Bugetul pe 2010 ar putea fi adoptat pana la 20 ianuarie

Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 15:47
2010 citiri
Bugetul pe 2010 ar putea fi adoptat pana la 20 ianuarie

Conducerea Parlamentului urmeaza sa stabileasca cel mai probabil marti, 29 decembrie, calendarul votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2010, in conditiile in care proiectul a fost deja transmis, mai multe variante de dezbatere fiind deja discutate in sedinta Birourilor permanente.

Guvernul a transmis pe 24 decembrie la Parlament proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 si pe cel al bugetului asigurarilor sociale.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL) a sugerat in sedinta de miercuri a Camerei Deputatilor ca votul asupra Bugetului de stat pe 2010 sa aiba loc pana pe data de 16 ianuarie, insa secretarul Biroului Permanent al Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a explicat faptul ca parlamentarii au nevoie de timp pentru a face amendamente proiectului de Lege, inainte ca acesta sa fie trimis comisiilor de specialitate pentru dezbatere, fapt ce ar insemna prezentarea bugetului in plen cel mai devreme pe 20 ianuarie.

"Nu poti sa le ceri parlamentarilor ca intre 30 decembrie si 3 ianuarie sa stea de Revelion si sa faca amendamente, pentru ca nu le raspund primarii ca sa le dea amendamente, si nu pot discuta nici cu consiliile judetene, ca banuiesc ca toti, indiferent de culoare politica, au discutii cu judetele lor", a explicat Zgonea, potrivit stenogramele sedintei Birourilor reunite.

Zgonea a mai spus ca, in aceste conditii, Parlamentul poate convoca o sedinta extraordinara pentru a dezbate Bugetul cel mai devreme pe 16 sau 17 ianuarie. "Eu m-am uitat in program si am discutat si cu domnul Oltean (Ioan Oltean - n.r.) ieri, si am spus ca termenele sunt atat de stramte incat mai devreme de 20 ianuarie, indiferent cum ai face, nu se prezinta", a concluzionat Zgonea.

Geoana: Nu e un cap de tara daca va fi un decalaj de 2-3 zile

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a atras atentia ca pe 21 ianuarie va reveni in Romania misiunea FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, astfel incat, "la modul ideal", Bugetul trebuie aprobat pana atunci, dar nu ar fi "un cap de tara" daca va exista un decalaj de 2-3 zile.

"La modul real, nu este un cap de tara daca in saptamana in care stau la Bucuresti (misiunile internationale - n.r.), pe 21-28, se intampla un decalaj de 2-3 zile; nu este o chestiune care sa deraieze in mod fundamental discutia, pentru ca ei trebuie sa se bazeze pe un buget aprobat si publicat in Monitorul Oficial", a spus Geoana, care a confirmat ca Bugetul poate fi votat in perioada 18-20 ianuarie.

Ioan Oltean (PDL) a intervenit spunand ca Legea bugetului de stat este o chestiune de "responsabilitate" si "interes national", astfel incat adoptarea Bugetului poate avea loc pana cel tarziu pe 18 ianuarie, urmand un calendar strans. "Aici este vorba de responsabilitatea fiecarui parlamentar. Este o chestiune de interes national. Ne putem mobiliza cu totii sau nu? Daca vrem sa ne mobilizam, vin si parlamentarii PSD, si parlamentarii PD-L, si toti parlamentarii vin daca ne dorim", a spus Oltean.

Mircea Toader (PDL) si Eugen Nicolaescu (PNL) au intervenit la randul lor, spunand ca termenii de discutii in comisii trebuie "restransi", astfel incat Bugetul sa fie aprobat pana pe 17 ianuarie. Nicolaescu a mai propus ca Guvernul sa trimita Bugetul in forma electronica, pentru a fi distribuit mai usor in randul parlamentarilor, sugestie pe care Valentin Iliescu, reprezentantul Guvernului, a declarat ca a "retinut-o".

Conducerea Parlamentului va convoca cel mai probabil marti, 29 decembrie, o sedinta comuna a Birourilor Permanente pentru a distribui oficial proiectul Legii bugetului si stabilirea canlendarului.

Birourile Permanente reunite au luat in discutie, la 21 ianuarie, o scrisoarea din partea presedintelui Traian Basescu, prin care acesta a propus Parlamentului un program de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009- februarie 2010, dar au amanat o decizie pana dupa primirea proiectului de buget de la Guvern.

Scrisoarea presedintelui, obtinuta de NewsIn, prevedea ca votul de investire a Guvernului de catre Parlament sa aiba loc pana pe 23 decembrie, iar in perioada 28-29 decembrie sa fie depus bugetul de stat pe anu 2010 in Parlament.

Pana pe 16 ianuarie sa fie dezbatut si aprobat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, iar in perioada 16-19 ianuarie acestea sa fie publicate in Monitorul Oficial si sa fie invitate echipele de evaluare ale Uniunii Europene, Bancii Mondiale si FMI, propune seful statului.

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca in perioada 20-27 ianuarie ar urma sa aiba loc vizita delegatiilor de evaluare, iar intre 12 si 15 februarie bordul FMI sa aprobe urmatoarele transe pentru Romania.

"Cunosc ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program de functionare, insa doresc sa va aduc la cunostinta ca daca acest calendar ar fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de evaluare intre 20 si 27 ianuarie, astfel incat intre 12 si 15 februarie 2010 bordul FMI sa se intruneasca si sa aprobe urmatoarele transe de imprumut pentru Romania. In cazul in care institutiile statului nu vor respecta acest calendar, Romania va fi in situatia de a nu primi la termen finantarea din partea organismelor internationale", mai precizeaza Basescu in scrisoare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proiect buget 2010, #Parlament calendar buget 2010, #adoptare buget 2010 , #stiri politice