD-L, cat si programul de guvernare si Pactul pentru Educatie.

Astfel, Boc a spus ca, desi Codul educatiei propus de ministrul Ecaterina Andronescu "are lucruri bune"-stagiatura din invatamantul preuniversitar, reglementarea invatamantului medical, reglementarea invatamantului militar sau cuprinderea a unor normative si acte in vigoare care reglementeaza diverse domenii ale sistemului educational-, totusi pachetul de legi inaintat de Ministerul Educatiei "nu respecta unele dintre prevederile programului de guvernare si ale Pactului National pentru Educatie".

Premierul a dat ca exemplu faptul ca, desi in Pactul pentru Educatie se prevedea depolitizarea conducerii scolilor, in Condul lui Andronescu acest lucru nu se regaseste, directorii scolilor pot avea in continuare apartenenta politica si sunt numiti de inspectorii generali, ei insisi numiti politic.

Alt exemplu de neconcordanta a Codului Educatiei cu Pactul se regaseste la capitolul asigurarii calitatii si ierarhizarii institutiilor de invatamant superior, la descentralizare-potrivit Codului resursa umana este gestionata de minister si inspectorate, si nu de scoli, si in privinta educatiei permanente, a mai explicat Boc.

"Aceste lucruri pe care vi le spun sunt produsul unei analize pe care am efectuat-o atat personal, studiind timp de o saptamana proiectul de lege, cat si in urma discutiilor care au avut loc ieri si astazi la Camera Deputatilor. Nu sunt partizanul absolut al niciunui pachet de legi, ci al unui proiect care sa respecte programul de guvernare si Pactul pentru Educatie", a spus premierul

Boc a anuntat ca a decis sa propuna o Comisie care sa aduca la aceeasi masa atat pe Ecaterina Andronescu, cat si pe Mircea Miclea, "cu expertii pe care domniile lor ii considera de cuviinta", si care sa integreze solutiile educationale pe baza programului de guvernare si a Pactului National pentru Educatie.

Prima intalnire a acestui nou for va avea loc joi, de la ora 10.00, la Guvern. "Comisia va fi coordonata de primul ministru in sensul ca va asigura practic cadrul de manifestare a acestei Comisii", a mai precizat premierul.

Boc si-a exprimat convingerea ca propunerea infiintarii unei asemenea Comisii, care sa-i reuneasca pe cei doi autori ai unor pachete legislative vizand Educatia "a stat pe buzele majoritatii celor care au participat la dezbaterea din Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Emil Boc, #Ecaterina Andronescu, #Mircea Miclea, #reforma educatie , #stiri politice