De unde ar putea aparea noii lideri politici ai Romaniei? Pericolul lui Traian Le Pen Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 09:07
13195 citiri
De unde ar putea aparea noii lideri politici ai Romaniei? Pericolul lui Traian Le Pen Interviu
Foto: Facebook/Mihaela Miroiu

Premierul poate cere sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat in cazul ministrului Toba unui universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. "Exista tipuri de plagiat absolut evidente si n-ai nevoie de niciun fel de comisie", afirma prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Mihaela Miroiu a explicat de ce de la inceput, prin alcatuirea sa, Consiliul National de Etica a fost imoral si cum putem iesi din epidemia de plagiat.

Prof. univ. dr Mihaela Miroiu a analizat si posibilitatile guvernului Ciolos, profilul politic al premierului, dar si perspectiva viitorului an electoral: "Lumea s-a schimbat foarte mult, manipularile de presa nu mai au acelasi efect. E o mare discrepanta intre inapoierea partidelor si mersul societatii".

Avem o premiera in politica romaneasca, primul guvern integral independent politic. Dupa cum l-ati vazut conturat si pornit, ce sansa ii dati nu atat sa supravietuiasca, cat sa faca ceva?

Sa inceapa sa faca ceva, adica sa reaseze putin fundamentele administrative si, probabil, regulile electorale, sa se ocupe de un buget caruia nu poate sa ii schimbe insa structura. Pentru un guvern cu mandat de un an, principalul succes va fi legat de strategia cu mult mai coerenta de atragere a fondurilor europene, adica vom rata mai putin. Presupun ca va fi mai dificila trucarea licitatiilor.

Schimbari spectaculoase nu au cum sa fie, nu e un guvern de dezvoltare strategica. In general, in deceniul acesta, cu sau fara tehnocrati, nu e posibila o guvernare strategica. Un an poti guverna cu ochii la probleme care trebuie rezolvate, dupa care intorci ochii spre alegeri.

Partea buna e ca actualul guvern nu are motive sa-si intoarca ochii spre alegeri, guverneaza nepopulist ceea ce orice guvern politic nu ar fi facut pentru ca risca sa piarda. In sensul acesta cred ca partidelor le convine situatia.

Le convine resetarea fundamentelor administrative pe care va asteptati sa o inceapa guvernul Ciolos?

Partidele nu au ce face, ca le convine sau nu. Sunt prinse in corzi. Stiu ca trebuie sa se pregateasca diferit pentru alegerile care urmeaza. Cine crede ca partea activa a cetatenilor Romaniei s-a rezumat la proteste pentru schimbarea unui guvern se insala.

Oamenii vor sta cu ochii pe listele electorale si ar trebui sa caute tipul de candidati solicitati: eficienti si integri. Daca defileaza cu altceva e posibil sa se trezeasca cu un scor electoral foarte mic sau chiar in afara Parlamentului.

Segmentul care a iesit in strada reprezinta cu adevarat masa critica, care sa determine o schimbare masiva de exigente electorale?

Este suficient sa fie o masa critica in opinia publica vizibila si eu cred ca este. Lumea s-a schimbat foarte mult. Nu mai putem pedala pe electoratul rural imbatranit pentru ca el nu numai ca s-a diminuat, dar depinde mai mult de copiii plecati in Occident decat de statul roman. Iar acesti copii au alte opinii si exercita presiune serioasa asupra parintilor ca acestia sa voteze mult mai lucid.

Eu cred ca mijloacele de informare sunt incomparabil mai multe, cea mai mare parte din electoratul instruit e si pe retelele sociale, fapt pentru care manipularile de presa nu mai au acelasi efect.

Si se va conforma politicul acestui tip de electorat, fie ca vorbim de partide vechi care trebuie sa se reformeze sau de partide noi?

Deocamdata nu vad niciunul in care acest electorat sa se regaseasca. Dar timpul scurs de la tragedia de la Colectiv si de la instalarea noului guvern e scurt.

Partidele ar trebui sa aiba o baza serioasa de specialisti in diverse domenii, apti sa faca proiecte de politica publica in domeniile respective. Deocamdata partidele noastre improvizeaza ingrozitor, sunt amatoristice, au ignorat si asociatiile profesionale, si asociatiile civice si daca nu schimba macazul dupa maximum doua cicluri electorale dispar.

