Drama contemporana a Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 20:30
17760 citiri
Drama contemporana a Romaniei

Drama contemporana a Romaniei are trei coordonate fundamentale, fiecare grava, in sine, dar cu adevarat devastatoare prin ingemanare. Si o sa va surprind, probabil, cand o sa va spun ca nu ma refer in principal la PSD.

PSD este exact ceea ce era previzibl sa fie, ceea ce stie el sa fie. Nu este la primul asalt impotriva justitiei. Am avut suspendari, am avut mai multe marti negre, periodic liderii PSD si-au dus penalii cu alai la DNA. PSD este un partid ai carui lideri au mai alunecat spre dictatura. Adrian Nastase o fi fost vreun democrat?

Dar spatiul electoral de miscare al unui partid este atat de mare pe cat i-l permite vigoarea celorlalte partide, iar spatiul de miscare al unei puteri depinde de vigoarea opozitiei si de forta institutiilor menite sa asigure echilibrul puterilor si respectarea regulilor jocului.

PSD este acum instrumentul unui dictator, care distruge tara felie cu felie, pentru ca poate, pentru ca rezistenta politica si institutionala care ar fi trebuit sa-l opreasca nu exista.

Motiunea de cenzura a PNL a fost un succes doar pentru ca n-a trecut. De-abia daca Liviu Dragnea se hotara sa abandoneze corabia care se scufunda, ceea ce, asemeni lui Barbu Mateescu, cred ca are de gand atunci cand situatia economica si sociala va deveni critica, pentru PNL si USR incepea drama pentru ca nu au o alternativa clara.

Nu cred ca acesta a fost motivul real pentu care UDMR nu a sustinut motiunea de cenzura, dar Kelemen Hunor are dreptate cand spune ca demersul a fost de o inacceptabila superficialitate. Intr-o tara serioasa, cum e Germania de exemplu, motiunea de cenzura este prezentata de cel care urmeaza sa devina premier daca ea trece si contine practic contra-oferta, adica programul alternativ de guvernare. Motiunea PNL -USR a fost o compunere cu un titlu infantil, prezentata de cine s-a gasit pe acolo. In aceste conditii, efectul a fost in buna masura o automotiune.

De remarcat rezistenta la baioneta a reprezentantilor PNL si USR in comisia de hacuire a justitiei, dar eu vorbesc aici de proiect pozitiv, de alternativa viabila, nu de rezistenta disperata.

Pana cand opozitia nu se va manifesta ca o autentica alternativa, coagulata, cu proiect solid, strada si rezistenta punctuala ca aceea din comisie vor putea cel mult sa opreasca pe moment niste monsturozitati, dar nu va exista nicio sansa de constructie. Vom functiona mereu pe avarie.

A doua mare problema, valabila de aceasta data pentru intreaga clasa politica, este lipsa de lideri. Daca PSD ar avea lideri vigurosi alternativa la Liviu Dragnea, cu siguranta ca aceasta nu ar putea impinge partidul spre sinucidere colectiva. Ar avea cine sa-l opreasa, cine sa-i ia fraiele. Daca PNL si USR ar avea lideri vigurosi, ar construi alternativa si ar prelua energia strazii.

Iar a treia coordonata este lipsa unei institutii cu adevarat independente care sa functioneze ca ultim arbitru. Adica ceea ce ar trebui sa fie CCR.

Trebuie inteles din start un adevar constitutional: CCR nu este instanta de judecata, judecatorii constitutionali nu sunt magistrati. Este o institutie politica, prin insusi modul de constitutire, prin componenta sa, dar, in mod normal, oamenii trimisi acolo ar trebui sa fie de un nivel intelectual, moral si profesional atat de inalt incat sa asimileze imediat dupa imbracarea robei visnii ca datoria lor nu este fata de cei care i-au trimis in functie ci fata de Constitutie, iar pozitia de ultim arbitru cu decizii inatacabile si general obligatorii este o responsabilitate, o povara nu un privilegiu, nu o mana libera pentru arbitrariu.

Din pacate, in Romania CCR a devenit un jucator politic, anexa a puterii politice, iar derapajul Curtii este atat de grav incat a fost sesizat si la Bruxelles si pentru prima data exista referiri la el intr-un Raport MCV.

Cu floarea "Belina" nu se face primavara constitutionala in lunga iarna a deciziilor halucinante care au lovit in plin si din toate pozitiile justitia. Asa cum se comporta acum, ca o superputere abuziva, care isi aroga atributii pe care legea nu i le da, de legiuitor pozitiv si de instanta de judecata, CCR a devenit un factor de instabilitate, dupa cum, subtil, arata Raportul MCV.

Si cand intr-o partida pe viata si pe moarte, arbitrul cel mai important face parte dintr-o tabara, rezultatul jocului nu are cum sa fie altfel decat grav alterat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea PSD opozitie , #stiri politice