Editorial: Hai la frauda cea mare!

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 08:19
2042 citiri
Editorial: Hai la frauda cea mare!

Politistii si procurorii din Maramures au organizat acum cativa ani un meci de fotbal, ca sa adanceasca relatiile. Terenul era nici tare nici moale, numai bun pentru verticalizare, micii sfaraiau langa gazon, casetofonul tipurea din toate piulitele, tribunele ca de obicei, cu sufletul la gura.

O ploaie s-a abatut peste inteleapta adunare si crampoanele s-au risipit sub copertine. Chelnerul angajat sa intoarca friptanele a ramas sa stranga harnasamentul si cand a pus mana pe casetofon s-a electrocutat si a murit. Cum toti procurorii din judet fusesera pe gazon, n-a avut cine sa faca ancheta. Ca erau martori. A fost adus unul din Suceava.

... Suntem o tara de martori, ne asistam unii pe altii la dezastru. Din cand in cand suntem invitati sa-l buchisim si sa-l descalcim. Se cheama ca avem alegeri. Dar n-avem toate datele, n-avem cum sa optam cu mintea limpede, trebuie sa facem slalom printre o stenograma, o afacere cu teroristi, alta cu jurnalisti manjiti, un dosar cu spioni, schwarzeneggeri ai moralei.

In tara paralela, insa, sunt si unii care nu se multumesc sa fie martori si n-au nici o legatura cu noi. Isi umbla unii altora la noroc, au pus la punct o uriasa putere mediatica, nu sunt dispusi sa lase nimic la voia intamplarii. Au investit in panda reciproca o energie colosala.

Primarii si-au facut detasamente de veghe, pe fiecare ulita au fost repartizati doi activisti care pandesc autocare ca sa puna cuie sub roti, numai sa nu scape vreo frauda, cat de mica. Ca si cand oamenii n-ar putea fi transportati la manastiri, la sectiile speciale, cu tancurile.

Cinci, sase procente se estimeaza ca se pot trafica pe langa statistici si turul doi s-ar putea sa se joace exact acolo, ca sa nu ramana la cheremul a 500 de voturi. Cele doua partide grase transpira abundent, nu lasa in voia sortii nici o portita. Iar asta e un ditamai arcul de triumf, pentru ca statul e slab. Politistii au primit o lista cu obiective pentru 22 noiembrie, si multi au afirmat ca sunt imposibil de acoperit. "Va descurcati", li s-a replicat. "Ne luam liberele chiar atunci", au raspuns ei.

Dar ce bine pica uniforma rupta in fund nevoii de victorie! Dar si psihicul colectiv, atat de derutat, nevoii de furt! Pentru ca am o idee. Sa realizam cea mai mare frauda din istorie. Una legala. Sa ne jucam un pic cu ei, asa cum se joaca ei fara mila cu nervii nostri. Sa nu-i votam pe nici unul dintre candidatii creditati cu sanse. Sa iasa nu Becali sau Vadim, ci omul de la Alianta Socialista, nici nu-i stiu numele.

Cu mintea paralizata, incapabila sa creada ca s-a putut intampla un asemenea accident, si-ar vedea risipite zecile de milioane de euro puse la bataie pentru o manipulare criminala si ar cunoaste ceea ce atat de multi romani gusta zi de zi, fara alternativa: umilinta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#frauda prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale 2009, #frauda electorala , #stiri politice