Dragnea, la o greseala distanta de punctul critic. A inceput infrangerea PSD la prezidentiale - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Martie 2018, ora 07:00
31854 citiri
Dragnea, la o greseala distanta de punctul critic. A inceput infrangerea PSD la prezidentiale - Interviu

Niciodata PSD nu s-a apropiat asa de mult ca acum de ultimii ani ai lui Ceausescu. A scazut masiv in sondaje pentru ca incepe sa piarda imaginea de partid capabil sa guverneze, iar situatia nu se va imbunatati pentru ca nu are cine sa schimbe ceva in bine. Votantii se simt frustrati, pentru ca nu asta e guvernarea PSD la care se asteptau, afirma sociologul Barbu Mateescu.

Liviu Dragnea poate fi la o greseala distanta de a atinge un punct critic de la care Ponta sa devina din nou semnificativ, dar fostul premier nu degaja energia fara de care nu ai cum sa obtii sustinerea unor oameni care acum se uita cu antipatie la Dragnea, a explicat Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Barbu Mateescu a vorbit si despre sansele lui Liviu Dragnea la prezidentiale si jocul riscant pe care il face: "pentru PSD, a fi la putere e inceputul infrangerii la prezidentiale".

Sunt invocate mai multe sondaje care ar indica o scadere pronuntata a procentelor PSD. E credibil?

In general cand mai multe firme dau aceleasi rezultate, lucrurile cam asa stau. Nu exista niciun sondaj in spatiul public, nici macar ca un gest de propaganda, care sa dea PSD la macar 35%.

Procente cu 2 in fata nu sunt totusi prea severe?

Diferenta dintre 29 si 31 e simbolica, la fel de mare ca aceea intre 25 si 27. Dar cel mai important este trendul si, in mod evident, se intampla ceva in randul publicului care sustinea PSD.

Ce se intampla?

Cred ca principala problema e legata de o imagine pe care PSD a avut-o mult timp chiar si in randul celor care il simpatizau. Si anume ca era partidul care avea un corp capabil de administratori, oameni capabili sa managerieze institutiile publice. Un fel de 15 mii de specialisti ai CDR.

Pentru votantii PSD este foarte importanta notiunea de stabilitate, lucrurile nu se petrec repede, ci pe baza unui plan bine gandit. Intra in ecuatie si repectul pentru elita politica, pentru oamenii care beneficiaza de incredere tocmai in ideea ca sunt capabili.

Ei bine, exact imaginea de partid capabil, care nu se grabeste, care ia decizii mai lent decat altii, dar le ia in folosul electoratului, a fost pusa sub semnul intrebarii de-a lungul lui 2017.

Apar tot mai des declaratii ale unor lideri PSD care vorbesc despre incapacitatea de a stapani administratia, exista proiecte, programe pe care nu reusesc sa le implementeze. Este o problema noua. Nu exista asa ceva pe vremea lui Adrian Nastase.

Toate acestea se simt in actiuni concrete: instabilitate guvernamentala, revolutie fiscala. Iar votantii se simt frustrati pentru ca nu asta e guvernarea PSD la care se asteptau.

Ce efect a avut recentul Congres PSD asupra acestor votanti dezamagiti?

Nu cred ca a rezolvat ceva. Acel electorat astepta niste masuri concrete, la punctele 1,2 si 3 congresul a fost despre Dragnea, lui i-a fost util, dar nu a avut menirea sa restabileasca legatura dintre fosti votanti si partid.

Dragnea nu e solutie politica buna pentru ei. Nu e un om care beneficiaza de increderea electoratului PSD.

Din punct de vedere strict politic, nu discutam viata personala a nimanui, aducerea la Congres a prietenei lui Liviu Dragnea si asezarea ei in primul rand a avut vreo semnificatie? Multe televiziuni s-au si grabit sa o prezinte in chenar de posibila prima doamna.

Eu as vorbi despre sultanism. S-a tot discutat ca PSD seamana cu PCR, dar niciodata PSD nu s-a apropiat asa de mult ca acum de ultimii ani ai lui Ceausescu.

Fostii lideri PSD nu si-au pus reflectoarele pe partenerele lor de viata, incadrandu-le in viata partidului. Asta e fara precedent. Implicarea Elenei Basescu in politica, pentru care fostul presedinte a fost atat de criticat, reprezinta un fulg pe langa ce se intampla acum.

Vi se pare ca la Congres Liviu Dragnea a vadit ambitii prezidentiale? A avut in discurs tuse de politica externa, a vorbit despre evaluarea ambasadorilor, domenii ale presedintelui.

E foarte riscant pentru ca Liviu Dragnea are sanse infime sa castige. Dar e un joc complicat.

