Conducatorii Romaniei si boala minciunii fara leac

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 August 2008, ora 22:40
3494 citiri
Conducatorii Romaniei si boala minciunii fara leac

De cum ajunge intr-o functie publica, oricat de modesta, un roman invata, probabil, doua reguli de baza: adevarul trebuie ascuns cu orice pret daca nu cumva este "de bine", iar cetateanul nu conteaza decat daca poate fi muls de bani.

Alta explicatie nu poate exista pentru situatiile halucinanate, unele dramatice, de care ne izbim la fiecare pas.

Zilele trecute aflam despre decizia Comisiei Europene de a sista platile SAPARD pe anul acesta pentru Romania, dupa ce o misiune de audit a constatat deficiente in sistemul de management si control. Cu alte cuvinte, nu mai primim bani pentru agricultura pe motiv de incompetenta si sub suspiciune de coruptie.

Ziele trecute afla presa, pentru ca Ministerul de Finante a primit vestea oficial in data de 9 iulie printr-o scrisoare semnata de Jean Luc Demarty, directorul general pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Asta dupa ce autoritatile romane fusesera atentionate asupra posibilitatii taierii fondurilor inca din luna martie a acestui an. Atunci, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa se conformeze cu strictete la criteriile de acreditare si protejarea intereselor financiare ale UE in implementarea a doua masuri din program.

Ce au facut autoritatile romane? Au creionat un plan de masuri pe genunchi, pe care l-au trimis si apoi l-au primit inapoi de la Bruxelles, iar atunci cand inevitabilul s-a produs, au bagat scrisorica intr-un sertar si ce s-au mai bucurat ca dupa cateva zile s-a aflat doar despre sanctionarea Bulgariei.

Intre timp, fermierii, care deja contractasera credite in asteptarea banilor SAPARD, au platit dobanzi in banci, si-au facut planuri si au dat telefoane peste telefoane la APIA sa vada de ce intarzie fondurile? Au fost mintiti. Iar minciuna i-a pagubit cu mii de euro.

De ce nu a comunicat urgent Ministerul Finantelor sau APIA despre sistarea fondurilor? Pentru ca au fost prea ocupati cu remedierea deficientelor, zic ei.

De fapt, au bagat gunoiul sub pres sperand ca, poate, banii vor fi deblocati inainte ca presa sa afle. Nu da bine o asemenea sanctiune in an electoral. Dar presa a aflat.

Ministrul Dacian Ciolos, pana acum o figura luminoasa, a iesit cu un discurs penibil in fata opiniei publice, incercand sa explice ca, de fapt, nimeni nu e vinovat pentru cele intamplate.

Poate Dumnezeu? Sau iar ne-o fi furat arbitrul? In loc sa vedem un val de demisii de la nivelul ministrului insusi, am avut parte de-o balamajeala care, poate, o fi credibila pentru unii alegatori, dar este doar ridicola pentru Bruxelles.

Joi ne-a izbit o alta stire. O femeie alcoolica, care si-a alungat proprii copii de acasa, a fost acceptata asistent maternal si a primit in grija un copil.

Ba chiar mai mult, nici nu a fost evaluata riguros la intervalele de timp impuse de lege. Asa se face ca a ajuns sa-l ucida cu bestialitate pe baiatul luat in grija "maternala".

Copilul de 4 ani a fost gasit mutilat, fara degete de la picioare si cu organele genitale taiate cu foarfeca.

Din nou autoritatile au incercat sa ascunda gunoiul sub pres. Ca femeia era in ordine, ca a fost evaluata cu regularitate, ca, stiti doar, voia Domnului a fost potrivnica.

Si din nou investigatiile au fost facute de presa. Ziaristii au descoperit ceea ce inspectorii Protectiei Copilului ar fi trebuit sa vada dintr-o privire.

N-au facut-o, un copil a murit cumplit, iar apoi au si incercat sa musamalizeze adevarul.

Sunt doua exemple dintr-o singura saptamana. Daca ne-am duce inapoi cateva saptamani sau cateva luni, bilantul ar fi tulburator.

Inconstienta si minciuna autoritatilor costa vieti si bani, insa nimeni, in afara presei, nu lupta cu aceste obiceiuri.

Dimpotriva. Va aduceti aminte cazul filmului Remes-Muresan, asa-numitul scandal "Palinca si caltabosi"?

Principala suparare a colegilor de cabinet ai ministrului surprins in timp ce lua mita, inclusiv a premierului, nu a fost fapta lui Remes, ci difuzarea filmului.

Probabil ca daca imaginile n-ar fi ajuns la presa, ci doar la sefii lui directi, Decebal Traian Remes ar fi si acum ministru al Agriculturii.

Daca n-ar fi existat presa, fermierii ar astepta si acum fondurile SAPARD blocate, iar Protectia Copilului ne-ar fi spus ca micutul ucis cu bestialitate era de fapt masochist.

Dar, nu-i asa, de ce-si baga Comisia Europeana nasul in ciorba noastra? Stim noi mai bine ce avem de facut!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comandant Hezbollah, lichidat de armata israeliană. Ismail Yousef Baz a fost ținta unui atac în Liban VIDEO
Comandant Hezbollah, lichidat de armata israeliană. Ismail Yousef Baz a fost ținta unui atac în Liban VIDEO
Comandantul regiunii de coastă al Hezbollah a fost lichidat de armata israeliană în urma unui atac aerian efectuat marţi, 16 aprilie, relatează The Times of Israel. Ismail Yousef Baz, al...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#minciuna, #copil, #ucis, #SAPARD, #autoritati, #ascuns , #stiri politice