Trebuie sa se grabeasca. Societatea profesionala si civica din Romania a luat-o cu mult inaintea partidelor. E o mare discrepanta intre inapoierea partidelor si mersul societatii.

Se vadesc lideri noi care sa coaguleze formatiuni noi sau sa le innoiasca pe cele consacrate?

Nu se vadesc pentru ca pana acum partidele nu i-au scos in fata. Dar iata ca miscarea facuta de presedintele Iohannis a scos niste oameni noi in fata. Ei nu sunt explicit in partide desi fac politici, sunt capabili sa faca politica, dar nu fac politica de partid.

Dl Ciolos are profilul unui politician?

Dl Ciolos mi se pare un om foarte serios, mai degraba croit pe profilul ministerial, managerial. Un lider politic trebuie sa fie si un inspirator. Nu cred ca Dacian Ciolos este o personalitate inspiratoare, cu discurs si charisma care sa fie urmate. Dar in acest moment nu avem niciunul de tipul acesta. Suntem in deficit nu numai de competente si integritati, ci si de personalitati inspiratoare.

Asta nu inseamna ca oamenii acestia nu exista. Cunosc personal multi care se pot dezvolta in aceasta directie. Dar partidele nu ii cauta exact in bazinele in care ei exista. Si filiera cea mai importanta este cea care produce absolventi, masteranzi sau doctori in stiintele guvernarii.

Ei stiu ce inseamna lidership politic, ce inseamna ideologie, partide, stat de drept, viata parlamentara, au valorile substantiale ale Europei vremii noastre.

Din pacate ceea ce mi se pare mie ca se dezvolta acum ca alternativa este un partid de lider ca acela condus de Basescu, care stie ca exista un culoar neacoperit. Mie imi creeaza un sentiment de Traian Le Pen.

Este o alternativa cu potential de succes?

E posibil sa aiba succes si de aceea nu sunt deloc fericita cu ea. O orientare nationalist militaroasa, tipic populista (exista un baston de Hugo Chavez in Basescu) o sa aiba succes la o categorie de personaje mai macho-iste cu un sentiment al unei virilitati atasate de politica. Cred ca va castiga mult pe parcurs.

Vorbim despre lideri barbati, dar vreo noua Mona Musca se contureaza?

Nu am mai avut o alternativa nici pe departe de valoarea ei, dar sunt femei care au capacitate de lidership si care sunt mai bune decat ce iese in fata. De exemplu, Renate Weber e foarte buna, are un grad exceptional de competenta. Andreea Paul este capabila de batalii politice si are substanta serioasa in raport cu oferta actuala a PNL. La PSD, ar putea fi Corina Cretu.

Guvernul Ciolos a inceput sub semnul scandalului presupusului plagiat al dlui Toba. Si sunt voci care il acuza pe premier ca intarzie eliminarea din guvern a ministrului suspectat de furt intelectual. Impartasiti acest punct de vedere?

Daca ne-am lua numai dupa acuzatii, am ajunge cu totii la pamant in 24 de ore. Nu poti inlatura, desfiinta un om fara probe. Emilia Sercan se pare ca le detine. Are in oglinda sursa plagiatului si plagiatul ca atare.

Premierul poate cere sa se pronunte un universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. El poate sa verifice si sa spuna: omul acesta a plagiat, indiferent ce declara o comisie sau alta. Exista tipuri de plagiat absolut evidente si n-ai nevoie de niciun fel de comisie.

Consiliul National de Etica a girat abuzul de putere, este o comisie imorala. Alcatuirea ei a constrazis dintr-un bun inceput in totalitate etica universitara. O comisie de etica trebuie sa reprezinte pe cei care pot sa fie victimele abuzului de putere.

CNE cuprindea numai profesori universitari sau cercetatori gradul I cu functii importante in universitati. Pe cei subordonati nu-i reprezenta deloc. Nu continea nicio femeie, niciun om cu grad didactic mai mic, niciun tanar, niciun reprezentant al personalului nedidactic, niciun reprezentant al studentilor si doctoranzilor. Sa nu uitam ca problemele de etica din invatamantul superior romanesc nu se reduc la plagiat.