Pe de-o parte, el nu vrea sa permita aparitia unui alt candidat la prezidentiale care sa devina o persoana puternica. Pe de alta parte, in acest moment nu exista un candidat al PSD mai slab decat Liviu Dragnea.

Si el stie ca dupa o infrangere electorala, nu pentru alte motive, PSD isi da jos liderul. Liviu Dragnea nu a avut pana acum nicio infrangere electorala.

Deci cred ca mai degraba scenariul lui pentru 2019 va fi o noua Dancila sau chiar Viorica Dancila insasi, care sa nu aiba o forta foarte mare si de imaginea careia sa se poata distanta dupa un esec.

Calin Popescu Tariceanu ar fi o solutie?

Cand devii presedintele Romaniei se schimba planul de discutie. Si e destul de logic ca relatia dintre PSD si Tariceanu odata devenit presedinte nu ar mai fi aceeasi. Tariceanu ar deveni cu mult superior PSD ca popularitate si forta mediatica.

Ei au patit-o oarecum cu Crin Antonescu. C.P. Tariceanu vrea sa fie candidat si le va spune la un moment dat: ati incercat atatia ani cu un candidat PSD pur sange, hai sa venim cu oferta mai complexa, adica eu, cu nuante de dreapta inca din primul tur.

Deci depinde de memoria institutionala a PSD si de felul in care estimeaza Dragnea relatia cu Tariceanu dupa o eventuala victorie.

Congresul a aratat un PSD foarte schimbat. Un partid emasculat, docil, fara nerv. Ce se intampla cu el?

Au existat oameni impiedicati sa candideze. Si inainte castiga cine trebuie, dar macar exista o mica platforma de dezbatere.

Unde sa fie dezbatere? In CEX-ul acela la fel de inert precum Comitetul central din 80-89? Forta partidului este in capacitatea de a extrage idei, reactii, concluzii de la baza, de la cei care intra in contact real cu societatea.

Si de ce nimeni nu a avut o reactie la blocarea candidaturilor, la lipsa dezbaterii?

Unii sunt cumparati cu functii prin ministere si institutii publice, iar in multe filiale sunt presedinti interimari, unii de ani de zile. Ei sunt pusi de Dragnea, iau deciziile in filiala, dar nu sunt confirmati de ea prin vot pentru ca testul acesta e prea mult si pentru Dragnea.

In plus, e o problema mare de resursa umana la PSD, nu doar la guvernare. Si resursa politica lipseste. Nu prea mai exista oameni care sa stie sa faca politica, care sa stie sa extraga ce e relevant din pulsul opiniei publice, care stiau sa duca PSD la atingerea scopurilor fara sa straneasca reactii virulente.

Il ajuta pe Dragnea acest discurs agresiv despre statul paralel? Razboiul dezvaluirilor?

Mi-e greu sa masor daca tema e populara, dar nu pare sa ajute foarte mult dupa cum se vede din scaderea intentiei de vot pentru PSD si din cifrele jenante ale lui Dragnea. Utilitatea e din alt punct de vedere.

El se confrunta cu zvonuri si afirmatii tot mai clare ca ar fi avut colaborare cu institutiile statului, ceea ce, in sine, nu e o problema avand in vedere ce a fost si ce este el in politica romaneasca, dar ii strica imaginea. Si atunci trebuie sa strige foarte tare ca sa acopere celelalte voci care spun ca hotul striga hotii.

Se deschide un culoar politic pentru Victor Ponta?

Ponta are doua probleme. Prima e ca banii sunt la Dragnea si e nevoie de un eroism vecin cu nebunia pentru a pleca de la bani. A doua este relatia lui cu partidul, care nu a fost senzationala.

Liviu Dragnea poate fi la o greseala distanta de a atinge un punct critic de la care Ponta sa devina din nou semnificativ. Dar am senzatia ca lui Victor Ponta ii lipseste putin energia.

Ce face Victor Ponta in fiecare zi? Nu exista semne ale activitatii lui, nu e in teritoriu, nu organizeaza filiale, nu face un tur prin tara, conferinte in resedinte de judet unde sa discute cu publicul.

E nevoie de multa munca si multa energie pe care nu o degaja si fara ea nu ai cum sa obtii sustinerea unor oameni care acum se uita cu antipatie la Dragnea. Trebuie sa ai argumente cu care sa ii convingi sa vina de partea ta in loc sa astepti sa pice Dragnea.

E pacat pentru ca momentul e foarte fertil pentru el.

Unde se duce electoratul pierdut de PSD?

O parte au devenit indecisi, deci PSD ii poate recastiga sau nu vor mai veni deloc la alegerile viitoare. Si e posibil sa se duca spre ALDE, care e un fel de lac de acumulare pentru PSD.

