Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Marea papara nationala

Joi, 29 Mai 2008, ora 09:13
1574 citiri
Editorial: Marea papara nationala

Am citit ieri undeva ca in iunie porneste prin tara un ciclu de conferinte despre regimul TVA in Uniunea Europeana, si m-am bucurat ca un cretin. Poate va avea cineva inspiratia, mi-am spus, sa intrebe pe vreun finantist care-i faza cu taxa scazuta pentru alimente.

Si asta deoarece nu o data am auzit ca nu se poate reduce TVA la alimentele de baza pentru avem si noi niste acorduri cu UE. Explicatii de unde am dedus ca ne-am angajat in fata barosanilor de pe continent sa lasam majoritatea poporului sa crape de foame - as putea sa iau de bun ce spun producatorii, si anume ca reducerea taxei ar duce la scaderea preturilor cu minimum 14 procente.

Imi aduc aminte ca prin iarna, senatorii s-au invrednicit sa decida reducerea TVA la paine, carne, ulei, lapte si zahar de la 19 la 5 la suta. O masura buna, ar zice cineva parasutat pe-aici direct din luna, care nu prea stie ca la noi in batatura, in afara de democratie originala, avem si o economie de piata cu dichis.

Un nenea candidat (nu-mi mai aduc aminte partidul, dar la noi, nataraii sunt gemeni, indiferent de sorginte) si-a amintit ieri de legea trecuta de Senat si a bagat pe foc ca decizia camerei superioare, ca sa se aplice, trebuie dublata de un vot similar la deputati.

Evident, asa cum am ajuns eu popa penticostal, asa a si trecut masura de Camera. Si asta deoarece reducerea TVA e o gogoasa electorala, pentru ca nici un partid politic cu o oarecare consistenta si sanse la guvernare nu are interes sa scada taxa, deoarece ar avea un impact bugetar de 200 de milioane de roni, si nimeni nu vrea sa se confrunte cu o asemenea problema.

Motiv pentru care eu nu cred ca-i pasa cuiva ca Romania se numara printre tarile comunitare cu cele mai mari preturi la alimente - daca ar fi fost altfel, chestiunea ar fi trecut deja de Camera, cum au reusit deputatii sa faca atunci cand a fost vorba despre privilegiile lor.

Reducerea TVA va fi fluturata (a reinceput deja) pentru capital electoral, iar cand se vor vedea oamenii cu sacii in caruta, o vor mai lalai cativa ani, pana vor ajunge pensionarii, dar nu numai ei, sa umble rupti in fund si cu gauri prin stomac. Ca pana nu ma duc la galantar si vad salamul mai ieftin si aflu ca minunea a fost posibila gratie scaderii TVA, eu nu mai cred nimic.

Pana atunci, povestea va fi fluturata din nou in campania pentru alegerile generale, europarlamentare si prezidentiale, si uite asa, vom mai incheia un ciclu electoral cu foamea-n gat.

Acuma, eu nu sunt naiv. Am inteles ce-au spus finantistii, si anume ca nu este absolut sigur ca scaderea TVA ar duce neaparat la scaderea preturilor, ceea ce mi se pare o prostie, si am mai auzit ca bugetul statului ar trebui completat prin mariri de taxe si accize la alt gen de produse.

Ce n-am inteles, adica am inteles, dar n-am inghitit, este ca oricine s-ar cocota la putere se va face ca a uitat ce a promis, iar in momentul cand va fi tras de maneca vom fi nauciti din nou cu tot felul de cifre si explicatii.

Numai ca teveaul ca teveaul, ca poate pana la urma trece si de Camera. Insa sunt si alte fenomene care fac ca noi sa avem cea mai scumpa papica din tarile comunitare: taxele aberante din supermarketuri, care fac ca preturile sa ajunga la cetatean umflate cu aproape 50 la suta, costurile de productie foarte mari, consecinta a lipsei investitiilor in tehnologie, facute ca rod al unei strategii, si lipsa unui plan de subventii ca in alte tari. Si, nu in ultimul rand, dorinta de-a obtine profit cat mai mare.

Ca de obicei, explicatii se gasesc, si nimeni nu e in stare sa articuleze raspunsul la intrebarea cine ar fi trebuit sa sa gandeasca la reglarea pietei. Si la instituirea unor mecanisme care sa nu puna in pericol mancarea nationala de cate ori vine cate-o ploaie mai mare. Noi cunoastem raspunsul, desigur, dar nu stiu cum sa facem sa le spunem si incompetentilor ce ne conduc.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#reducere TVA, #Uniunea Europeana , #stiri politice