Comisia aceasta care trebuia sa sanctioneze abuzul de putere era formata din oameni ajunsi pe cea mai inalta treapta de putere universitara. Era o farsa. Si stiu asta pentru ca in 2005 am coordonat cercetarea universitara pe etica in universitatile romansesti.

Am facut proiectul de Cod de etica universitara si proiectul de alcatuire a comisiilor universitare, pe care le-a luat in considerare ministrul Miclea cand a dat ordin ca toate universitatile sa aiba coduri si comisii de etica. Deci stiu ce trebuia sa fie inauntru.

Plagiatul pare deja endemic. Cum iesim din povestea aceasta?

Nu inteleg de ce anumite categorii de stiinte al caror rol este profesionalizarea oamenilor, cum este cazul stiintelor militare, au conduceri de doctorate si fac cercetare doctorala. Daca militarii vor cercetare, sa se aloce la universitatile care se ocupa fundamental cu cercetarea sociala sau tehnica si sa o faca acolo. Si daca vor sa faca apoi cercetari secrete, sa le faca in cadrul propriilor institutii si sa le secretizeze cat vor.

Un doctorat este un produs al cunoasterii care e public. Nimeni nu imi poate invoca secretul militar, de stat sau alta trasnaie in interiorul unui doctorat. Fapt pentru care prezenta doctoratelor acolo e aberatia numarul unu.

O alta chestiune tine de experienta mea de 15 de ani de cand conduc doctorate. Fie sunt eu incapabila, fie e ceva in neregula cu altii, din moment ce eu, ca timp si minte, abia cuprind un echilibru intre cursuri, cercetarile doctoranzilor mei si propriile mele lucrari. Si sunt doar profesoara, nu sunt si ministra, nu predau in nu stiu cate parti, nu sunt "parerista" toata ziua etc. Faptul de a fi atat de omnipotent e dubios.

Cercetarea doctorandului trebuie ghidata pas cu pas, asa cum face o invatatoare cu un copil analfabet pana e in stare sa faca ecuatii de gradul I sau II. Dar numai asa te poti asigura ca omul acela cunoaste teoriile si metodele domeniului, ca a frecventat serios bibliografia temei de care se ocupa, ca este in stare sa proiecteze cercetarea, ca este in stare sa o faca si sa ajunga la niste rezultate relevante pentru cineva.

Doctoratul este atestatul ca poti face cercetare in mod autonom. Nimic altceva. Si cum demonstrezi ca poti face asta cand ai preluat la greu munca altuia?

De ce le trebuie totusi doctorat unor oameni care nu fac cercetare, nu au cariere unversitare serioase?

Unii sunt atat de goi incat daca le iei functiile, titlurile, gradele nu mai ramane nimic din ei. Felul lor de a se percepe pe ei insisi ca importanti e colectia de ceva, de case, de titluri, de functii, de grade, de ce vrei. O forma de goliciune extrema care se umple cu o bulimie simbolica si sociala ca sa nu sune ca un bidon gol.

Am vazut oameni exceptionali care nu vor sa auda de doctorat, nu ii intereseaza, au substanta, se simt bine cu ei si ceea ce fac, e o tampenie sa faci un doctorat daca nu vrei sa obtii aceasta abilitate necesara invatamantului superior si cercetarii.

Cum iesim?

Chestia cu doctoratele la control e o utopie, ca sa nu zic prostie. Cine sa le poata controla? Si povestea cu programele anti-plagiat merge poate doar pentru plagiatele ultragrosolane, dar exista multe feluri de plagiat. Dar exista si teze de o prostie monumentala. Ne uitam la plagiate pentru ca acolo sunt rezultatele.

Pana la urma nu poti sa stii daca cineva are cu adevarat abilitati de cercetare si invatamant superior dobandite prin doctorat decat prin ceea ce face ulterior doctoratului. Prin ceea ce publica si este citat, folosit de comunitatea de specialisti, prin ceea ce face ca sa ii aduca pe studenti in sistemul sau de referinta. Nu ai cum altfel.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#guvern Ciolos reforma, #Toba plagiat Comisie etica , #stiri politice