Cum salvam planeta? Simulam eruptii vulcanice!

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2009, ora 00:07
4575 citiri
Cum salvam planeta? Simulam eruptii vulcanice!

Cele mai luminate creiere din Marea Britanie au semnat o serie de propuneri controversate cu privire la modalitatile cele mai bune de a salva planeta, daca eforturile de limitare a emisiilor de gaze poluante nu dau rezultatele scontate.

Aceste propuneri implica geo-inigineria, adica manipularea climei globale prin intermediul unor noi tehnologii, la scara masiva.

Societatea Regala britanica a avertizat ca daca liderii lumii nu ajung la o intelegere cu privire la reducerea semnificativa a emisiilor poluante dupa conferinta pe problemele climei din decembrie, de la Copenhaga, s-ar putea sa nu mai fie alta solutie decat introducerea unor masuri drastice de "geo-inginerie" a climei, scrie The Independent.

"Geo-ingineria va fi, din punct de vedere tehnic, posibila in cazul climei Pamantului. Cu toate acestea, tehnologia este abia concretizata si exista inca incertitudini majore cu privire la eficienta si impactul sau asupra mediului", se arata in raport.

Proiectele de geo-inginerie suna a roman SF si pana de curand riscau sa arunce in ridicol cercetatorul care indraznea sa propuna asa ceva, insa, potrivit oamenilor de stiinta, faptul ca omenirea nu reuseste sa actioneze concentrat impotriva incalzirii climatice, a readus in discutie aceasta optiune "B" in cel mai serios mod cu putinta.

Un astfel de proiect presupune fertilizarea planctonului marin cu pudra de fier sau, un altul, injectarea particulelor de sulfat in atmosfera pentru a simula efectul de racire al eruptiilor vulcanice.

Toate ideile vehiculate pana acum sunt controversate si niciunul nu este fara riscuri, desi oamenii de stiinta avertizeaza ca trebuiesc luate serios in considerare, daca metodele conventionale de reducere a poluarii nu-si ating tinta.

"Este un adevar neconfortabil ca, daca nu reusim sa reducem semnificativ emisiile de dioxid de carbon, ne indreptam spre un viitor climatic neconfortabil si plin de provocari, iar geo-ingineria va fi singura optiune la indemana pentru a limita cresterea temperaturilor", a precizat profesorul John Shepherd, de la Centrul National de Oceanografie din Southampton.

"Geo-ingineria si consecintele sale sunt pretul pe care s-ar putea sa trebuim sa-l platimdaca nu reusim sa actionam asupra schimbarii climatice", a avertizat el.

Raportul imparte proiectele de geo-inginerie in doua categorii: tehnicile de indepartare a dioxidului de carbon din atmosfera si proiectele de contracarare a efectelor incalzirii climatice prin reflectarea luminii solare inapoi in spatiu.

In ceea ce priveste radiatile solare, raportul precizeaza solutii variate, de la vopsirea acoperisurilor in alb la instalarea in spatiu a unor oglinzi uriase. Oamenii de stiinta pariaza mai mult pe acestea din urma, precizand ca sunt mai ieftine si mai rapide decat metodele de eliminare a dioxidului de carbon din atmosfera.

Cu toate acestea, au si ele partile lor negative: nu rezolva cauza problemei incalzirii globale sau acidificarii oceanelor, tratand doar efectele.

In aceste conditii, ar fi preferabile metodele de indepartare a dioxidului de carbon din aer, intrucat ar "reintoarce efectiv sistemul climatic la starea sa naturala" si implica si mai putine riscuri. Problema acestor proiecte, in afara de clasica "impadurire", este insa ca au costuri exorbitante si efectele lor nu sunt dovedite.

O idee este eroziunea sporita a rocilor silicate - practic, accelerarea unui proces natural in care dioxidul de carbon din aer reactioneaza cu mineralele silicate pentru a forma roci carbonate care prind inauntru gazele poluante.

O alta presupune captarea dioxidului de carbon in dispozitive care pot filtra aerul, eventual alimentate cu energie solara.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#incalzire globala solutii, #geoinginerie solutii incalzire globala , #stiri politice