Cumpana guvernarii in 2014: Rosia Montana se intoarce (Opinii)

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 07:35
4689 citiri
Cumpana guvernarii in 2014: Rosia Montana se intoarce (Opinii)

"Acum domnul ministru liberal Andrei Gerea, in care eu am toata increderea, trebuie sa vina cu un nou proiect pentru ca a fost o propaganda ca e o lege a minelor dar, de fapt, este despre Rosia Montana.

Nu, se referea la Remin Baia Mare care altfel se inchide si intra in faliment, la ConversMin, la CupruMin, la toate exploatarile de resurse minerale si domnul Gerea are mandat si din partea mea, dar si din partea, cred, a domnului Antonescu de a veni cat mai repede cu un proiect care sa fie adoptat de Parlament". Declaratia ii apartine premierului Victor Ponta. Ceea ce vrea sa spuna e ca se va face cat de curand o lege pentru minerit. A se citi "pentru Rosia Montana"

Eu am mai spus-o si o repet. Protestatarii din strada au esuat in mare parte in a-i impiedica pe parlamentari sa voteze aprobarea proiectului de la Rosia Montana. Nu total, presiune a fost, mai ales la inceput. Dar tot cred ca a fost un esec. Altfel nu se ajungea la vot.

Motivul pentru care Legea minelor nu a devenit realitate (desi a fost votata de majoritatea parlamentarilor USL) a fost ca Puterea a fost prea lenesa sa-si mobilizeze oamenii si sa ajunga la numarul necesar trecerii unei legi organice. Daca s-au simtit suficient de siguri pentru a o pune pe ordinea de zi si pentru a o vota, inseamna ca cei de la USL nu s-au simtit presati atat de mult.

Totusi, cred ca, daca adopta noua Lege a minelor - si de data asta par mai decisi - guvernantii se vor confrunta cu revenirea miscarilor de strada. Poate mai importante decat cele din toamna, desi asta depinde - si nu e gluma - de cat de frig va fi in Romania in momentul votului. Si as miza pe faptul ca o vor adopta cand va fi viscolul cel mare.

Oricum, nu va trece fara urmari, indiferent de majoritatea parlamentara care o adopta - cu PNL sau fara PNL. Chiar cred ca va fi si o problema care poate contribui la ruperea USL, numai daca ma gandesc la faptul ca Antonescu se va gandi de 2 ori inainte sa piarda si mai mult electorat tanar. PNL va fi - pentru a cata oara - in fata unei alegeri etico-politice. Va fi interesant!

Oricum, nici nu ma gandeam ca Ponta va renunta vreodata la a face exploatarea de la Rosia Montana.

E sansa de a acoperi mari "gauri" la buget, de a hrani clientela, de a-ti asigura un climat economic cat de cat linistit. Si de a scapa de PNL, la o adica, desi mai probabil e sa se intample dupa.

Oricum ar fi, incercarea - reusita sau nu - de a da unda verde exploatarii de la Rosia Montana va pune la incercare relatia guvernarii cu societatea. Strada va avea din nou un cuvant de spus. Daca e suficient de decisa, consecintele sunt greu de anticipat.

Stim doar ca o noua incercare de a da "unda verde" exploatarii nu va trece neobservata. Ba din contra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana lege 2014, #proiect Rosia Montana 2014 , #stiri politice