E relatia pe care PDSR o avea cu partidele din patrulaterul rosu. Daca ti se parea ca Iliescu nu era destul de dur la adresa maghiarilor, te duceai la PUNR in sondaje. Rolul acesta in joaca acum ALDE.

Poate atrage ALDE votantii saraci pe care se bazeaza PSD?

Asta e o mitologie. Votantii saraci din orasele mici si din rural sunt un stalp de sustinere pentru PSD. Dar mai exista stalpul micii birocratii locale, al intelectualitatii dependenta de banii de la buget mai ales din orasele mici si foarte mici ale Romaniei. Sunt oameni de alta textura si Tariceanu poate fi mai atragator pentru ei decat Dragnea.

Cifrele arata o crestere a opozitiei. E reala?

Din datele mele e o crestere reala. E o remobilizare a publicului opozitiei cam ca in 2014.

Traim vremuri interesante. In mod normal, o guvernare PSD nu se erodeaza atat de repede. M-am uitat la baze de date ale sondajelor din 2001- 2002, cand PSD, tot dupa un an si ceva de la alegeri, era la 55-60% intentie de vot. Si vorbim de sondaje reale, nu propagandistice.

Pe de alta parte, in alte cicluri electorale, opozitiei ii lua 2-3 ani sa-si revina. In guvernarile PSD de obicei publicul anti-PSD e inert si priveste cu scepticisim opozitia care, la randul ei, are nevoie sa se reorganizeze.

Dar guvernarea din 2017, de la OUG 13 la revolutia fiscala si caderea guvernelor, a tinut publicul anti-PSD intr-o stare de interes atipica la timp atat de scurt dupa alegeri.

Intr-un scenariu foarte probabil in care PSD pierde prezidentialele este posibil ca PSD sa vina cu alta garnitura. Nu cred ca partidul va putea incasa o infrangere foarte lejer. Cred ca peisajul va fi in mare schimbare.

De ce considerati atat de probabila infrangerea PSD la prezidentiale?

Sunt niste mecanisme. Ultima data cand PSD a avut puterea si a castigat si prezidentialele era in 1992. Dupa aceea a pierdut prezidentialele cand a venit de la putere.

Si asta pentru ca PSD creeaza antipatie fata de el. De aceea a avea putere pentru PSD e inceputul infrangerii la prezidentiale. Nu stie cum sa relationeze cu societatea astfel incat sa tina acasa oamenii care il antipatizeaza.

Adrian Nastase a pierdut prezidentialele desi dupa un de guvernare statea infinit mai bine decat sta acum Dragnea.

Si mai e pana la prezidentiale, PSD risca sa faca greseli in continuare, pentru ca nu exista resursele umane care sa impiedice aceste greseli, deci va urma ceva foate asemanator cu ceea ce am vazut pana acum.

Dar daca pleaca de la guvernare ca sa abordeze prezidentialele din opozitie?

Asta ar insemna sa plece de la bani. Daca ii intrebati pe pesedisti ce vor, prezidentiale sau inca cinci contracte, toti vor alege contractele.

Cum apreciati evolutia lui Klaus Iohannis care ofera electoratului sau dusuri reci si dusuri calde intre vacante si lungi taceri?

El creeaza intr-adevar o oarecare nemultumire, dar momentul important va fi 2019 cand se va pune intr-adevar problema evaluarii sale de catre electorat: merita sau nu inca un mandat?

La inceputul lui 2009, Traian Basescu avea intentie de vot 50% in primul tur, dar cu trecerea lunilor, tot mai multi oameni au inceput sa se intrebe daca e optiunea cea mai buna.

In 2019, Klaus Iohannis va trebui sa comunice foarte mult si foarte bine inca de la inceput pentru a-si inrama, a-si defini mandatul. Daca nu o face el, o vor face altii.

Va fi interesant cum se va profila si USR fata de prezidentiale. Au spus ca vor avea candidatul lor. Eu cred ca unificarea candidaturilor in primul tur ar fi o greseala. Existenta unor candidaturi care sa ii colecteze pe cei nemultumiti de Iohannis prezinta multe beneficii.

Pe de-o parte pentru presedinte, care poate sa capteze electoratul celorlalti candidati in turul al doilea cu ajutorul campaniei toxice pe care o va duce probabil PSD. Pe de alta parte, pentru fortele politice care vor sustine acesti candiati. Ele vor colecta vizibilitate, voturi si sustinere.

Si pana la urma trebuie sa descoperim cu totii ca mai mult decat prezidentialele conteaza parlamentarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#PSD scadere sondaje, #Dragnea candidat prezidentiale , #stiri politice